Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)

"(FETÖ sanığının, 'kahraman' anlamına gelen İngilizce 'hero' yazılı tişörtle duruşmaya gelmesi) Bir halk düşmanı, bir halk kahramanı gibi oluşturulmaya çalışılıyor. Dünyaya 'Bakın millet bunu bir kahraman olarak kabul ediyor' demek için bu fotoğrafı veriy

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, FETÖ sanığının, 'kahraman' anlamına gelen İngilizce 'hero' yazılı tişörtle duruşmaya gelmesine ilişkin, "Bir halk düşmanı, bir halk kahramanı gibi oluşturulmaya çalışılıyor. Dünyaya 'Bakın millet bunu bir kahraman olarak kabul ediyor' demek için bu fotoğrafı veriyor. Aslında bizatihi bu dahi bir suçtur. Burada savcıların harekete geçip, ilgili bir soruşturma başlatması lazım. O insanların da belki tek tip elbiseyle getirilmesi daha doğru bir yoldur diye düşünüyorum." dedi.

Kurtulmuş, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından da yurt dışında temaslarda bulunduğunu hatırlatan Kurtulmuş, o zaman ile kıyaslandığında Türkiye'nin algı bakımından daha müspet bir noktada olduğunu ifade etti.

Bir kısmının anlamak istemedikleri için bir kısmının da bu örgütün ciddi algı operasyonlarının etkisinde kaldığını belirten Kurtulmuş, hala Türkiye düşmanı bazı siyaset çevrelerinin, bu örgütün propagandalarına ve algı operasyonlarına destek olduklarına dikkati çekti.

Türkiye'de devlet ve millet olarak örgütün üzerine kararlılıkla gidilmesi ve Türkiye'de birçok şeyin ortaya çıkıyor olması nedeniyle bazı şeylerin daha iyi anlatılabildiğinin altını çizen Kurtulmuş, karşılarında sadece bir tek örgütün olmadığını dile getirdi.

Kurtulmuş, Türkiye karşıtı ne kadar güç, lobi, örgüt, Türkiye karşıtlığı üzerinden siyasette mesafe alacağını zanneden varsa bunların, FETÖ'nün algı operasyonlarına destek olduklarını vurguladı.

FETÖ'nün okullarının Maarif Vakfı aracılığıyla Türkiye'ye devredilmesi gibi olumlu adımların da atıldığına işaret eden Kurtulmuş, "Bunlar nereye giderlerse, gitsinler, kimlerle ittifak yaparlarsa yapsınlar, bunların algılarını önlemek ve bunlarla mücadele etmek konusunda kararlılığımız sürüyor. Artık dünyadaki bütün dostlarımız görüyor ki, düne kadar Türkiye'de devlet kurumlarının gölgesinde semirip büyüyen bu örgüt, artık Türkiye'de millet ve devletle çatışan bir terör örgütüdür. Bu anlaşılmaya başlandıkça, gerçekten demokrasiye inanan, iyi niyetle bunlarla irtibatta olan çevreler de bunlarla ilişkilerini yavaş yavaş azaltıyor ve belki de kesiyorlar. Algı operasyonu da terör örgütüyle mücadele kadar önemli bir mücadeledir." diye konuştu.

- "Batı'da olsa dünyayı başlarına yıkarlardı"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, FETÖ sanığının, 'kahraman' anlamına gelen İngilizce 'hero' yazılı tişörtle duruşmaya gelmesine ilişkin, "Bu, algı operasyonunun bir parçası. Bir halk düşmanı, bir halk kahramanı gibi oluşturulmaya çalışılıyor. Dünyaya 'Bakın millet bunu bir kahraman olarak kabul ediyor' demek için bu fotoğrafı veriyor. Aslında bizatihi bu dahi bir suçtur. Burada savcıların harekete geçip, ilgili bir soruşturma başlatması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Aynı ihaneti, Batılı bir ülkede bir terör örgütü mensubu yapsaydı, Amerika'da olduğu gibi turuncu mahkum elbiselerini ya da başka ülkelerde olduğu gibi kapkara tulumların giydirileceğini belirten Kurtulmuş, "Hadi bakalım erkekse üstüne bir tanesi 'hero' yazsın da girsin içeri. Dünyayı başına yıkarlardı." dedi.

Türkiye'nin demokrasiye ve insan haklarına saygılı bir süreç yürüttüğünün altını çizen Kurtulmuş, kimsenin bunu istismar etmemesi gerektiğini söyledi.

Bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Numan Kurtulmuş, "O insanların da belki tek tip elbiseyle getirilmesi daha doğru bir yoldur diye düşünüyorum." yorumunu yaptı.

- "15 Temmuz sonrasında atılan adımlar devrim niteliğinde"

Bir daha benzer bir darbe girişiminin yaşanmaması için neler yapılması gerektiğine yönelik soruya Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"İlacı belli; sivil-asker ilişkilerinin düzeltilmesi, bu ilişkilerde belirleyici tek unsur olarak milli iradenin ortaya konulması ve ayrıca devletin ele geçirilmesi mümkün olan bir organizasyon olmaktan çıkarılmasıdır. Devleti, liyakat, ehliyet ve vatana sadakat çerçevesinde herkese açarsanız, layık olan, vatana sadık olanlar bu işin içerisinde olursa, A grubu, B grubu devleti ele geçirmeye çalışmaz. Burada mekanizmanın açıklığı ve devletin şeffaflığının sağlanması gerekiyor. Aynı şekilde silahı eline geçirenin borusunun öttüğü, mühür kimdeyse Süleyman'ın o olduğu bir Türkiye artık geride kaldı. Çok şükür 15 Temmuz'un Türkiye'ye sağladığı en önemli katkılardan birisi belki, 15 Temmuz sonrasındaki reform süreçleridir."

Kurtulmuş, "Bu ülkede bütün sorumluluğu üstlenen sivil iradeyse, devletin sivil-asker bütün bürokrasisi de sivil iradenin yani milli iradenin etkisi altında olacaktır." ifadesini kullanarak, bu anlamda 15 Temmuz sonrasında atılan adımların devrim niteliğinde adımlar olduğunu vurguladı.

- "Millet 'FETÖ, çeteni topla git. Dünyayı başına yıkarım' dedi"

Siyasi iradeyle, Türk Silahlı Kuvvetleri ve devletin diğer unsurları arasında ciddi bir uyumun söz konusu olduğuna işaret eden Kurtulmuş, bu uyum içerisinde herkesin yerini benimseyerek gereğini yerine getirmesi halinde kısa sürede yeni sistemin oturacağını söyledi.

Milletin, 15 Temmuz'da "Topu tüfeği çıkarsanız da işin sahibi benim, sen kışlana dön. FETÖ, çeteni topla git, dünyayı başına yıkarım." dediğini aktaran Kurtulmuş, bundan sonra hiçbir şekilde böyle bir döneme geri gidilmeyeceğini belirtti.

15 Temmuz akşamında milletin, 12 Eylül'ün, 28 Şubat'ın hesabını sormak için sokağa çıktığını anlatan Kurtulmuş, "15 Temmuz aynı zamanda, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat'ın defterinin dürüldüğü, hesabının sorulduğu bir gündü. Bu darbeci çetecilerden bu millet geçmişe doğru da bir hesap sordu." dedi.

- FETÖ elebaşı Gülen'in sözleri

Dinin, rahatlıkla istismar edilen bir alan olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, FETÖ elebaşı Gülen'in "Cebrail gelse bana parti kur dese" sözlerini hatırlatarak, "Bunu dediği zaman neredeyse kimseden bir ses çıkmadı. Bir tek Allah'ın kulu demedi ki, ilahiyat ve diyanet camiasında, 'Yahu sen kimsin Peygamber Aleyhissalatu Vesselamdan sonra bir daha Cebrail Aleyhisselam gelmeyecek. Sen nasıl Cebrail Aleyhisselamın kendine geleceğini düşünüyorsun. Bunun üzerinden kendine manevi bir güç devşirmeye çalışıyorsun.' Bu kişinin masum olduğu gibi inançlar yaygınlaştırıldı." diye konuştu.

Dergahlar, camiler ve medreselerin herkese açık olması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Bu örgütlenmenin temel özelliği ise Müslüman millete kapalı olması, sadece kendi örgüt elemanlarına açık olmasıdır." dedi.

Böyle onlarca konunun yıllarca ihmal edildiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Bunlar da tam manasıyla bastonsuz dolaşmışlardır." ifadesini kullandı.

FETÖ'nün topladığı himmet paralarının nasıl toplandığı ve dağıtıldığı konularının şeffaf olmadığını dile getiren Kurtulmuş, FETÖ'yü, ana akım İslam itikadından ayrışması dolayısıyla, Amerika'daki David Koresh tarikatına, gizli örgütlenme özelliği nedeniyle de Opus Dei tarikatına benzetti.

- 15 Temmuz etkinlikleri

Belçika ve Fransa'da, diğer Avrupa ülkelerinin aksine 15 Temmuz etkinliklerine izin verildiğini anımsatan Numan Kurtulmuş, kendilerine de üst düzey protokol uygulandığını söyledi.

Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Doğrusu budur. Demokrasi; söz hakkı, fikir hakkı, insanların açıkça görüşlerini beyan etmesiyse, Türkiye'nin bakanlarının, yöneticilerinin orada vatandaşlarımızla buluşmalarını engellemek akla ziyan bir iştir. Orada güzel programlar yapıldı. Birçok şehirde vatandaşlarımız bir araya geldi."

Türkiye'de de çok güzel programların sürdüğüne işaret eden Kurtulmuş, bunların sadece bir devlet kutlaması olarak değil, milletin sahiplendiği ve benimsediği etkinlikler olarak devam ettiğini anlattı.

Kurtulmuş, 15 Temmuz'un birinci yılında genel olarak Türkiye medyasının da iyi bir sınav verdiğini belirterek, "Nasıl 15 Temmuz akşamında ciddi şekilde demokrasinin yanında yer aldılarsa, bir yıl sonra aynı tavrı görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Evet, sağda solda farklı sesler olabilir. Onları kendilerine havale ediyorum. Ama sonuç itibarıyla Türkiye medyası gerçekten güçlü biçimde demokrasiye birinci yılında yine sahip çıkıyor" diye konuştu.

Milletin de şehitlerin ailelerine, hatıralarına ciddi biçimde sahip çıktığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 81 ilin hepsinde bu çalışmaların sürdürüldüğüne dikkati çekti.

Kurtulmuş, düzenlenecek etkinlikleri de hatırlatarak, "Bugün TBMM'de aynen geçen seneki kararlılığı ümit ediyorum yansıtacağız." dedi.

(Bitti)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :