Bankalara ilk yarıda 10,2 milyon çek ibraz edildi

Bankalara ilk yarıda 10,2 milyon çek ibraz edildi

Bu yılın ilk yarısında bankalara ibraz edilen çek sayısı 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 10,2 milyon adet oldu - İbraz edilen çeklerin parasal tutarı yüzde 9 artışla 376 milyar liraya ulaştı

İSTANBUL (AA) - Bankalara ibraz edilen çek sayısı, bu yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 10,2 milyon adet oldu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, haziran ayı çek raporunu yayımladı.

Rapora göre, bu yılın ocak-haziran döneminde bankalara ibraz edilen çek sayısı 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 5 düşüşle 10,2 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 9 artışla toplam 376 milyar TL'ye ulaştı.

Söz konusu dönemde parasal tutarı 9,2 milyar TL olan 251 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 35 ve tutarında yüzde 31 azalış yaşandı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1,6 milyar TL tutarındaki 49 bin adet çek daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen toplam çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 1,4 puan azalarak yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşti. Karşılıksız çek adedi ise geçen yıla göre 1,1 puan düşerek yüzde 2,5 oldu.


- Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı


Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının en fazla olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olarak gerçekleşti. Adetsel olarak da en yüksek 5 il İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.

Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 8,4 ile Iğdır, yüzde 8,1 ile Ağrı, yüzde 5,8 ile Muş, yüzde 5,5 ile Batman ve yüzde 5,3 ile Kars olarak belirlendi. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Kastamonu, Sinop ve Karabük olarak kayıtlara geçti.

Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu iller yüzde 5,8 ile Ağrı, yüzde 5,7 ile Iğdır, yüzde 4,3 ile Bitlis, yüzde 4,1 ile Batman ve yüzde 3,9 ile Mardin oldu. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Aksaray, Sinop ve Kastamonu olarak gerçekleşti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :