"Barışa ulaşınca Türkiye'nin yatırımlarını bekliyoruz"

"Barışa ulaşınca Türkiye'nin yatırımlarını bekliyoruz"

Yemen Bayındırlık ve Karayolları Bakanı Eman:- "Şu an Yemen’deki savaş Türkiye tarafından gelecek yatırımlara izin vermiyor. Savaş bitip barışa ulaştığımızda Türkiye’nin yatırımlarını bekliyoruz"- "Toplantıya katılan devletlerin yakın zamanda Yemen’i dest

ANTALYA (AA) - FUAT KABAKÇI - Yemen Bayındırlık ve Karayolları Bakanı Vahiy Taha Eman, Yemen'de binlerce kişinin ölümüne ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin yerinden edilmesine sebep olan iç savaşın Türkiye tarafından gelecek yatırımlara izin vermediğini belirterek, "Savaş bitip barışa ulaştığımızda Türkiye’nin yatırımlarını bekliyoruz." dedi.

Antalya'da Titanik Belek Otel'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı'na katılan Eman, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Eman "Türkiye’nin Yemenle ilişkileri tarih boyunca kadimdir, hep mükemmel ve güçlü şekilde devam etmiştir. Tüm alanlarda Türkiye ve Yemen’in iletişimi ve irtibatı hep devam etmiştir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin meşru Yemen hükümetine desteğinin sürdüğünü dile getiren Eman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an için bildiğiniz gibi Yemen bir savaş içerisinde. Türkiye meşru Yemen hükümetinin yanında duruyor. Türkiye ve Yemen’in özellikle ulaştırma, elektrik ve sağlık gibi bazı alanlardaki işbirliği sürüyor. Yemen Türkiye ile ilişkilerini ve işbirliklerini gelecekte de geliştirerek devam ettirmeye kararlı. Ancak şu an Yemen’deki savaş Türkiye tarafından gelecek yatırımlara izin vermiyor. Savaş bitip barışa ulaştığımızda Türkiye’nin yatırımlarını bekliyoruz."

Eman, Yemen’deki kalkınma ve gelişme hamlelerinin ülkede patlak veren iç savaş yüzünden ertelenmek durumunda kaldığına, bayındırlık ve iskan çalışmalarının ilerletilemediğine işaret ederek, "Bu yüzden toplantıya katılan devletlerin ilerleyen günlerde Yemen’i desteklemelerini talep ediyor ve ona önem vermelerini istiyoruz. Bazı kentler elektrik kesintisi yaşamıştır. Bayındırlık çalışmaları durdu. Ülkenin altyapısı ve yerleşim birimleri büyük zarara uğradı." dedi.

Yemen'de Husi güçlerinin ateşkesi yok saymasından ülkenin zarar gördüğünü belirten Eman, "Husiler meşru Yemen hükümetini zorla işgal etmeye çalıştı. Yemen’in hükümet kurumlarını, başkentini ve ordusunu kontrol altına almaya çalıştılar. Biz şu an savaş içindeyiz. Yaşanan süreç içerisinde Türk halkından, Arap devletlerinden, Körfez ülkelerinden özellikle Suudi Arabistan'dan yardım ve destek gördük." ifadelerine yer verdi.

Yemen hükümetinin Husilerle sürdürdüğü görüşmelere de işaret eden Eman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BM'nin talebi üzerine ve uluslararası kararlar çerçevesinde Husilerle barışa ulaşmak için görüşme ve müzakereleri takip etme konusunda mutabık kaldık. Burada Husilerin görüşmelerde barışa ulaşmamız için yerine getirmesi gereken üç husus var: Ulusal diyalog sürecini takip etmeleri, silahların teslim edilmesi, BM Güvenlik Konseyi'nin 2216 sayılı kararına tamamen uymaları. Görüşmelerde barışa ulaşmamız önemli. Eğer ulaşırsak o barış yolunda yürümeye devam ederiz. Eğer ulaşamazsak devleti bu durumdan kurtarmak için şiddetli bir yola gireriz."

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe koymuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Yemen'de 19 Mart 2015 yılında başlayan iç savaş yüzünden binlerce kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 1,5 milyon Yemenli ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :