Başkan Altay'dan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin skandalına sert cevap

Başkan Altay'dan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin skandalına sert cevap

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yarı çıplak semazenle “Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi” için düzenlediği gala gecesi tartışılan görüntülere sahne oldu.

10 Eylül’de düzenlenen gala yemeğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut ve 65 ülkenin delegasyon üyelerinin yanı sıra CHP’nin önemli isimleri katıldı.

Galada misafirlerini selamlamak üzere kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, insanlığın yeni bir dönemeçte olduğunu ve yeni bir kültürel temele ihtiyaç olduğunu iddia etti.

Basın mensuplarının alınmadığı gecede, Tunç Soyer’in ardından bir gösteri sergilendi. Mevlevilerin 700 yıllık ‘Sema’ zikri ağır bir şekilde tahrif edildi. Başında siyah sarık ve üstte siyah altta kırmızı olmak üzere 2 kat Mevlevi kıyafeti ile sahneye çıkan Ziya Azazi isimli dansçı, ney ve oyun havası eşliğinde dans etti.

BAŞKAN ALTAY'DAN DURUMA SERT TEPKİ GELDİ

İzmir'de ortaya çıkan skandal görüntülere Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tepki gösterdi. Başkan Altay şu cümleleri kullandı:

- Haberlerde yer alan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bir programda Mevlevi geleneklerine ve Hz. Mevlana’nın ruhuna uygun olmayan gösteri apaçık hadsizliktir.

- UCLG Eş Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu gösteriyi düzenleyen ve onay verenleri kınıyorum.

CEMİYET DE TEPKİSİNİ GÖSTERDİ

Konuyla ilgili Konya Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada, semanın bir dans, semazenin de bir dansöz olmadığına vurgu yapılarak, “Konya’dan dünyaya hoşgörü mesajları verirken tüm insanlığı İslam’a davet eden Hz. Mevlana, ‘Ben yaşadıkça Kuran'ın bendesiyim, Ben Hz Muhammed’in (sav) ayağının tozuyum. Biri benden bundan başkasını naklederse; Ondan da bizarım, o sözden de bizarım (şikayetciyim)’ demiştir. Mevlevilik kültüründe de ne böylesi bir dans, ne de yarı çıplak dansözler vardır. Adına semazen denilen ve sema töreni gibi sunulan bu saçma olay herhangi bir mantığa sığmamaktadır. Yarı çıplak bir semazenin ney ve oyun havası eşliğinde dans etmesi ve bu acayip törenin Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nde gerçekleştirilmesi ise kültürümüzün nasıl yozlaştırılmaya çalışıldığının en bariz göstergesidir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında ise, “Milli ve manevi değerlerimizle alay edercesine ortaya konulan tablo vicdanları sızlatmaktadır. Bunun yanında kültürümüzde yeri olmayan bir takım ritüellerin de bizden bir parçaymış gibi sunulması, kültür yozlaşmasının en bariz örneğidir. Buna müsaade edilmemesi için ise ilgili kurum ve kuruluşların harekete geçmesi, böylesi garabet olayların önüne geçmek için gerekli tedbirleri alması elzemdir” ifadelerine yer verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum