Balkan Televizyonları Zirvesi

Balkan Televizyonları Zirvesi

Bursa'da Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ve Tek Rumeli TV tarafından düzenlenen çalıştaya, Balkan coğrafyasındaki 8 ülkeden medya kuruluşlarının temsilcileri katılıyor- Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe:- "Yapacak işimiz, atılması gereken adımlar

BURSA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ve Tek Rumeli TV tarafından düzenlenen "Balkan Televizyonları Zirvesi" kapsamında 8 ülkeden medya kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı çalıştay başladı.

Kentte bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanların derli toplu olması ve geleceğe güçlü adımlarla yürümesinin çok önemli olduğunu, bunun için işbirlikleri ve dostlukların gelişmesi gerektiğini söyledi.

Bursa'nın bir "Balkan şehri" olduğunu belirten Altepe, şöyle devam etti:

"Bursa'nın nüfusunun büyük oranı, yüzde 50'den fazlası Balkan göçmeni. Yüzyıllarca aynı kaderi paylaştık, aynı güzellikleri yaşadık, birlikte güldük, birlikte ağladık. Sıkıntıları da paylaştık, aynı yolda yürüdük. Her zaman için birbirimizin değerlerine saygılı olduk. Bu sayede bu kültürler, o topraklarda yüzyıllarca yaşadı. Hiçbir tahribat olmadı ve o günkü yönetimler özellikle buna katkı sağladı. Herkesin dinini, kültürünü yaşaması için sadece orada değil, burada da tüm eserler, hepsi ayakta kaldı. Kültürler korunarak yaşatıldı. Bu güzellikler, dostluklar yaklaşık 100 yıl önce çıkan milliyetçilik akımlarıyla bölüşmeye dönüştü ve son 100 yılda önemli sorunlar yaşandı. Şimdi bunları tekrar tedavi etme ve mesafe alarak bu konuda geleceğe hazırlanma dönemi. Bunun için hepimize önemli görevler düşüyor."

Altepe, Balkanların gelişmesi, kalkınması, dostlukların yeniden oluşması ve ekonomik işbirliğinin artmasının en önemli ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Balkanlarda sinerji oluşturabilecek güçlü bir yapıya sahip olduğunu anlatan Altepe, "Yapacak işimiz, atılması gereken adımlar çok. Birlikte olduğumuz sürece stratejiler belirleyip beraber üretebiliriz. Tarih boyunca yaşanmış dostluklarla geleceğe yürüme konusunda hepimize görevler düşüyor. Her zaman için Balkanlardayız. Bu toplantı ve çalışmaları her geçen gün kapsamlı hale getirmek, ülkelerimiz için önemli olacaktır." diye konuştu.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Necmettin Hüseyin de Balkanların görünen yüzünü yansıtan, adeta bir ayna görevi gören medyanın, geçmiş dönemlerde yeterince işbirliği içinde olamadığını ifade etti.

Görsel medyanın asla değer kaybetmediğini ve gelecekte daha da ön planda olacağını dile getiren Hüseyin, "Yaşadığımız coğrafyanın her açıdan dış dünyaya yansıması, kültürel, ekonomik, sosyolojik olarak Balkanların değerlerine değer katmak için televizyon ve yöneticilerine büyük işler düşüyor. Medyalar arasında yapılacak işbirliğiyle hem kurumlar hem ülkeler hem de tüm Balkan coğrafyası kazanacaktır." ifadelerini kullandı.

Katılımcı medya kuruluşlarının tanıtılmasının ardından Balkan televizyonları arasında paylaşım ağı oluşturulması, ortak canlı yayınların artırılması ve turizmi canlandıracak kültürel programlar tasarlanması gibi konuların ele alınacağı çalıştayın oturumlarına geçildi.

Balkan Televizyonları Zirvesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :