Baradey'den bir hafta içinde ikinci açıklama

Baradey'den bir hafta içinde ikinci açıklama

Eski Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey:"Eğer bir devlet olarak var olmak istiyorsak gösteri kanununun iptal edilmesi, fikir suçlularının serbest bırakılması ve zorla alıkonulanlar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekir. Anayasanın bir günahı y

KAHİRE (AA) - Eski Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, uzun süren sessizliğinin ardından son bir hafta içinde yaptığı ikinci açıklamada "fikir suçlularının serbest bırakılması ve gösteri kanununun iptal edilmesi" çağrısı yaptı.

Mısır'daki darbe yönetiminde yer alan ancak 14 Ağustos 2013'teki Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı katliamının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinden istifa eden Baradey, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Eğer bir devlet olarak var olmak istiyorsak gösteri kanununun iptal edilmesi, fikir suçlularının serbest bırakılması ve zorla alıkonulanlar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekir. Anayasanın bir günahı yok."

Baradey hafta başında Facebook üzerinden yaptığı açıklamada da Mısır'da 2013 yılında darbeye giden süreci anlatmıştı.

Darbenin gerçekleştiği 3 Temmuz akşamı, silahlı kuvvetler ile siyasi temsilcilerin yaptığı toplantının, erken seçim talebiyle düzenlenen gösterilerin oluşturduğu kritik ortamı değerlendirme amacı taşıdığını belirten Baradey, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye dair, "Toplantının başında, Cumhurbaşkanı Mursi'nin haber verilmeksizin silahlı kuvvetler tarafından gözaltına alındığını duyunca çok şaşırdım." ifadesini kullanmıştı.

O dönem Mursi taraftarlarıyla ara buluculuğa katkı sağladığını savunan Baradey, darbe karşıtı gösterilere yönelik kanlı müdahalelerin, olayları farklı bir mecraya savurduğunu aktarmıştı.

Bu açıklama üzerine Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yanlıları Baradey'e tepki gösterirken, Müslüman Kardeşler (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir ve Devrimin Yarını Partisi Başkanı Eymen Nur gibi muhalifler açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını duyurmuştu.

Baradey'in açıklamalarının, Mısır muhalefeti tarafından "Garipler Devrimi" sloganıyla 11 Kasım’da düzenleneceği duyurulan gösteriler öncesine denk gelmesi dikkati çekiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :