Bakir İzetbegovic Brüksel'de

Bakir İzetbegovic Brüksel'de

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic:"AB'ye ile tam entegrasyonun, ülkemizin istikrarına, güvenliğine ve kalkınmasına en iyi yardım olacağına inanıyoruz. Bu yolda engellerle karşılaşsak da ilerlemeye devam edeceğiz. Bizim için bunun

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, "AB'ye ile tam entegrasyonun, ülkemizin istikrarına, güvenliğine ve kalkınmasına en iyi yardım olacağına inanıyoruz. Bu yolda engellerle karşılaşsak da ilerlemeye devam edeceğiz. Bizim için bunun alternatifi yok." dedi.

İzetbegovic, Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuştu.

Bosna Hersek'in, AB'ye üyelik yoluna dönmesinin üzerinden geçen 18 aylık süreçte, son 10 yıldan daha fazla ilerleme kaydettiğine işaret eden İzetbegovic, bu ilerlemenin AB'ye üyelik sürecinin onarılmasını sağladığını söyledi.

İzetbegovic, AB'ye üyelik sürecinde bugüne kadar yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi vererek, özellikle ekonomi alanında kabul edilen reformların, Dayton Barış Antlaşması'ndan sonraki en önemli ekonomik yönlendirmeleri vaat ettiğine işaret etti.

AB ile Ortaklık ve İstikrar Antlaşması'nın 2015 yazında yürürlüğe girdiğini, geçen şubat ayında AB'ye üyelik başvurusunun yapıldığını ve son olarak eylül ayında da başvurunun kabul ediliğini hatırlatan İzetbegovic, AB üyelik sürecinin ülkedeki tüm devlet kademelerinin önceliği olacağını vurguladı.

İzetbegovic, AB ülkelerinde, AB'ye ve ortak değerlere karşı olan politik güçlerin, Bosna Hersek'te de anayasal düzene, egemenliğe ve toprak bütünlüğüne karşı olduğunu söyleyerek, "Bu aktörler, Sırp Cumhuriyeti'nde referandum yaparak, Anayasa Mahkemesi'nin kararını hiçe saydı, ülke istikrarını ve güvenliğini tehdit etti. Bu popülistlerden bazıları, etnik farklılık kartını oynayarak, etnik gruplar arasındaki gerilimin artmasına neden oluyor. Buna izin vermemeliyiz." dedi.

Bu güçlere karşı sürdürülen mücadelenin sadece ortak hareket ederek kazanılabileceğine işaret eden İzetbegovic, "Bu nedenle, üyelik başvurumuzun AB üyelerince kabul edilmesi kararından memnuniyet duyuyorum. Sorumluluklarımızı yerine getirmek adına AB kurumlarından ve bazı üyelerinden aldığımız desteğe de önem veriyoruz." diye konuştu.

İzetbegovic, ülkesinin geleceğinin, güçlü bir şekilde AB'de yattığını vurgulayarak, "AB'ye ile tam entegrasyonun, ülkemizin istikrarına, güvenliğine ve kalkınmasına en iyi yardım olacağına inanıyoruz. Bu yolda engellerle karşılaşsak da ilerlemeye devam edeceğiz. Bizim için bunun alternatifi yok." dedi.

- Terörizmle ortak mücadele

Bosna Hersek olarak kendilerini terörizmle mücadeleye adadıklarını vurgulayan İzetbegovic, DEAŞ'la mücadele koalisyonunun bir üyesi olarak, ellerindeki imkanlar doğrultusunda bu mücadeleye ve bu terör örgütünün mağlup edilmesine katkı sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

İzetbegovic, terörizmin herkesi etkileyen bir tehdit olduğunu vurgulayarak, "Hiçbir devlet bu tehdide tek başına karşı koyamaz. Terörizm, kapsamlı bir cevap ve tüm ülkelerin işbirliğini gerektiren bir mesele haline geliyor." dedi.

Gerçekleştirdikleri terör eylemlerini "İslam adına" yaptıklarını öne sürenlerin, İslam değerleri sistemine karşı hareket ettiklerini vurgulayan İzetbegovic, "Şiddet içeren aşırıcılık ve terörizm, İslam alemi tarafından kesinlikle kabul edilemez. İslam adına terörizm, aslında İslam karşıtı terörizmdir." dedi.

- Schulz ve Tusk ile görüştü

İzetbegovic, Brüksel'deki temasları kapsamında ayrıca Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile ayrı ayrı görüştü.

İzetbegovic, görüşmelerinde ülkesinin AB üyelik sürecinde kat ettiği mesafe hakkında bilgi verdi, Bosna Hersek'in AB üyeliğinden başka alternatifi olmadığını yineledi.

Bakir İzetbegovic Brüksel'de

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler