Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Saraybosna'da

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Saraybosna'da

Kurtulmuş: (3)- "(Boksör Muhammed Ali'nin ölümü) Özellikle Müslümanların bütün dünyada ezildiği bir dönemde, çok kuvvetli bir Müslüman tipi ortaya koyarak, bütün Müslümanların İslam'a onurla yaklaşmasını, dünyada gayrimüslim büyük kitlelerin de İslam'a se

SARAYBOSNA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün vefat eden boksun efsane ismi Muhammed Ali'ye ilişkin, "Özellikle Müslümanların bütün dünyada ezildiği bir dönemde, çok kuvvetli bir Müslüman tipi ortaya koyarak, bütün Müslümanların İslam'a onurla yaklaşmasını, dünyada gayrimüslim büyük kitlelerin de İslam'a sempatiyle yaklaşmasını sağlayan bir Müslümandı." dedi.

Önceki gün Üsküp'teki Uluslararası Balkan Üniversitesinin (IBU) dün de Saraybosna'da Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin (IUS) mezuniyet törenlerine katılan Kurtulmuş, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seneler önce ramazan ayında Bosna Hersek'te iki gün kaldığını anlatan Kurtulmuş, "Gerçekten tam bir Osmanlı şehri Saraybosna. Her tarafından Osmanlı'nın izleri var." diye konuştu.

Buradaki Müslüman Boşnakların ramazana karşı teveccühlerinin, Gazi Hüsrev Bey Camisi'nin ve tüm diğer camilerin önündeki insanların iftar ve teravihleri canlı bir şekilde idrak etmelerinin burada hala Osmanlı ruhunun canlı olduğunu gösterdiğine işaret eden Kurtulmuş, başta Saraybosna'daki Boşnaklar olmak üzere bütün Balkan coğrafyasındaki Müslümanların, Türkiye'deki vatandaşların ve tüm İslam aleminin ramazan ayını tebrik etti.

Kurtulmuş, "İnşallah ramazan, kalp gözü uyanıklığı içerisinde, gönül huzuru içerisinde idrak edeceğimiz, içinde aleme rahmet olarak gönderilmiş olan, bütün insanlara bir hayat rehberi olarak gönderilmiş olan hazreti Kur'an'ın indirilmiş olduğu bu ayda, hepimizin Kur'an'ı çok daha iyi idrak etmemize vesile olmasını temenni ediyorum. Ramazan ayının, tüm İslam dünyasına barış ve esenlik getirmesini temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

- "Muhammed Ali, İslam'a hizmet etmiş önemli isimlerden biridir"

Ramazan ayını az bir zaman kala vefat eden ünlü boksör Muhammed Ali'ye de Allah'tan rahmet dileyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Hepimizin çocukluğunda çok güzel hatıraları olan bir kişiydi. İyi bir Müslümandı. Özellikle Müslümanların bütün dünyada ezildiği bir dönemde, çok kuvvetli bir Müslüman tipi ortaya koyarak, bütün Müslümanların İslam'a onurla yaklaşmasını, dünyada gayrimüslim büyük kitlelerin de İslam'a sempatiyle yaklaşmasını sağlayan bir Müslümandı. Allah rahmet eylesin. Bu anlamda, İslam'a hizmet etmiş olan önemli isimlerden birisidir."

Gençlik yıllarında saat farkı dolayısıyla gece yarısından sonra kalkarak Muhammed Ali'nin maçlarını izlediğini aktaran Kurtulmuş, "Hatta o zamanlar şimdiki gibi her evde televizyon yoktu. Televizyon olan evlerde akrabalar, eşler, dostlar, komşular toplanırdı. Bütün Türkiye dua ederdi. Muhammed Ali kazansın diye hatimler okuyanlar olurdu. Yaşlı nineler dua ederdi. Bu, Muhammed Ali dünyanın her yerinde Müslümanların yeniden izzet ve onur sahibi olmasına katkıda bulunmuş birisi olduğunu gösterir." dedi.

Kurtulmuş, Muhammed Ali'nin Müslüman kimliğinin yanında haksızlığa karşı çıkan önemli bir kimliği de olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Vietnam Savaşı'na katılmayı reddetmesi, çünkü Vietnam'ın açık bir işgal, açık bir zulüm ve açık bir oradaki yerel halklara işkence olduğunu bilerek 'hayır ben böyle bir işkencenin, böyle bir zulümün parçası olmak istemiyorum' diyerek askere gitmeyi reddetmesi çok kolay bir şey değil. Hele o günün Amerikasının şartlarını düşünün. Bu son derece zor bir şeydi. Bütün Amerikan devletini karşısına alarak, yalın kılıç böyle bir cesareti ortaya koyabilmiş olması onun çok cesur, çok sağlam bir insan olduğunu da gösteriyor. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Bütün İslam dünyası Muhammed Ali'nin vefatıyla birlikte derin bir üzüntü hissetti. Makamı yüce olsun diye cenabı Allah'a niyaz ediyoruz."

(Bitti)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Saraybosna'da

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler