Başbakan Yardımcısı Şimşek, Isparta'da:

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Isparta'da:

"(Tek kişiye bağlı keyfi bir yönetim), Asla öyle bir şey yok. Ne gündemde ne sistemin dizaynı böyle. Tam aksine sistemde denge-fren çok iyi gözetilmiş"- "Ortalama ömrünün 17,5 ay olduğu bir hükümet sistemi Türkiye'ye yetmiyor. Bu gömlek Türkiye'ye dar gel

ISPARTA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili olarak, "(Tek kişiye bağlı keyfi bir yönetim), Asla öyle bir şey yok. Ne gündemde ne sistemin dizaynı böyle. Tam aksine sistemde denge-fren çok iyi gözetilmiş." dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ı makamında ziyaret etti. Isparta Belediyesinden yürüyerek AK Parti Isparta Teşkilatına geçen Şimşek, yolda esnafla sohbet etti, kadınlara karanfil dağıttı.

AK Parti Isparta Teşkilatında partililerle bir araya gelen Şimşek, anayasa değişikliği hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir ihtiyaçtan, bir zaruretten doğan Anayasa değişikliği olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Yani durup dururken gündeme gelmiş bir husus değildir. Mevcut parlamenter sistem ile maalesef Türkiye'de yönetimde istikrar sağlanamamıştır. En basit göstergesi ben 65'inci hükümette görev alıyorum. Cumhuriyetimiz 100'üncü yılını dahi doldursaydı, 5 yılda bir hükümet değişseydi en fazla 20 hükümet olacaktı. Ortalama ömrünün 17,5 ay olduğu bir hükümet sistemi Türkiye'ye yetmiyor. Bu gömlek Türkiye'ye dar geliyor, koşmak istiyoruz, hızlanmak istiyoruz."

Başbakan Yardımcısı Şimşek, tek parti iktidarları döneminde Türkiye'de önemli başarılar sağlandığını, AK Parti iktidarının da tüm şoklara rağmen başarılı bir 14 yılı geride bıraktığını bildirdi. Şimşek, "Fakat tek başına güçlü iktidar dönemleri, uzun vadeli, planlamalar, projeler, vizyonlar Türkiye'de maalesef norm değil, zaman zaman istisna olduğunu görüyoruz." ifadesini kullandı.

Şimşek, anayasa değişikliğinin özünün 5 yılda bir seçilen istikrarlı bir cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu vurguladı.

- "Denge-fren çok iyi gözetilmiş"

Mevcut anayasanın darbe sonrası yazıldığını anımsatan Şimşek, mevcut sistemde cumhurbaşkanlığı makamının çok ciddi yetkilerle donatıldığını, fakat sorumluluğunun bulunmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı ile başbakanlar arasında geçmiş yıllarda yaşanan krizleri anımsatan Şimşek, Turgut Özal ile Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel ile Tansu Çiller arasında çıkan sorunlara değindi. 2001 yılında bir Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yaşanan anlaşmazlığın Türkiye'yi tarihinin en derin krizlerinden birine götürdüğüne işaret eden Şimşek, 1970'li yılların sonunda da Mecliste 114 tur yapılmasına rağmen cumhurbaşkanının seçilemediğine dikkati çekti.

Şimşek, 2007 yılında sistemin değiştiğini ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine karar verildiğini belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"2014'te de ilk cumhurbaşkanını bu millet seçti. Şimdi cumhurbaşkanı halka gidecek, ortaya bir vizyon koyacak, program koyacak, 'Ben Türkiye'yi buradan buraya taşıyacağım.' diyecek. Sonra da (Tarafsız kalsın, kenarda-köşede otursun, hiçbir şeye bulaşmasın, milletin yüzde 50'den fazla oyuyla gelsin ama yetkilerini kullanmasın). Böyle bir anlayış olmaz, zaten çalışmaz. Böyle bir sistem krizlere gebedir. Halk tarafından en az yüzde 50 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı, belki çok daha küçük oranlarla seçilmiş bir başbakan, belki çok parçalı bir hükümet... Belki Türkiye'yi farklı yerlere çekmek isteyeceklerdir. Seçilmiş cumhurbaşkanı belki Türkiye'yi farklı yerlere götürmek isteyecektir. Nasıl anlaşacaklar? Çift başlılık olmaz. Millet cumhurbaşkanını seçecek, cumhurbaşkanı ekibini kuracak, ertesi gün icraata başlayacak. Yani evet bir uçakta 2 pilot var ama bir tanesi kaptan pilot, öbürü yardımcı pilot. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi önümüzdeki 10 yıllarda veya 100 yılda karşı karşıya kalabileceğimiz krizleri engellemeye yönelik bir çözümdür. Keyfi bir yönetim olamaz, kanunlar, Meclis denetimi, yargı denetimi...vs kim olursa olsun yetkilerin sınırları belli. Herkes anayasaya, yasalara uymak durumunda. Dolayısıyla (Tek kişiye bağlı keyfi bir yönetim), asla öyle bir şey yok. Ne gündemde ne sistemin dizaynı böyle. Tam aksine sistemde denge-fren çok iyi gözetilmiş."

Şimşek, yeni sistemde Meclisin çok daha güçlü olacağını, hükümetin Meclis üzerindeki vesayetinin kalkacağını vurguladı.

- Uzlaşma gelecek

En az yüzde 51'in oyu ile gelecek cumhurbaşkanının kutuplaşma değil uzlaşma getireceğine işaret eden Şimşek, anayasa değişikliğinin bir ihtiyaçtan kaynaklandığını ve Türkiye'nin sorunlarını çözmeye yönelik olduğunu bildirdi.

Şimşek, "5 yılın sonunda beğenmediniz mi başkasını seçersiniz. Arkadaşlar, bu paketten şikayet edenler milletten korkuyor, biz milletimize güveniyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin çok önemli bir dönemeçten geçtiğine değinen Şimşek, sistemin halka çok iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AK Parti İl Teşkilatındaki toplantının ardından 11 Aralık 2016 tarihinde İstanbul Beşiktaş'taki terör saldırısında şehit olan polis memuru Durmuş Öcal'ın ailesini ziyaret etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler