Bankada parası olanlar dikkat! Gerileme var

Bankada parası olanlar dikkat! Gerileme var

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşüm hedeflerine ulaşılmasıyla birlikte Türk Lirası (TL) mevduat faizleri 3 puanlık bir gerileme kaydetti. Ekonomi üzerindeki etkiler tartışılıyor.

Türk Lirası mevduat faizleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşüm hedeflerine ulaşılmasının ardından kamu bankalarında 3 puanlık bir gerileme kaydetti. Bu gelişme, ekonomi çevrelerinde dikkatle izleniyor.

KKM Dönüşümleri TL Mevduata Dönüşüyor

Bankacılık kaynaklarına göre, kredi talebindeki yavaşlamanın da bu düşüşte etkili olduğunu belirtiyor. KKM dönüşümlerinin yüzde 90'ından fazlasının Türk Lirası mevduata döndüğüne dikkat çekiliyor. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, üç ay vadeli TL mevduata 6 Ekim'de uygulanan ortalama yüzde 45,49 olan TL faiz, 13 Ekim'de yüzde 44,62'ye geriledi.

Özel Bankalardaki Faiz Oranları Arasında Geniş Farklar

Geçen hafta cuma günü kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri ise yüzde 38'e çekildi. Özel bankalarda ise faiz oranlarının yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değiştiği görülüyor.

Politika Faizleri Hızlı Yükselişten Sonra Kredi ve Mevduat Faizleri Düşüşte

Bu son gelişmeler, Türkiye'de Merkez Bankası'nın sıkı para politikası dönemine paralel olarak yükselen kredi faizleri ve TL mevduat faizlerinin yüzde 50'ye yaklaştığı dönemi takip ediyor. Seçimler sonrası ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerin ardından politika faizleri yüzde 8,5'ten hızlı bir şekilde yüzde 30'a yükselmişti.

Ekonominin ve finans piyasalarının bu yeni gelişmeler çerçevesinde nasıl bir seyir izleyeceği ise merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.