Bangladeş’in 45'inci zafer yıldönümü kutlandı

Bangladeş’in 45'inci zafer yıldönümü kutlandı

Kültür Bakanı Yardımcısı Yayman:- "Kurtuluş savaşı'nda Bangladeş halkının yaptığı maddi ve manevi desteğin önemi çok büyük"- Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Sıddıki:- "Bangladeş ve Türkiye, dostluğu yüz yıla dayanan, inanç ve kültürel müştereklere sahip i

ANKARA (AA) – Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nin 45'inci zafer yıldönümü Ankara’da verilen resepsiyonla kutlandı.

Bangladeş’in Ankara Büyükelçiliği ev sahipliğinde Milli Kütüphane’de verilen resepsiyona, Kültür Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, milletvekilleri, yabancı ülke misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda konuşan Yayman, iki ülkenin dostluğunun Kurtuluş Savaşı yıllarından bugüne güçlü boyutta süregeldiğini vurgulayarak, “Kurtuluş Savaşı mücadelesini verdiğimiz yıllarda henüz bağımsızlığını kazanmamış Bangladeş halkının, bağımsızlık mücadelemize yaptıkları maddi ve manevi desteğin önemi çok büyüktür.” dedi.

Yayman konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bengal halkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu saygı ve hayranlık, Bangladeş’in okul isimlerinde, ulusal şair Gazi Nazirul İslam’ın 1921 yılında yazdığı ve okul kitaplarında da yer alan “Kemal Paşa” başlıklı destanda olduğu gibi, destanlarda, okul kitaplarında, sokak ve cadde isimlerinde ortaya çıkmaktadır. Bangladeş’in atası Şeyh Muciburrahman’ın isminin Ankara’da Ümitköy semtinde bir bulvara verilmesinde de Türk halkının Bangladeş’e ve Bangladeş’in ulusal mücadelesine duyduğu saygı, hayranlık ve onurun bir nişanesidir.”

Türkiye’nin 1974 yılında Bangladeş’i resmen tanımasına değinen Yayman, 2010 yılında 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da başbakanlığı döneminde Bangladeş’i ziyaret ettiğini hatırlattı.

Yayman, “İki ülke arasındaki köklü dostluk 1974 yılında Bangladeş’i resmi olarak tanımamızla beraber kültür alanında imzalanan işbirliği anlaşmasıyla pekiştirilmiş ve o günden bugüne kültür alanında karşılıklı gerçekleştirilen faaliyetle ilişkilerimiz giderek güçlenmiştir ve büyümüştür.” şeklinde konuştu.

Konuşmasına, "Ulusumuzun lider atası Şeyh Muciburrahman’a şükranlarımızı sunarım" diyerek başlayan Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi M. Allama Sıddıki, "Bangladeş ve Türkiye, dostluğu yüz yıla dayanan, inanç ve kültürel müştereklere sahip iki ülke." ifadesini kullandı.

Sıddıki, Atatürk’ün Bangladeş’te herkes tarafından bilindiğini belirterek, "1921 yılında Bangladeş’in milli şairi Nazrul İslam, şiirleriyle, Türklerin Gelibolu’da kazandığı zaferleri anlatmıştır.” dedi.

Bangladeş’teki sosyal kalkınmaya da değinen ve bu alanda elde edilen başarılara da değinen Sıddıki, “Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, anne ve çocuk ölümlerinde azalma, çocukların aşılanmasında yüzde yüz oranına erişim ve bütün zorluklara rağmen fakirliği azaltma konusunda elde edilen başarılar, bu alanda atılmış bazı adımlardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Sıddıki, Bangladeş’in, kuruluşunun 50'inci yılı olan 2021 yılında, orta gelirli ülkeler arasına girmeyi hedeflediğinin altını çizdi.

Resepsiyonda, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Ankara Devlet Klasik Türk Müziği korosu eşliğinde Bangladeş yemekleri ikram edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :