Barajlar dolsa bile yetmiyor

Barajlar dolsa bile yetmiyor

Meteoroloji Mühendisi, Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, İstanbul'un baraj doluluk oranının yüzde 52,37 olduğunu belirterek, şehrin su ihtiyacının karşılanamayacağı uyarısında bulundu.

İstanbul'un barajlarında son günlerde yaşanan doluluk oranı yüzde 52,37'ye ulaşsa da, uzmanlar şehrin su sıkıntısının devam ettiğine dikkat çekiyor. İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Meteoroloji Mühendisi, Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, baraj doluluk oranlarının rehavete sevk etmemesi gerektiğini vurgulayarak, İstanbul'un barajlarının tamamen dolu olsa dahi yetersiz olduğunu ifade etti.

Barajlar dolsa bile yetmiyor

Özdemir, İstanbul'un nüfus artışını durdurmanın ve yeni barajlar inşa etmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. "Barajlarımız 868 milyon metreküp kapasiteli ancak şu anda dahi İstanbul'un yıllık su ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Yılda en az 1 milyar 200 milyon metreküp suya ihtiyacımız var. Artık nüfus kontrolü ve yeni su kaynaklarına yönelik adımlar atılmalı" dedi.

Barajlar dolsa bile yetmiyor

İSKİ verilerine göre, 4 Ocak itibariyle İstanbul'daki bazı barajlardaki doluluk oranları şu şekildedir:

Ömerli Barajı: Yüzde 69,82
Darlık Barajı: Yüzde 63,73
Elmalı Barajı: Yüzde 84,71
Terkos Barajı: Yüzde 43,82
Alibey Barajı: Yüzde 61,5
Büyükçekmece Barajı: Yüzde 43,97
Sazlıdere Barajı: Yüzde 35,57
Istrancalar Barajı: Yüzde 44,84
Kazandere Barajı: Yüzde 41,77
Pabuçdere Barajı: Yüzde 25,1

Barajlar dolsa bile yetmiyor

Özdemir, kuraklık ve su sıkıntısının devam ettiğini, yağışların geçici olduğunu ve tasarrufun önemli olduğunu vurgulayarak, "Yağışlar kesildiği an, su seviyeleri hızla azalacak. İstanbul halkının su kullanımında dikkatli olması ve sürdürülebilir su kaynakları için önlemler alınması şart" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.