Bankalara ibraz edilen çek sayısı yüzde 3 azaldı

Bankalara ibraz edilen çek sayısı yüzde 3 azaldı

İSTANBUL (AA) - Bankalara ibraz edilen çek sayısı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 10,8 milyon adet oldu. Türkiye...

İSTANBUL (AA) - Bankalara ibraz edilen çek sayısı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 10,8 milyon adet oldu.

Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) yapılan açıklamaya göre TBB Risk Merkezi haziran ayı çek raporunu yayımladı.

Buna göre 2016 yılının ilk yarısında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen seneye göre yüzde 3 azalarak 10,8 milyon olurken, bu çeklerin parasal tutarı yüzde 9 artışla 345 milyar liraya ulaştı.

Aynı dönemde parasal tutarı 13 milyar lirayı bulan 385 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 7 artış yaşanırken, tutarı aynı seviyede kaldı.

Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1,8 milyar lira tutarındaki 64 bin adet çek daha sonra ödendi.

Yılın ilk altı ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık artışla yüzde 3,6 ve tutar bazında 0,3 puanlık azalışla yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine birinci olurken, bu ili sırasıyla Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa takip etti.

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 15,8 ile Hakkâri oldu. Hakkâri’yi sırasıyla yüzde 11,8 ile Ardahan, yüzde 9,7 ile Kırşehir, yüzde 8,8 ile Niğde, yüzde 8,7 ile de Iğdır takip etti.

Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller de Karabük, Aksaray ve Tunceli olarak sıralandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :