Balığın tadı Balıkçı Zeki'de çıkar!
Balık sezonunun açılmaya başlamasıyla birlikte biz de kendimizi Balık Hali’nde bulduk. Yılların ustası Balıkçı Zeki ile sağlıklı ve leziz balığın özellikleri hakkında konuştuk.
Şu anda Konya’ya balığı sevdiren, her türlü balığı sergileyen, güzel ve taze balıkları Konyalı hemşerilerimizin damak zevkine sunan Balıkçı Sayın Zeki Şekerci ile beraberiz. Bir taraftan gelen müşterilerin isteklerine cevap verirken diğer taraftan sorularımızı samimiyetle cevaplandırıyor Balıkçı Zeki…
-Zeki Şekerci, namı diğer Balıkçı Zeki öncelükle bizlere kendinizi tanıtır mısınız? Ne zaman balıkçılığa başladınız?
Balıkçı Zeki: 1950 doğumluyum. İlkokulu Erzurum’da bitirdim. Daha sonra Konya İmam Hatip Lisesi’nin 5. sınıfından ayrıldım. 1974 yılında askere gittim. 1974 Kıbrıs Barış Hareketi’ne katıldım. 1975 yılının 11. ayında bir fiili olarak balıkçılığa başladım. Vira Bismillah diyerek o gün bugündür Konyalılara taze balık satıyorum. Müşterilerimden çok memnunum. ‘Halka hizmet Hakka hizmettir’ sloganıyla hareket ediyorum. İnşallah onlar da benden memnundurlar.
-Zeki Bey taze balık nasıl anlaşılır?
Zeki Şekerci: Rengi parlak, gözleri ışıl ışıl, kulakları kırmızı, sert ve parlak olan balık tazedir. Ama ondan önce müşterilerimizin devamlı aldıkları balıkçıları varsa taze balığı tavsiye etmeleri de önemlidir. Tabi mevsime de dikkat etmeli. Balığı mevsimine göre tüketmeli.
-Zeki Bey sağlık yönünden hangi balıkları öneririsiniz. Omega 3 yönünden daha zengindir?
Zeki Şekerci: Bütün balıkların kendine has besin değeri vardır. Ancak deniz balıkları vitamin ve besin değeri açısından önemlidir.
-Zeki Bey biraz önce mevsimine göre balıklar daha çok tüketilmektedir dediniz. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?
Zeki Şekerci: Söz gelimi hamsi birinci ve ikinci aylar, çinekop 10., 11. ve 12. aylarda, çupra 8., 9., 10. ve 11. aylarda, barbunya da yine bu dört ayda yenilmelidir. Ayrıca palamut 29 Ekim’e kadar yenilmelidir. Sardalya, trança, mezgit, lüfer ve mercan yine kış aylarında daha lezzetlidir.
-Zeki Bey biraz da balıkların Konya’ya gelişleri ve nakliyesi bakımından okuyucularımıza açıklama yapabilir misiniz? Diğer bir deyimle balıklar Konya’ya getirilirken tazeliğini nasıl koruyorlar?
Zeki Şekerci: Balıklar Konya’ya buzlanarak termokingli arabalarla her gün getirilir. Bu bakımdan balıklar tazeliğinden bir şey kaybetmezler.
-Son zamanlarda Macaristan’da oluşan kimyevi zehirli atıkların oluşması ve Tuna Nehri’ne bulaşması bizim balıkçılık sektörüne zarar verebilir mi? Zira Tuna Nehri otomatikman Karadeniz’e dökülmektedir. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Zeki Şekerci: Öyle bir tehlike henüz söz konusu değil. Sorun olacağını sanmıyorum ben… Şimdiye kadar Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün böyle bir kararı da yoktur.
-Zeki Bey Konyalılar daha ziyade hangi balıkları tüketmektedirler?
Zeki Şekerci: Konyalılar daha ziyade ucuz balıkları tercih etmektedir. Oysa balık fiyatı ile değil kalitesi ile önemlidir. Bu bakımdan balıklar ustalarından yani balıkçılardan alınmalıdır.
-Zeki Bey balıklar daha ziyade hangi şartlarda ucuzlar?
Zeki Şekerci: Balık akınları bol olduğu zaman balıklar ucuzlar.
-‘Denizden babam çıksa yerim’ sözünü açıklar mısınız? Sizce bu yaklaşım doğrumudur?
Zeki Şekerci: Bu konuya yaklaşımım biraz negatiftir. Çünkü İslami bakımdan bu doğru değildir. Çünkü denizden böcek de çıkabilir, yılan da. Ama öteki yandan deniz suyunun temizliği de bu konuda vurgulanabilir. Bu konuya söylenecek bir şey yoktur.
-Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?
-Konya halkına bizi tercih ettikleri için teşekkür ediyorum. Ekonomik yönden onlar zaman zaman haklı buluyorum. Çünkü bazen balıklar pahalı olabiliyor. Balıklar cinsine ve lezzetine göre değerlendiriliyor. Ama her şeye rağmen halkımızın bol bol balık yemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü balıkların besin değerleri insan sağlığı bakımından çok önemlidir. Vatandaşlarımız bizleri Merkez Larende Caddesi Şükran Mahallesi Ağrı Sokak No: 1/E’de ve Balık Hali P/12’de bulabilirler. Ayrıca 352 88 31 ve 351 95 25 numaralı telefonlardan da ulaşabilirler.
++++
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
- 1.Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.
- 2.Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.
- 3.Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
- 4.Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.
- 5.Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.
- 6.Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.
+++
Balık nasıl temizlenir?
Pulsuz ve küçük balıklar
Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve başparmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifçe oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir. Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar.
++++
Kıssadan hisse
TUZLU BALIK
Adamın biri rüyasında peygamberimizi (s.a.v) görmek ister. Ama bir türlü göremez. Bir maneviyat büyüğüne gelir ve görmek için tavsiye ister. Adamın halini anlayan o zat: “-Bu akşam bol miktarda çok tuzlu balık ye ve su içmeden yat, bak nasıl görürsün” der. Adam -ne alakası var- diye içinden geçirir ama yine de denileni yapar, tuzlu balığı yer ve yatar. Rüyasında sabaha kadar çeşmeler, pınarlar ve nehirler görür, doya-doya içmektedir. Sabah o zat gelir ve: “-Hocam dediğinizi yaptım ama peygamberimizi (s.a.v) görmedim” der. O zat sorar: “Peki ne gördün?” Adam cevap verir: “-Sabaha kadar çeşmeler, pınarlar ve buz gibi sular gördüm!” Maneviyat büyüğü hikmet dolu şu sözleri söyler: “-Evet dostum suya hasret olduğun için su gördün. O tuzlu balık seni nasıl yaktıysa, peygamberimizin (s.a.v) aşkı da seni öyle yakacak ki o zaman onu göresin. Ahlakıyla ahlaklanacak, aşkıyla yanacak, hasretiyle ocak gibi tüteceksin!”





