Balık yemenin tam zamanı
15 Eylül’de av yasağının kalkmasıyla denize açılan Mersinli balıkçılar, ilk ayda hem av bolluğu hem de uygun fiyatlarla sezona iyi bir başlangıç yaptı. Tüketici de balıkçı da memnun.
Akdeniz’de 15 Eylül’de başlayan balık avı sezonunun ilk ayı geride kalırken, Mersinli balıkçılar hem av bolluğundan hem de piyasadaki canlılıktan memnun. Türkiye'nin en uzun kıyı şeritlerinden birine sahip olan Mersin'de, 321 kilometrelik sahil boyunca 7 barınaktan 400'den fazla tekneyle denize açılan balıkçılar, sezonun verimli geçmesinden dolayı umutlu.

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, sezonun başlamasıyla birlikte “vira bismillah” diyerek denize açılan balıkçıların yüzünün güldüğünü söyledi. “Yaklaşık bir aylık süreçte balık tutma oranımız gayet güzel. Esnafımız memnun, balıkçılarımız memnun. Havaların da iyi gitmesi sebebiyle balıkta bolluk yaşıyoruz” diyen Polat, fiyatların da makul seviyelerde olduğunu vurguladı.
Sardalya ve hamsinin kilogram fiyatı 150-200 TL arasında değişirken, Mersin’e özgü barbun 200-300 TL arasında alıcı buluyor. Karides ve kalamar gibi türlerde de bolluk yaşanıyor.

“Kasım sonuna kadar fiyatlar uygun”
Polat, eylül, ekim ve kasım aylarının balık sezonunun en verimli dönemleri olduğunu belirterek, “Yılbaşına doğru havaların soğumasıyla denize çıkışlar azalıyor. Bu da balık miktarını etkiliyor. Ancak kasım ayının sonuna kadar fiyatlar uygun kalmaya devam edecek” dedi. Mersin Balık Pazarı’nda fiyatların Türkiye ortalamasına göre düşük seyrettiğini belirten Polat, kentin “ülkenin en ucuz balık şehirlerinden biri” olduğunu ifade etti.
Vatandaşlara daha fazla balık tüketmeleri çağrısında bulunan Polat, sardalya, hamsi, barbun ve gümüş balığının en çok tercih edilen türler arasında yer aldığını söyledi. Özellikle gümüş balığının kılçıksız yapısı ve barbunun lezzetiyle öne çıktığını aktardı.

“Bazı türlerde azalma var”
Yaklaşık 35 yıldır Mersin Balıkçı Barınağı’nda avcılık yapan Kemal Kaçan ise oğlu ile birlikte iki tekneyle Akdeniz’e açıldıklarını belirtti. “Şu anda granyöz, gümüş ve tekir barbunyasında bolluk var. Ancak çipura, sargoz, mırmır gibi türlerde bir azalma gözlemliyoruz” diyen Kaçan, havaların değişmesiyle bu türlerin de yeniden avlanabilir hale gelmesini umut ettiklerini söyledi.
Kaynak: