Başkentte endemik şakayık çiçeğine rastlandı

Başkentte endemik şakayık çiçeğine rastlandı

Çubuk ilçesinin yüksek kesimlerinde halk arasında "aygülü" olarak adlandırılan endemik şakayık çiçeği bulundu- Çubuk Doğa Sevenler Derneği Başkanı Uluğ:- "İlçe genelinde yaptığımız araştırmada bitkinin sadece bu bölgede ve küçük bir alanda yetiştiğini tes

ANKARA (AA) - Ankara’nın Çubuk ilçesinde, halk arasında "aygülü" olarak bilinen endemik şakayık çiçeğine rastlandı.

Çubuk Doğa Sevenler Derneği Başkanı Halil Basri Uluğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin bitki türleri ile canlı çeşitliliğini araştırmak için yaklaşık 10 yıldır saha çalışması yaptıklarını anlattı.

Akkuzlu ile İmam Hüseyin mahalleleri arasında 1400 metre rakımında yamaçta şakayık çiçeğinin popülasyonuyla karşılaştıklarını aktaran Uluğ, bu bitkiyle ilgili bölgede inceleme yaptıklarını ifade etti.

Araştırma yaptıkları yıllar içerisinde ilçede gitmedik hiçbir yer bırakmadıklarını belirten Uluğ, şakayık çiçeğine ilk defa rastladıklarını dile getirdi. Uluğ, şöyle konuştu:

"İlçe genelinde yaptığımız araştırmada bitkinin sadece bu bölgede ve küçük bir alanda yetiştiğini tespit ettik. Hatta çobanlardan başka bu çiçeği bilen ve tanıyan kimse de yok. Bitkiyle ilgili yaptığımız araştırmada Anadolu’da sadece birkaç bölgede yetiştiğini belirledik. İlçemizde yetişen endemik bitki türleri arasında yeni bir tür daha girmiş oldu.’’

Şakayığın Türkiye için çok önemli bir bitki türü olduğuna işaret eden Uluğ, Türkiye'nin ve ilçenin sahip olduğu zengin biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini bildirdi.

İlçenin çok çeşitli ve zengin bir floraya sahip olduğunu vurgulayan Uluğ, "Biz dernek olarak bu zenginliğimizi ortaya çıkartmak ve korumak için çalışma yapıyoruz. İlçemizde yaşayan herkese düşen görev ise bu zenginliğimize gözümüz gibi bakmak ve bu türlerin geleceğe intikalini sağlamaktır." diye konuştu.

Uluğ, şakayığın korunması için dernek olarak çeşitli girişimlerde bulunacaklarını da kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :