"Başbağlar Katliamı" şehitleri anıldı

"Başbağlar Katliamı" şehitleri anıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci:- "25 yıl önce bu topraklarda acılar yaşandı. Sivas'ta, Başbağlar'da acılar yaşandı. Esasında o acıların izlerini takip ettiğinizde aynı kapıya çıktığını görüyorsunuz. O gün o olayları tertipleyenler, burada bu mas

ERZİNCAN (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "25 yıl önce bu topraklarda acılar yaşandı. Sivas'ta, Başbağlar'da acılar yaşandı. Esasında o acıların izlerini takip ettiğinizde aynı kapıya çıktığını görüyorsunuz. O gün o olayları tertipleyenler, burada bu masum canları alanlar, 15 Temmuz'da da aynı amacı taşıyorlardı." dedi.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 sivil, katliamın 25. yılı dolayısıyla köyde düzenlenen törenle anıldı.

Köy meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen anma törenine, gencinden yaşlısına çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dualar edildi.

Köy çocuklarından Yusuf ve Azra Meryem Aydın'ın Başbağlar anısına şiir okumasıyla devam eden programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Binali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu siyasilerin ve bürokratların gönderdiği taziye mesajları okundu.

Daha sonra köy muhtarı Ali Akarpınar, 25 yıl önce terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen katliamı katılımcılara anlattı.

- "Bu katliamı yapanlar 15 Temmuz'da da aynı amacı taşıyordu"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, Başbağlar Katliamı'nda yaşamını yitirenlere rahmet diledi.

Başbağlar şehitlerini rahmet ve minnetle andıklarını ifade eden Tüfenkci, şöyle konuştu:

"25 yıl önce bu topraklarda acılar yaşandı. Sivas'ta, Başbağlar'da acılar yaşandı. Esasında o acıların izlerini takip ettiğinizde aynı kapıya çıktığını görüyorsunuz. O gün o olayları tertipleyenler, burada bu masum canları alanlar, 15 Temmuz'da da aynı amacı taşıyorlardı. Maraş'ta da, Malatya olaylarında da aynı amacı taşıyorlardı, amaçları bu toprakları bölmek, insanımızı birbirine düşürmek, kardeşi kardeşe kırdırmak. 2 Temmuz'da Madımak'ta canımız yandı, 5 Temmuz'da bu topraklarda yine bizim kanımız aktı. O gün bu katliamı yapan eller aynı ellerdi, aynı amaca hizmet ediyordu. Allah'a hamd olsun bu gün bu katliamı yapanlardan, aynı amacı taşıyanlardan, sonuna kadar hesap soruluyor."

- "Teröristlerle mücadele ederken Türkiye'yi kalkındırmaya çalışıyoruz"

Tüfenkci, 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin her bir noktasında titizlikle operasyonların devam ettiğini belirterek, hainlerin bataklıklarını kurutmak için yurt içinde ve yurt dışında başarılı operasyonlar yaptıklarını dile getirdi.

Bu operasyonları yürütürken milletten başka kimseden izin almadıklarına işaret eden Tüfenkci, "Biz ülke bir daha böyle olaylarla karşılaşmasın, 15 Temmuz hain darbe girişimi bu ülkede bir daha olmasın diye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçtik. Allah'ın izniyle 24 Haziran seçimlerinden sonra da uygulaması başladı. Allah izin verirse bundan sonraki önceliklerimiz, öncelikle insanımızın güvenliği, refahı ve daha fazla hukukun, adaletin, demokrasinin bu topraklara hakim olması için mücadelemiz dün olduğu gibi bundan sonra da devam edecek. Biz bir yandan terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da Türkiye'yi kalkındırmaya, geliştirmeye, refah seviyesini arttırmaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Devletin 25 yıl önce yaşanan olaya müdahale için geç kaldığına değinen Tüfenkci, Türkiye'de yapılan yeni yollar, köprüler ve yatırımlar sayesinde devlet olarak ülkenin her yanına ulaşabildiklerini anlattı.

Güzel ülkenin geleceğini inşa ederken, kimseyi ötekileştirmeden 81 milyonu kardeş bilerek yollarına devam ettiklerini aktaran Tüfenkci, yeni hükümet sistemiyle 25 yıldır tecelli etmeyen adaletin tecelli etmesi adına herkesin elinden geleni yapmaya gayreti göstereceğini sözlerine ekledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı ise Başbağlar halkına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamını getirdiğini ifade etti.

- "Maalesef bazen devlet milletine, vatandaşına sahip çıkamamıştır"

İnsan haklarından sorumlu olduğu için anma programına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini gönderdiğini ifade eden Kavakcı, şunları söyledi:

"İnsan eşrefi mahlukattır, her şeyin en güzeline layıktır. En temel insan hakkı, hayat hakkıdır ama zaman zaman bu eşrefi mahlukatın bir kısmı esfeli safilinden daha aşağı seviyeye düşer, terör örgütü olur, masum vatandaşları namazdan çıkan, namaza giden, işiyle meşgul olan vatandaşları korkakça, kahpece katleder. Hiç gözünün yaşına bakmadan Sivas, Başbağlar der, Türkiye içinde, dışında masum insanları katleder. Bu PKK'nın yaptığı ne ilk hain saldırıdır ne de sonuncusu olmuştur ama maalesef karanlık günler de bizi Alevi, Sünni, Kürt, Türk diye birbirine düşürmeye çalışanlar, bunu körüklemiştir. Maalesef bazen devlet milletine vatandaşına sahip çıkamamıştır. O günler eski Türkiye günlerine aittir, artık Türkiye'de hiç kimse vatandaşımızın hayatına tecavüz ve müdahale hakkına sahip değildir, buna yeltenemezler."

Kavakcı, "Başbağlar Katliamı Davası"nın takipçisi olacaklarını ifade ederek, "Bizi birbirimize düşürmeye çalışanlara asla izin vermedik, Başbağlar'da buna izin vermedi. Başbağlar acısını yaşadı ama her zaman devletinin yanında oldu, asla isyan etmedi, biz bunun şahidiyiz. Başbağlar davasının yakından takipçisi olacağız. PKK, PYD, FETÖ, DHKP-C hiçbiri bu topraklarda bizi birbirimize asla düşüremeyecek. Bundan sonra bu topraklarda asla kimse böyle bir şeye yeltenemez." dedi.

- "Devletin imkanlarıyla terörle mücadele bilgisayar oyunu gibi"

Erzincan Valisi Ali Arslantaş da Erzincan'da yapılan terörle mücadele operasyonlarına ilişkin bilgi verdi.

Erzincan'da artık teröristlerin başını bile kaldıramadığının altını çizen Arslantaş, şunları kaydetti:

"2 yıl içerisinde Erzincan'ın tamamında toplam 36 PKK'lı teröristi etkisiz hale getirdik. Bu süreçte tek bir şehit bile vermedik. Devletimizin terörle mücadeledeki azmi her yerde devam ediyor. Artık devletin imkanları öyle hale geldi ki, bilgisayar oyunu gibi... Yukarıdan izliyoruz, aşağıda kahramanlarımız günün hangi saati olursa olsun, hatta sizler bayram namazını huzurla eda etmek için camiye giderken, güvenlik kahramanlarımız, Munzur Dağı tepesinde terörist tepelemekle meşguldüler. Onlar çocuklarıyla, aileleriyle bayramlaşamadı, teröristlerle mücadele ettiler."

Kemaliye Kaymakamı Mustafa İlhan ise Suriye'nin Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı başladığında Başbağlar köyü halkının hep birlikte operasyona destek vermek ve PKK terörüne karşı mücadele etmek için kendilerine dilekçe verdiğini anlattı.

Konuşmaların ardından katılımcılar, Külter Evi önüne Başbağlar Katliamı'nda şehit edilen 33 sivil anısına yaptırılan ve üzerinde "Başbağlar bir bilinç, Başbağlar bir uyanış" başlıklı şiirin yer aldığı anıtın açılışını gerçekleştirdi.

Katılımcılar daha sonra şehitlik anıtına geçerek dua etti, karanfil bıraktı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :