Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (1)

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (1)

"Artık sözle vakit geçirme dönemi bitmiştir, icraatın zamanıdır. Eğer, bizimle bir dayanışma içine ABD girmek istiyorsa, bunun yolu basit. Silah vermeyi durduracak, verdiği silahları toplayacak ve PYD/YPG teröristlerine 'Türkiye'ye karşı mücadele etmeyin,

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Artık sözle vakit geçirme dönemi bitmiştir, icraatın zamanıdır. Eğer, bizimle bir dayanışma içine ABD girmek istiyorsa, bunun yolu basit. Silah vermeyi durduracak, verdiği silahları toplayacak ve PYD/YPG teröristlerine 'Türkiye'ye karşı mücadele etmeyin, bu işi bırakın ve siz Fırat'ın doğusuna çekilin' diyecek." dedi.

Bozdağ, A Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türkiye'nin odaklandığı ana hedefin Afrin bölgesinin terör örgütlerinden ve teröristlerden temizlenmesi ve bölgenin güvenli bir hale getirilmesi olduğunu vurgulayan Bozdağ, Türkiye'nin, Zeytin Dalı Harekatı'nın planlandığı gibi başarılı sürdürülmesi ve hedeflerinin sonuçlandırılmasına odaklandığını belirtti.

"ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, 30 kilometrelik güvenli hat oluşturma önerisi"ne ilişkin soruyu yanıtlayan Bozdağ, güvenli bölge konusunu Türkiye'nin yıllardır dile getirdiğine işaret etti. Bozdağ, "Amerika'nın bugün bu noktaya gelmiş olması elbette önemli ama bu harekatın devam ederken dile getirilmiş olması ayrı bir anlam da taşıyor." diye konuştu.

Bozdağ, harekatın hedefe ulaşana ve başarıyla neticelenene kadar süreceğini, bunda kimsenin tereddüdü, endişesinin olmaması gerektiğine işaret ederek, "Güvenli bölge ayrıca konuşulacak bir konudur. Zeytin Dalı Harekatı'nın durdurulması veya noktalanması için konuşulacak bir konu değildir. Türkiye, Zeytin Dalı Harekatı'nı planladığı gibi hedeflerine ulaştırana kadar sürdürecektir." ifadesini kullandı.

- "Türkiye ile ABD arasında ciddi bir güven sorunu var"

Harekat sürerken güvenli bölge konusunun gündeme gelmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Bozdağ, şunları aktardı:

"Gündeme getirilmesi mümkün olabilir ama netice alması mümkün olur mu? Onu zaman gösterecektir. Çünkü gerçekten Türkiye ile ABD arasında ciddi bir güven sorunu var. Bize verilen sözler başka ama arazide yapılan icraat başka. Artık Türkiye, sözün bittiği yerdedir. Bizim sözlere itibar etmemiz elbette önemli ama itibar ettiğimizde de sözlerin hep arkasının boş çıktığını gördük. Bundan sonra sözlerin arazide tutulduğunu görmek isteriz."

Bozdağ, Amerika'nın, "Fırat'ın batısına PYD/YPG teröristleri geçmeyecek." sözünü Türkiye'ye verdiğini anımsatarak, "Geçtiler mi? Geçtiler. İşte Afrin, Fırat'ın çok da batısında bir yerde. Orada PYD/YPG'li teröristler var. Münbiç'te teröristler var." ifadesini kullandı.

- "Türkiye bu harekatı yapmak zorunda bırakılmıştır"

PYD/YPG'lilere Amerika'nın silah vermeye devam ettiğine dikkati çeken Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar sözler tutulmadığı, Türkiye'ye verilen taahhütler yerine getirilmediği için söz artık bitmiştir. Türkiye sözün bittiği noktada kendi göbeğini kendi kesiyor ve ulusal güvenliğini, sınır güvenliğini, vatandaşlarının güvenliğini, bölgede yaşayan Türkmen, Arap ve Kürtlerin güvenliğini sağlamak maksadıyla işgalci teröristleri buradan uzaklaştırmak, etkisiz hale getirmek için bu harekatı başlatmak zorunda kalmıştır. Bu harekat, Türkiye'nin tercih ettiği bir harekat değildir. Ama yapmak zorunda olduğu bir harekattır. Türkiye bu harekatı yapmak zorunda bırakılmıştır. Bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden ne olursa olsun buna karşı Türkiye, diplomatik yolları sonuna kadar denedikten sonra netice alamamışsa o zaman kendi kararını kendi verir, atması gereken adımları atar. Bugün de yaptığımız odur."

"PYD/YPG'lilere artık silah vermeyeceği" sözünü ABD Başkanı Trump'ın söylediğini anımsatan Bozdağ, "Biz ABD Başkanının ağzından çıkan söze itibar etmeyecek miyiz? Etmemiz lazım. Ama öyle gözüküyor ki Sayın Başkanın ağzından çıkan sözler, arazide yankı bulmuyor, aşağıya doğru giderken bu sözlerin gereği yapılmıyor." dedi.

- "ABD bizimle bir dayanışmaya girmek istiyorsa, bunun yolu basit"

DEAŞ operasyonu bittikten sonra silahların toplanacağı şeklinde de sözlerin verildiğine değinen Bozdağ, "Artık sözle vakit geçirme dönemi bitmiştir, icraatın zamanıdır. Eğer, bizimle bir dayanışma içine ABD girmek istiyorsa, bunun yolu basit. Silah vermeyi durduracak, verdiği silahları toplayacak ve PYD/YPG teröristlerine 'Türkiye'ye karşı mücadele etmeyin, bu işi bırakın ve siz Fırat'ın doğusuna çekilin' diyecek." ifadesini kullandı.

ABD yetkililerinin PYD/YPG'lilere, "Bölgede kan dökmeyin. Terör yapmayın. Biz, DEAŞ'a karşı sizinle işbirliği yaptık. Türkiye'ye karşı sizinle biz işbirliği yapmadık. Türkiye bizim NATO'da ortağımızdır, müttefikimizdir, bizim silahlarımızla onlara karşı mücadele edemezsiniz. Biz sizinle Türklere karşı mücadele işbirliği yapmadık" demesi gerektiğinin altını çizen Bozdağ, bu tavrın şu ana kadar konulduğunu görmediklerini bildirdi.

Bekir Bozdağ, DEAŞ'ın bir terör örgütü olduğunu, ona karşı etkin bir mücadele yapıldığını belirterek, "DEAŞ'a karşı en etkin mücadeleyi veren ülke de Türkiye'dir. DEAŞ teröründen en büyük zararı görmüş ülke de Suriye ve Irak dışında Türkiye'dir. Onun için Türkiye'nin DEAŞ terörüyle mücadele konusundaki samimiyetini kimse sorgulayamaz, kararını da kimse sorgulayamaz." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin sınır güvenliği, ulusal güvenliği, bölgedeki vatandaşların güvenliği ve Türkiye üzerinden batıya doğru gidecek başka terör saldırılarını önlemek maksadıyla terör örgütleriyle mücadelesine devam edeceğini vurgulayan Bozdağ, "Eğer ABD yönetimi Türkiye ile karşı karşıya gelmeyi istemiyorsa ki istemiyor, biz de istemiyoruz Türkiye olarak, bunun yolu belli, teröristlere verilen desteklerin kesilmesidir." diye konuştu.

- "Herkesin özen göstermesi lazım"

Bozdağ, teröristlere lojistik destek yapılmamasını isteyerek, şu görüşlere yer verdi:

"Eğer lojistik destek yapılıyor veya teröristlerle beraber yan yana duruyor... Şimdi terörist kıyafetleri giymişler, bu noktada Türkiye'nin herhangi bir ayrım yapma imkanı var mı? Kimin kim olduğu belli değil orada. Bakıyorsunuz terörün safında. Terörün safında olduğu zaman tabii orada ayrı sıkıntılar, tartışmalar olabilir. O neden biz diyoruz ki Türkiye'nin bölgesinde terör örgütleriyle mücadelesi sırasında terör örgütlerinin yanında olan ve onlarla beraber silah tutan, onlara silah verenler bu mücadele sırasında hedef haline gelir. Onun için de herkesin özen göstermesi lazım."

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Bu terör örgütleri tamamen yok edilene kadar ve son terörist temizlenene kadar Zeytin Dalı Harekatı devam edecektir. Bitmesi ne zamandır, son teröristin etkisiz hale getirildiği andır." ifadesini kullandı.

- Milletvekillerine "Zeytin Dalı" karşıtı mektup gönderilmesi

Milletvekillerine Zeytin Dalı Harekatı karşıtı mektup gönderilmesine ilişkin soru üzerine Bozdağ, şöyle dedi:

"Bunlar diploması olan insanlar. Ben bunların aydın olduğuna inanmıyorum. Diplomayı alırsınız, işte, üniversiteyi bitirdi mi aydın zannediyor kendilerini. Esasında karanlıktan kurtulamamış, karanlığı aydınlık zanneden tipler bunlar. Bunları samimi de görmüyorum."

Bozdağ, PKK terör örgütünün Aybüke öğretmeni şehit ettiğinde aydın denen kişilerin "Aybüke öğretmene nasıl kıydınız alçaklar" demediğini, çukur terörü döneminde pek çok sivili, masumu, çocuğu katlederken ve orada o insanları evlerinden ederken, "Ey teröristler siz niye bunu yapıyorsunuz? Bu insanların yaşam hakkını neden ortadan kaldırıyorsunuz" diye seslenmediklerini belirtti.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"TSK ya da Türkiye devleti, insanların kanından beslenen terör örgütünün üzerine gittiği zaman, bunların teröristlerini etkisizleştirmeye başladığı zaman bu teröristler bunlar için kıymetli hale geliyor. Barış o zaman akıllarına geliyor, sivil o zaman akıllarına geliyor. Neredeydiniz 40 bin civarında vatandaşımızı bu terör örgütü şehit ederken. Hendek teröründe neredeydiniz? Şimdi YPG/PYD unsurları o bölgede kendilerine biat etmeyen Kürtlerin mal varlıklarına el korken, çocuklarını zorla ellerinden alıp terörist yaparken, daha da biat etmezse göçe zorlarken, oradaki Kürtleri katlederken niye siviller aklına gelmiyor. TSK'nin yaptığı sivil insanlara zarar vermek değil, eli kanlı teröristlere karşı mücadele etmektir. O neden bunlara ben aydın denmesini de kabullenemiyorum. Bunlar hep bildik tipler. Terör örgütlerinin gönüllü şakşakçıları, gönüllü destekçileri. Barış kavramı altında terör örgütlerine, onların teröristlerinin çökertilmesine dönük başlayan harekatı, operasyonu zayıflatmak için kamuoyu oluşturuyorlar. Bunları bir kez daha milletimize şikayet ediyorum. Böyle aydın olmaz olsun."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :