Baş ağrısı, ailesinin hayatını kurtardı

Baş ağrısı, ailesinin hayatını kurtardı

Erzurum'da yaşayan Müşriye Akbaba, sobadan sızan karbonmonoksit gazından dolayı baş ağrısı ile uyanınca kendisi ile birlikte eşi ve 4 çocuğu ölümden döndü- Baba Nizamettin Akbaba:- "Eşimin baş ağrısıyla uyanmamız bizi hayata tutundurdu"- Acil Tıp Anabilim

ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da karbonmonoksit gazından zehirlenen aile, evin hanımının baş ağrısı ile uyanmasıyla kıl payı ölümden döndü.

Aşkale ilçesi Bahçelievler Mahallesi'nde yaşayan 6 kişilik Akbaba ailesi, ısınmak için yaktıkları sobayı gece söndürmeden uyudu. Sabah saatlerinde sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilenen anne Müşriye Akbaba, baş ağrısı nedeniyle uyandı.

Zehirlendiklerini anlayan Akbaba, vakit kaybetmeden eşi ve 4 çocuğunu da uyandırıp yakınlarından yardım istedi. Kendi imkanları ile Aşkale Devlet Hastanesine giden aile, buradaki ilk müdahalenin ardından sevk edildikleri Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Akbaba ailesinin acil yoğun bakım ünitesindeki tedavisi sürüyor.

Müşriye Akbaba'nın eşi Nizamettin Akbaba, gece sobaya kömür ilave ettikten sonra uyuduklarını belirterek, kömürün tutuşmaması ve sobanın bacasının dumanı çekmemesi nedeniyle zehirlendiklerini ifade etti.

Akbaba, ölümden kıl payı kurtulduklarını dile getirerek, "Eşimin baş ağrısıyla uyanmamız bizi hayata tutundurdu." dedi.

Olayın etkisinden kurtulamadıklarını ifade eden Akbaba, diğer aile fertlerinin sağlık durumunun da iyi olduğunu belirtti.

Yakutiye Araştırma Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır da zehirlenme vakalarının karbonlu yakıtların tam yanmaması ve bacaların iyi çekmemesinden kaynaklandığını söyledi.

Herkesin zehirlenme düzeyinden farklı şekilde etkilenebildiğini belirten Çakır, şunları kaydetti:

"Aile bireylerinden kimi uykuya dalmış, kimi biraz daha fazla etkilenmiş başı ağrımış. Zehirlenmeler hem kişisel duyarlılık hem de başka faktörler etkili olmak üzere herkeste değişik düzeyde görülebilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi halk arasında 'güzel ölüm, sessiz ölüm' diye tabir ediliyor. Karbonmonoksit gazının rahatsız etmemesi, renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olması sebebiyle insanları uykuda yakalaması sık rastlanılan bir şey."

Çakır, Akbaba ailesinin orta düzey diye tanımladıkları bir zehirlenmeye maruz kaldığına işaret ederek, "Ev hanımının baş ağrısı zehirlendikleri konusunda uyarıcı olmuş. O sayede belki de diğer hastalarımızın hayatı kurtulmuş. Biraz daha gecikmiş olsalardı komaya girip bilinçleri kapanabilirdi ya da ölüm ihtimaliyle karşılaşabilirlerdi." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :