"Barış görüşmelerinin sona ermesini beklemiyoruz"

"Barış görüşmelerinin sona ermesini beklemiyoruz"

Pakistan Eyalet ve Sınır Bölgelerinden Sorumlu Devlet Bakanı Beluç :- "Afgan Talibanı lideri Molla Ahtar Mansur'a yönelik saldırının Taliban ile yapılan barış görüşmelerini sona erdirmesini beklemiyoruz"

İSTANBUL (AA) - FUAT KABAKÇI - Pakistan Eyalet ve Sınır Bölgelerinden Sorumlu Devlet Bakanı Abdulkadir Beluç, Afgan Talibanı lideri Molla Mansur'a yönelik ABD'nin insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği saldırının Taliban ile yürütülen barış görüşmelerini sona erdirmesini beklemediklerini söyledi.

İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'ne Pakistan'ı temsilen katılan Beluç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı ve 173 ülkenin katıldığı zirve için "Birleşmiş Milletler'in düzenlediği çok büyük ve çok seçkin bir zirve" ifadelerini kullandı.

Zirvede, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı insani yardımlar konusu da dahil olmak üzere pek çok konuda deneyimlerini paylaşma fırsatına sahip olduğunu anlatan Beluç, zirvede insani krizlerin çözülmesi yönünde adımlar atılması yönünde beklentiler oluşturulduğunu kaydetti.

Ülkesinin zirveden beklentileri konusunda ise Beluç, etkinliğin Pakistan'ın mevcut sorunlarına çare bulmasını umut ettiğini söyleyerek, "Ülke sınırında iskan eden binlerce Afgan mülteci var." dedi.

Beluç, Afgan Talibanı lideri Molla Mansur'a yönelik ABD'nin insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıdan 7 saat sonra Pakistan makamlarını bilgilendirdiğini, bunun ülkesinin egemenlik hakları ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu dile getirdi.

Molla Mansur'un saldırıda öldüğü bilgisinin ise henüz netleşmediğini ifade eden Beluç, "Afgan Talibanı lideri Molla Ahtar Mansur'a yönelik saldırının Taliban ile yapılan barış görüşmelerini sona erdirmesini beklemiyoruz." dedi.

Mülteciler konusuna da işaret eden Beluç, "Bildiğiniz gibi Afganistan sınırımızda çok fazla Afgan mülteci var. Bunların arasından teröre karışmış olanları ayırt edebilmek bizim için çok zor." diye konuştu.

Abdulkadir Beluç, Türkiye Pakistan ilişkileri hakkında ise iki ülke arasında güçlü manevi bağların bulunduğunu belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :