Bakırköy'de "çocuk istismarı" paneli

Bakırköy'de "çocuk istismarı" paneli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık: - "Çocuk istismarında, uyuşturucu bağımlılığında, boşanmalarda çok büyük artışlar var. Bu bir sosyal çöküntüdür."

İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Türkiye'de çocuk istismarında, uyuşturucu bağımlılığında, boşanmalarda artış olduğunu, bunun sosyal bir çöküntü olduğunu söyledi.

Karabıyık, CHP Bakırköy İlçe Başkanlığı tarafından Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde "Bir kereden çok şey olur" sloganıyla düzenlenen çocuk istismarıyla ilgili panelde yaptığı konuşmada, Karaman'daki cinsel istismar iddiasını önce basından izlediklerini ve araştırılması gerektiğini düşündüklerini anlattı.

Olayın ardından araştırma yaptıklarını dile getiren Karabıyık, dosyayı okuduklarında tüylerinin ürperdiğini, durumun içler acısı olduğunu ifade etti.

Karabıyık, çocuk haklarını koruma dernekleri ve çocuk istismarını önleme derneklerinden konuyla ilgili brifing aldığını belirtti.

Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğu için sosyal bozulmaları takip ettiğine dikkati çeken Karabıyık, "Her ay bu verileri tutuyoruz. Çocuk istismarında, uyuşturucu bağımlılığında, boşanmalarda çok büyük artışlar var. Bu bir sosyal çöküntüdür. Bunun 10-12-14 yıl içinde olması çok büyük bir anlam ifade etmektedir" diye konuştu.

Taşımalı sistemin büyük olumsuzlukları olduğunu savunan Karabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yoksul aileler çocuklarını okutmak istiyorlar ve bu gidiş gelişleri kabul edemiyorlar, yorucu. İlçe merkezinde böyle olanaklar olunca, aileler mecbur kalıyorlar. Kimisi de din eğitimi verildiğini zannediyor. Din eğitimi verilecekse çok daha farklı şeyler yapılabilir. Taşımalı eğitimin böyle bir sakıncası var."

Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nın azalmasının da öğrencilerin barınma ihtiyacını arttıran sebeplerden olduğunu anlatan Karabıyık, "O çocukların barınmasını sağlama, okul ve yurt imkanı yaratma sorumluluğu Milli Eğitim Bakanı'nın kendisinde ama yapmıyorlar. Onun için de vakıfların eline geçiyor. Vakıflar, Milli Eğitim Bakanlığının görevini üstleniyorlar ve belli bir ideoloji çerçevesinde bunu yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

Karabıyık, kayıt dışı yurtların envanterinin çıkarılması, yasal olan yurtlarda ise bağımsız dış denetim olması gerektiğini dile getirdi.

Çocuk gelinlerin de bir çocuk istismarı olduğunu, Türkiye'de 181 bin çocuk gelin bulunduğunu belirten Karabıyık, "16 yaşın altındaki çocukların evlenmesi için izin amaçlı açılan 40 bin dava var. Bu genç kızların ölüm nedenlerinin başında, erken yaştaki doğum geliyor." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :