Balıkçının yüzünü "dip balıkları" güldürdü

Balıkçının yüzünü "dip balıkları" güldürdü

Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Bayrak:- "Sezon boyunca bölgemizde dip balıkları dediğimiz mezgit, barbunya ve kalkan gibi balık türleri geçen yıllara oranla daha fazla avlandı"- "Genel olarak sezonu değerlendirmek gerekirse ne

SİNOP (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Karadenizli balıkçılar, bu sezon en fazla mezgit, barbunya ve kalkan gibi dip balıklarını avladı.

Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonu boyunca dip balıklarının daha çok yakalandığını söyledi.

Sinop ve çevresinde uygulanan koruma alanı uygulamasının dip balıklarının daha fazla üremesini sağladığını anlatan Bayrak, "Sezon boyunca bölgemizde dip balıkları dediğimiz mezgit, barbunya ve kalkan gibi balık türleri geçen yıllara oranla daha fazla avlandı. Avcılığı fazla yapılan hamsi ve palamut gibi balık türlerinde ise bir artış veya eksilme görülmediğini söylemek mümkün. Genel olarak sezonu değerlendirmek gerekirse ne çok iyi ne çok kötü durumdayız." ifadelerini kullandı.

Balıkçıların her yeni sezon öncesi yeni umutlar taşıdığını dile getiren Bayrak, "Belki eskiye göre balık avında ciddi düşüşler yaşanıyor ama ne olursa olsun balıkçılarımız ekmeğini denizden çıkarmak için sezon boyunca mücadelesini sürdürdü. Palamut ve hamsi pek yüzlerini güldürmese de dip balıkları sayesinde yüzler biraz olsun güldü. Sonuçta fena sayılmayacak sezonu hayırlısıyla geride bıraktık. İnşallah gelecek sezon daha bereketli bir sezon geçiririz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Vatandaş açısından sezon iyi geçti"

Bayrak, vatandaş açısından sezonun iyi geçtiğini, özellikle mezgit ve barbunya gibi balıkların bolca tüketildiğini anlattı.

Dip balık avındaki artışın fiyatlara olumlu yansıdığını dikkati çeken Bayrak, "Mezgit ve barbunya fiyatları geçen sezona oranla daha makuldü. Dolayısıyla vatandaş bolca tüketme şansı buldu. Keza hamsi 4 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu. Palamut fiyatları ise geçen sezona oranla biraz yüksek seyretti. Çünkü her geçen yıl avlanan miktarında düşüş yaşanıyor." dedi.

- "Asıl işimiz şimdi başlıyor"

Av yasaklarının başlamasıyla balıkçıların teknelerini liman ve barınaklara çektiğini bildiren Bayrak, asıl işlerinin yeni başladığını söyledi.

Yıpranan tekne ve ağların onarımına başlanacağını belirten Bayrak, şunları kaydetti:

"Balıkçılarımız artık teknelerini liman ve barınaklara çekerek yeni sezona kadar bakımlarını yapmaya başlayacak. Yani asıl işimiz şimdi başlıyor. Sezon boyunca teknelerimiz ve ağlarımız yıprandı. Onların bakımlarını yapacağız. Tabi bu öyle kolay değil. Çok zahmetli ve pahalı ancak ne kadar zor olsa da yeni sezona kadar söz konusu bakımları tamamlamamız gerekiyor. Balıkçılarımız bugün itibarıyla mesailerini bu işe ayıracaklar."

Balıkçının yüzünü "dip balıkları" güldürdü

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :