Başbakan Yıldırım, İngiltere'de

Başbakan Yıldırım, İngiltere'de

Yıldırım: (3) "Türkiye, 15 yıl boyunca birçok sınamalara, birçok engellemelere rağmen çok büyük yol aldı. Bunu tersine çevirmek için de çok gayretler oldu. Açık, kapalı en az dört tane tehditle karşı karşıya kaldık. En son işte en kanlısı 15 Temmuz'du. 15

LONDRA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin 15 yıl boyunca birçok sınamalara, birçok engellemelere rağmen çok büyük yol aldığını belirterek, "Bunu tersine çevirmek için de çok gayretler oldu. Açık, kapalı en az dört tane tehditle karşı karşıya kaldık. En son işte en kanlısı 15 Temmuz'du. 15 Temmuz bizi 16 Nisan'a getirdi. 16 Nisan'a durup dururken gelmedik." dedi.

Başbakan Yıldırım, Four Seasons Park Lane Otel'de İngiltere'deki Türk toplumunun önde gelen temsilcileriyle bir araya geldi.

Dünyada birçok gelişmiş ülkenin Türkiye'ye gıpta ile baktığını, bazılarının kıskandığını ifade eden Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya, Osmangazi Köprüsü, bölünmüş yol ve hızlı trenlerin hayata geçirildiğini söyledi. Yıldırım, "Diyorlar ki 'Ne oluyor bu Türkler'e, gömü mü buldular, nasıl yapıyorlar?' diye kendi kendilerine soruyorlar. Bizlere kaynağın ne olduğunu soruyorlar. Kaynak, insan. Eğer insanınız, güveniyorsa ülkesine, insanınız ülkeyi yönetenlere güveniyorsa, o ülkenin önünde hiçbir şey duramaz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 15 yıl boyunca birçok sınamalara, birçok engellemelere rağmen çok büyük yol aldığını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bunu tersine çevirmek için de çok gayretler oldu. Açık, kapalı en az dört tane tehditle karşı karşıya kaldık. En son işte en kanlısı 15 Temmuz'du. 15 Temmuz bizi 16 Nisan'a getirdi. 16 Nisan'a durup dururken gelmedik.

Milli irade nedir? Milli irade, milletin size verdiği güçtür. Milletin verdiği güce, ortak olmaya çalışanlar var. Bu gelişmiş demokrasilerde olmaz. Gücü millet verir, millet alır. Yaptığımız bu anayasa değişikliği de değerli vatandaşlarım, milletin verdiği gücün gizli ortaklarını ortadan kaldırmaktır. Bundan sonra ne olacak? Tek başına güçlü iktidar, sürekli istikrar, özeti budur. 'Seçim oldu, iktidar olundu, olunmadı' derdi yok. Her seçimde iktidar olacak. Yüzde 50 oy almak kolay bir şey mi?

Vatandaşların yarısının en az desteğini alacaksın ki iktidar olasın. Bu ne demektir? Türkiye'nin her köşesinden oy alman lazım. Sadece, Trakya'dan, sadece Akdeniz'den değil, Güneydoğu'dan, Doğu'dan, Karadeniz'den, Ege'den, İç Anadolu'dan, her taraftan. Bu da ne getiriyor? Türkiye'nin birliğini getiriyor, beraberliğini getiriyor, bölünme tehdidini ortadan kaldırıyor. Etnik bir parti olmaya çalışsan, iktidar olma şansın yok. 'İşte Güneydoğu'nun şeylerini savunuyorum, oradaki vatandaşların... Savunabilirsin. Bunu, ülkenin birliği içinde yapacaksın."

- "Vesayet, darbe, müdahale, illegal girişimler bunların hiçbiri yok"

Gelen sistemin birçok faydası olduğunun altını çizen Yıldırım, "Özetle, Türkiye'nin üniter yapısını muhafaza eden, milletiyle, ülkesiyle bölünmez bütünlüğünü sürekli hale getiren ve istikrarı kalıcı hale getiren, sürekli iktidar çıkaran bir sistemden bahsediyoruz. Vesayet, darbe, müdahale, illegal girişimler bunların hiçbiri yok. Bu da ülkenin demokrasisinin biraz daha yeni bir safhaya yükselmesi anlamına geliyor." diye konuştu.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece son 15 yıla bakın. Ben, 12 yıl boyunca Ulaştırma Bakanlığı yaptım. O süreyi boş geçirmedik. 2003'teki Türkiye ile bugünkü Türkiye'yi gidin görün. Yolları, hava yollarını, deniz yollarını, hızlı trenleri. Bu ülkede hızlı tren yoktu, şimdi hızlı tren var.

Dünyanın en büyük havalimanını biz yapıyoruz. Mühendislik açısından en zor projeleri yaptık. Marmaray, Avrasya Tüneli. Yenikapı'dan girin, Karacaahmet-Göztepe sapağına 4 dakikada geçiyorsunuz. Nereden geçiyorsunuz? Denizin 106 metre altından geçiyorsunuz. Dünyadaki en uzun, en derin deniz altından geçen tünel 44 metre, Amerika'da. Bizimki ise 106.5 metre. 6 bin kilometre bölünmüş yolumuz vardı, şimdi 25 bin 500 kilometre bölünmüş yolumuz var.

Çanakkale Köprüsü'nün temeli attık, 2023 gelmeden inşallah açacağız. Onun için içeride biz günlük politikalarla, belki bunları görmüyoruz ama dışarıdan bakan Türkiye'deki gelişimi sizler ara ara geldiğiniz zaman farkı çok daha iyi görebilirsiniz."

Türkiye'nin bu kazanımlarını kaybetmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, anayasa değişikliği ve sisteme yönelik eleştirileri değerlendirdi. Yıldırım, "Ne vardı, Türkiye'de iktidar sorunu mu vardı? 15 Temmuz niye oldu? Olmayacağını kim garanti edebilir? Millet garanti eder. Şimdi millet işi ele aldı, 'vesayete geçit yok' dedi." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, Türk Hava Yollarının 60 noktaya uçuşu olduğunu, şimdi ise bu sayının 280 noktaya ulaştığını söyledi. Tüm havacılıkta hem iç hem dış hatlardaki yolcu sayının arttığını belirten Yıldırım, havaalanı sayısının 26'dan 55'e çıktığını bildirdi. Yıldırım, "Avrupa'da yok, Türkiye'de denizin üstünde havaalanı var. Dünyada ikinci, şimdi üçüncüyü de Rize-Artin arasına yapıyoruz. Iğdır'da, Şırnak'ta, Hakkari'de, Siirt'te, Bingöl'de var, Doğu'da da Batı'da var." dedi.

- "Kendi değerlerinizi koruyarak 'ben varım' deyin"

Yıldırım, Bingöl'ün yollarının Avrupa'nın birçok ülkesinden daha iyi olduğunu dile getirdi.

Tüm bu çalışmaları Türkiye'yi ve milleti sevdikleri için yaptıklarını belirten Yıldırım, "Bizim başka yaşayacak yerimiz yok. Eminim ki yıllardır burada yaşıyorsunuz ama kafanızın yarısı memleketinizde. Gitmeseniz de aklınızın yarısı orada. Bu insan tabiatının gereği. Bunda şaşılacak bir şey yok." dedi.

Yıldırım, kendisinin de gurbette kaldığını, gününün dolmasını iple çektiğini anlattı. Türk toplumunun önde gelen temsilcilerine seslenen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bulunduğunuz ülkelerde hiç o ülkenin insanlarına benzemeye çalışmayın. İstediğiniz kadar benzeyin yine dışlarlar. Kendi değerlerinizi koruyarak 'ben varım' deyin. Asimile olmadan ama entegre olalım. Lisanını en iyi konuşalım. İmkanları en iyi şekilde değerlendirelim. 'Aman ben de sizdenim.' deyip onlarla ülkenizi adeta kötüleme yarışına girmeyin. Hiçbir faydası olmaz. Böyle bir şey yapacağınızı zaten düşünmüyorum ihtimal vermiyorum."

FETÖ terör örgütünün isimlerini değiştirdiğini, Türkiye'yi kötülemek için ellerinden geleni yaptığını ifade eden Yıldırım, bu hareketlerinin onlara avantaj ve imkan sağlayacağını zannettiklerini ama öyle bir durumun olmadığını söyledi.

Yıldırım, değerlerin muhafaza edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, bulunulan ülkeye entegre olunması ve o ülkeyle ilişkilerin en iyi şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Yıldırım, burada yapacağı görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

- Notlar

Programda konuşan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başbakan Yıldırım'ın, iki gün sürecek, son derece yoğun Londra programının ilk akşamını Londra'da yaşayan Türk toplumu temsilcilerine ayırdığını söyledi..

Programda yer alanların, İngiltere'de yaşayan vatandaşları, KKTC Türk toplumunu, Irak Türkmenlerini, Batı Trakya Türklerini ve diğer soydaşları, birlik ve beraberlik içinde başarıyla temsil ettiklerini belirten Bilgiç, İngiltere'deki iş toplumunun gerek iş dünyasında gerek eğitim ve kültür alanlarında etkin rol aldığını, Türkiye'nin kültürel değerlerinin tanıtılması ve gelecek nesillere tanıtılması konusunda önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Programa, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Londra Başkonsolosu Çınar Ergin ile diğer ilgililer katıldı.

(Bitti)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :