Başdanışmanı, "Bilge Kral"ı anlattı

Başdanışmanı, "Bilge Kral"ı anlattı

Bosna Hersek Arşivler Direktörü ve Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in Başdanışmanı Prof. Dr. Adamir Jerkoviç:- "Aliya İzzetbegoviç, bir hukukçuydu, devleti yönetirken de ne pahasına olursa olsun hukuktan hiç ayrılmadı"- "İzzetb

GAZİANTEP (AA) - YETER ERDİNE - Bosna Hersek Arşivler Direktörü ve Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in Başdanışmanı Prof. Dr. Adamir Jerkoviç, "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç'in devleti yönetirken ne pahasına olursa olsun hukuktan vazgeçmediğini söyledi.

Prof. Dr. Adamir Jerkoviç, Srebrenitsa Soykırımı'nın 24. yılı dolayısıyla düzenlenen programlara katılmak üzere geldiği Gaziantep'te sahip olduğu derin bilgi birikimi nedeniyle "Bilge Kral" olarak da anılan Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'i anlattı.

Aliya İzzetbegoviç'i anlatmanın 2-3 dakikaya sığdırılamayacağını belirten Jerkoviç, İzzetbegoviç'in bir dava ve devlet adamı olduğunu ifade etti.

İzzetbegoviç ile yaşadıklarını aktaran Jerkoviç, şöyle devam etti:

"Aliya İzzetbegoviç hem Sırpları, hem Hırvatları, yani Belgrad ve Zagreb yönetimlerini kucaklayarak bir devlet yönetimi yürüttü. Kendisini çok hürmetle andığımı özellikle söylemek istiyorum. Aliya İzzetbegoviç, bir hukukçuydu, devleti yönetirken de ne pahasına olursa olsun hukuktan hiç ayrılmadı. Kendisi bir devlet adamıydı ve İslam'ı kendi içerisinde, gizlice yaşardı. Yani hiçbir zaman İslam'ı insanlar görsünler, millet, halk görsün diye yapmıyordu. Allah ile onun arasında özel odalar yapıyordu. Bundan dolayı onu çok özlediğimi, hasretle andığımı söylemek istiyorum."

- "Herkese kucak açıyordu"

Jerkoviç, "Bilge Kral"ın bakanları ve kabinesi hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, "İzzetbegoviç, bakanlarında, kabinesinde bile kendisine saldıran, lakin işini profesyonelce yapan insanlara da yer veriyordu, bakan yapıyordu. Dolayısıyla bunu özellikle Türk halkının ve Türkiye'nin bilmesini istiyorum, Aliya İzzetbegoviç, herkese kucak açıyordu." dedi.

Aliya İzzetbegoviç'in 100 yılda bir doğan bir lider olduğunu vurgulayan Jerkoviç, Bosna Hersek'te çok akıllı ve zeki kişilerin bulunduğunu ancak İzzetbegoviç gibi birisinin ne zaman doğacağını bilmediklerini kaydetti.

- "Türk halkını çok seviyordu"

Jerkoviç, Aliya İzzetbegoviç ile Türkiye'ye sürekli geldiklerini bildirerek, "Çünkü Aliya İzzetbegoviç, hakikaten Türk halkını çok seviyordu, çok önemsiyordu. Hükümetler gelip geçicidir. Hangi hükümet olursa olsun Aliya İzzetbegoviç hep Türkiye'ye Türkleri sevdiği için gelmiştir." diye konuştu.

Son zamanlarda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nden büyük destekler aldıklarına değinen Jerkoviç, "Recep Tayyip Erdoğan'a ve bu devlete teşekkür etmek istiyoruz. Hatta Saraybosna-Belgrad Otoyolu'nu da Türkiye Cumhuriyeti yapıyor ve destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :