Başkan Altay'dan Göç Vurgusu: Merkezde İnsan Var

Başkan Altay'dan Göç Vurgusu: Merkezde İnsan Var

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 4. Uluslararası Göç Konferansı'nda konuştu. Altay, göçün merkezindeki umut, hayal ve hikâyelere dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu konudaki rolünü ve şehirlerin yaşadığı sorunları anlattı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Polis Akademisi Başkanlığı Gölbaşı Yerleşkesi'nde başlayan 4. Uluslararası Göç Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Altay, açılış konuşmalarının ardından katıldığı "Göç Üzerine Çok Boyutlu Değerlendirmeler" isimli oturumda, "Yerel Yönetimlerin Göç Yönetimindeki Rolü: Uyum, Hizmet Sunumu ve Kentsel Kapasite" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

a3.jpg

Başkan Altay, göç meselesinin küresel bir gündem olduğunu vurgulayarak, "Unutmamamız gereken şey göçün merkezinde umutlarıyla, hayalleriyle, hikayeleriyle insanlar var ve bunu asla gözden kaçırmamamız gerekiyor" dedi. Altay, yerel yöneticilerin karar verici konumda olmamasına rağmen, göçün sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kaldığını ifade etti. Şehirlerin göç veren, göç güzergâhındaki ve göç alan olarak üçe ayrıldığını belirten Altay, her kategorinin farklı problemlerle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

a2.jpg

Kentsel Dönüşüm ve Kira Fiyatı Sorunu

Göçün şehirlerde yarattığı temel sorunlara da değinen Altay, hızlı nüfus artışının özellikle barınma ihtiyacı üzerinden kentsel dönüşüm bölgelerinde kiralama faaliyetlerini artırdığını söyledi. Başkan Altay, bu durumun kentsel dönüşüm süreçlerini zorlaştırdığını ve kira fiyatlarını yükselterek şehirde yaşayan diğer insanlarda mutsuzluk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca artan nüfusun şehir altyapısı üzerinde önemli baskılar yarattığını dile getirdi.

Konya'nın deprem açısından az riskli olmasının göç potansiyelini artırdığını belirten Altay, gelenlerin büyük bir kısmının geri dönmeyi tercih etmediğini, eğitim için gelenlerin ise şehrin sosyal dokusuna katkı sunduğunu aktardı.

a1.jpg

Dil Bariyerine Danışmanlık Hizmeti

Başkan Altay, göçmenlerin karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin dil bariyeri olduğunu kaydetti. Altay, özellikle kamu hizmetlerinden faydalanabilmeleri için gelenlere dil konusunda danışmanlık hizmeti vermeye başladıklarını ifade etti.

Son olarak Altay, göçmenlerin ülke ekonomisine ve toplumsal yaşama katkılarına dikkat çekti. Afgan göçmenlerin gıda güvenliğindeki rolüne ve Suriyeli göçmenlerin bazı sektörlerdeki üretime sağladığı katkıya değinerek, entegrasyonun önemini ve çok kültürlü yaşama alışmanın sağladığı faydayı vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.