"Balkan ülkelerinin ortak önceliği AB'ye üyelik"

"Balkan ülkelerinin ortak önceliği AB'ye üyelik"

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic:- "Balkan ülkelerinin ortak önceliği AB'ye üyelik. Tüm bölge ülkeleri AB'nin bir parçası olmak istiyor"

BELGRAD (AA) - Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Balkan ülkelerinin ortak önceliğinin Avrupa Birliğine (AB) üyelik olduğunu belirterek, tüm bölge ülkelerinin AB'nin bir parçası olmak istediğini ifade etti.

Başkent Belgrad'da "The Economist" dergisi tarafından düzenlenen AB-Güneydoğu Avrupa Zirvesi'nin açılışında konuşan Brnabic, bölge istikrarı açısından tüm Balkan ülkelerinin AB'ye üyeliğini desteklediklerini söyledi.

Arnavutluk ve Makedonya'nın da katılım müzakerelerine başlaması gerektiği kanaatinde olduklarını söyleyen Brnabic, "Bu, tüm bölgeye ivme kazandırır. Sırbistan ile Karadağ'ın fasıl açıp kapama süreçleri hızlanır." dedi.

"Balkanlar'da sürdürülebilir iyileşme-Öncü pozisyonda Sırbistan" temalı zirvenin kendileri için son derece önemli olduğunu kaydeden Brnabic, "Balkan ülkelerinin ortak önceliği AB'ye üyelik. Tüm bölge ülkeleri AB'nin bir parçası olmak istiyor." ifadelerini kullandı.

Brnabic, Sırbistan'ı diğer bölge ülkelerinden ayıran özelliğin ise iyi bir iş birliğine sahip oldukları NATO'nun bir üyesi olmak istemeyişi olduğuna dikkati çekti.

AB'nin bir barış projesi olduğunu ve bu projenin tüm Balkanlar'ı kapsaması gerektiğini vurgulayan Brnabic, Sırbistan'ın AB üyeliğindeki en önemli hedefinin ülkede sürüdürebilir barışın sağlanması olduğunu ifade etti

Brnabic, hazır olmadan AB'ye üye olmanın iki tarafı da zarara uğratacağını kaydederek, Sırbistan'ın 2025'te AB üyesi olabileceğini umut ettiğini söyledi.

Bölgede oluşabilecek istikrarsızlığın Sırbistan'ı da etkileyeceğini dile getiren Brnabic, Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorunu, Kosova meselesi ile Sırbistan, Bosna Hersek ve Hırvatistan arasındaki sınır sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen ve Sırbistan'ın ilk kez ev sahipliği yaptığı zirve yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :