Balıkçı teknesinin ağlarına "uçak pervanesi" takıldı

Balıkçı teknesinin ağlarına "uçak pervanesi" takıldı

Çanakkale Boğazı girişinde bir balıkçı teknesinin ağlarına takılan pervanenin, savaştan kalma olduğu tahmin ediliyor

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Boğazı'nda bir balıkçı teknesinin ağlarına, savaştan kalma olduğu tahmin edilen yaklaşık 2 metrelik uçak pervanesi takıldı.

Alınan bilgiye göre, "Enes Reis" isimli balıkçı teknesi, Çanakkale Boğazı girişinde bulunan Tavşan Adası açıklarına dün gece geç saatlerde ağ bıraktı. Sabaha karşı ağları toplayan personel, büyük bir cisim fark etti. Ağlarla teknenin içine çekilen malzemenin yaklaşık 2 metrelik bir pervane olduğunu gören personel, tekneleriyle Çanakkale'ye dönüp Eceabat iskelesine yanaştı.

Teknenin çalışanlarından Erdal Karasu, yaptığı açıklamada, pervaneye sabaha karşı ağ topladıkları sırada ulaştıklarını söyledi.

- Büyük balık sandılar

Pervanenin ağlara zarar verdiğini belirten Karasu, "Biz ağların içinde pervane olduğunu bilmiyorduk. Büyük bir balık zannettik. Güverteye aldığımızda bu pervane ile karşılaştık. Bunu görünce şaşırdık doğrusu." dedi.

Savaşlardan kalma bir uçak pervanesi olduğu düşünülen malzeme, incelenmek üzere Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına götürüldü.

Uçak pervanesinin hangi yılda kullanılmış olduğunun tespiti için temizleneceği ve uzman ekip tarafından rapor hazırlanacağı öğrenildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Çanakkale Savaşları'nın ardından, 1. Dünya Savaşı sırasında sürdürülen hava harekatında bölgede bazı uçakların düştüğünü söyledi.

Atabay, söz konusu pervanenin de 1917 yılında düşen uçaklardan birine ait olabileceğini, bunun incelemeler sonucu ortaya çıkacağını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :