Baret takmayan işten atılacak

Baret takmayan işten atılacak

Komisyon’dan geçen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasa Tasarısı’na göre, iş güvenliği kurallarına uymayan işçi, yazılı olarak 3 kez uyarıldıktan sonra işten atılacak.

Meclis’te Sağlık Alt Komisyonu’nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nda önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre internet de kullanılarak uzaktan çalışma sistemi getirilecek. Yine iş güvenliği kuralına uymayan işçi 3 kez uyarıldıktan sonra buna uymazsa işten atılabilecek.

Tasarının en tartışmalı maddelerinden olan uzaktan çalışma sistemi getirildi. Buna göre, uzaktan çalışma, ‘işçinin işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edinimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi’ şeklinde olacak.

Tasarıya önergeyle eklenen düzenlemeye göre, iş sözleşmesi ile çalışanların kişisel koruyucu donanımı kullanmaması, makine ve teçhizatın koruyucusunu etkisiz hale getirmesi, iş ile ilgili güvenlik kurallarına uymamasından dolayı ayrı ayrı 3 defa yazılı olarak uyarılması halinde işverene iş sözleşmesinin haklı nedenle fesih hakkı doğacak. Sanayiden sayılmayan işlerde gece olarak tanımlanan süre içinde 7.5 saatten fazla çalışma imkanı sağlanacak. İşverenler, 1.5 saatlik dinlenme süresi vererek ya mesai ödemesi yaparak ya da denkleştirme uygulayarak yazılı mutabakat almak kaydıyla çalıştırabilecek.

Af süresi 6 aya çıktı

Diğer bir değişiklikle, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ya da hekimi sözleşmesi imzalamayan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine yönelik af süresi uzatıldı. Daha önce yasa çıktıktan sonra üç ay içinde bu sözleşmelerini yapanların, geriye dönük cezaları silinecekti. Kabul edilen önergeyle bu süre altı aya uzatıldı.

STARGAZETE

Etiketler :