Balkanlar'daki "yabancı savaşçılar" sorunu

Balkanlar'daki "yabancı savaşçılar" sorunu

Balkanlar Bölgesel Araştırma Ağının raporuna göre, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ'dan yaklaşık 900 kişi Suriye ve Irak'taki savaşlara katılmak üzere bu ülkelere gitti

SARAYBOSNA (AA) - Balkanlar Bölgesel Araştırma Ağının (BIRN) raporuna göre, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ'dan yaklaşık 900 kişi Suriye ve Irak'taki savaşlara katılmak üzere bu ülkelere gitti.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "Balkanlar'daki Mücahitler: Radikalizm ve Suriye ile Irak'taki Savaşlara Asker Toplama" konulu konferans düzenlendi.

BIRN yetkilisi Denis Dzidic, burada yaptığı açıklamada, "yabancı savaşçılar" olarak adlandırılan bu kişilerin Balkan ülkeleri için ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "BIRN tarafından yapılan araştırmaya göre, Balkan ülkelerinden yaklaşık 900 kişi savaşmak üzere başka ülkelere gitti." dedi.

En fazla yabancı savaşçının Kosova ve Arnavutluk'tan gittiğine işaret eden Dzidic, bu iki ülkeden yaklaşık 600 kişinin, Bosna Hersek'ten ise yaklaşık 200 kişinin savaşmak üzere Suriye ve Irak'a gittiğini aktardı.

Makedonya, Sırbistan ve Karadağ'dan söz konusu ülkelere gidenlerin sayısının 100'e yakın olduğunu söyleyen Dzidic, bu kimselerin çatışma bölgelerine gitme nedenlerine dair şunları söyledi:

"Başlıca sebep, ülkelerinde bir gelecek görememeleri. Bunun yanı sıra yolsuzluk, işsizlik de önemli etkenler arasında. Ayrıca dini sebeplerden ötürü gidenler de var."

- Sırbistan'dan Boşnak ve Romanlar gidiyor

BIRN Belgrad Temsilciliğinden Marija Ristic de Suriye ve Irak'ta savaşan 28 Sırbistan vatandaşı bulunduğuna işaret ederek, çoğu Sancaklı bu kişilerin sekizinin ülkeye döndüğünü, yedisinin de orada hayatını kaybettiğini anlattı.

Ristic, Sancaklı Boşnakların yanı sıra Novi Sad ve Smedereva şehirlerinden Roman kökenli vatandaşların da bu çatışma bölgelerine gittiğine dikkati çekerek, sığınmacı krizi, Kosova ile diyalog ve AB üyelik süreci ile meşgul olan Sırbistan hükümetinin henüz bu sorunu yeterince ciddiye almadığını savundu.

Kosova Güvenlik Çalışmaları Merkezinden araştırmacı Skender Petreshi, 2012 yılından itibaren çatışma bölgelerine giden 300 kadar Kosova vatandaşının 100'ünün ülkeye döndüğünü belirterek, bu kişiler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu söyledi.

Yaklaşık 60 Kosova vatandaşının bu çatışma bölgelerinden hayatlarını kaybettiğini aktaran Petreshi, dönen kişilerin ulusal güvenlik için risk olduğunu ve bu kapsamda hükümetin olası tehditleri engellemek adına bazı önlemler aldığını ifade etti.

Kosova vatandaşlarının yurt dışındaki savaşlara katılmalarını yasaklayan yasal düzenlemenin kabul edildiğini söyleyen Petreshi, "Aynı zamanda, vatandaşların aşırıcı gruplara katılmasını engelleyen ulusal bir strateji belgesi de kabul edildi." dedi.

- Kosova Başbakanı Mustafa'dan çağrı

Bu arada, Priştine'deki bir açılışta konuya ilişkin açıklamada bulunan Kosova Başbakanı İsa Mustafa da alınan önlemlerin de etkisiyle son 8 aydır hiçbir Kosova vatandaşının savaşmak üzere yabancı ülkelere gitmediğini belirtti.

Mustafa, çatışma bölgelerindeki Kosova vatandaşlarına dönmeleri çağrısında bulunarak, "Doğal olarak onların dönüşünün yasal ve toplumsal sonuçları olacak. Ancak biz vatandaşlarımızı korumaktan yanayız, onları topluma entegre etmek, onları ve ailelerini düşünmek istiyoruz." dedi.

Kosova'da birçok DAEŞ savunucusunun tutuklandığını söyleyen Mustafa, "Kosova'yı radikal hedefler için kullanan birçok organizasyon da kapatıldı. Ayrıca bu tür aktiviteler için kullanıldığından şüphelenilen birçok fona karşı yasal önlemler alındı." diye konuştu.

Balkanlar'daki "yabancı savaşçılar" sorunu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :