Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (3)"Belli bir seviyenin altına doların ineceğini ifade etmek isterim. Telaşlanacak, korkacak, endişelenecek bir durum olmadığını söylemek isterim. Evet, birden bu kadar doların pahalanması yeni bir tablo k

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, doların belli bir seviyenin altına ineceğini belirterek, "Telaşlanacak, korkacak, endişelenecek bir durum olmadığını söylemek isterim. Evet, birden bu kadar doların pahalanması yeni bir tablo karşımıza çıkarıyor. Ama bu tablo ümit ediyorum ki kalıcı değil. Yakında uluslararası piyasalardaki durum ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bu şartlardaki gelişmeler daha olumlu noktaya gittikçe dolar belli bir noktaya oturacak. Yapısal zorluklarımızdan ya da sorunlarımızdan kaynaklanan bir durum değildir." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile planlanan bir görüşmenin olup olmadığına yönelik bir soru üzerine Kurtulmuş, "Prensip olarak görüşme yapmaya karar vermek, meyyal olmak önemlidir. Sık görüşürsünüz, seyrek görüşürsünüz, görüşme takvimi belirlenir. Şu anda hem Kılıçdaroğlu hem Devlet Bahçeli ile ilgili yeni bir görüşme, bildiğim kadarıyla planlanmış bir görüşme yoktur." diye konuştu.

Süreçte kendilerinin de açık olduklarını belli etmek bakımından "Gönlümüz arzu eder ki CHP de bu görüşmelerin bir parçası olsun. CHP'nin 'kapımız açıktır' sözüne karşı biz de şunu söylüyoruz, bizim kapımız da sonuna kadar açıktır" ifadesini kullandığını belirten Kurtulmuş, nihayetinde çıkacak olan anayasa değişikliğinin ne AK Parti'nin ne MHP'nin ne de CHP'nin anayasası olacağını, bütün milletin anayasası olacağını vurguladı.

Milletten oy almış bir ana muhalefet partisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu sürece katkıda bulunmasını istediklerinin altını çizen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu demokrasiye olan inancımızın gereğidir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu konuda açık olmasını... Bizimle aynı konuda olmadığı noktalar olabilir, müşterek düşündüğümüz noktalar olabilir. Ama bir konunun müzakere edilmesine açık olmalarını ümit ederiz. Ben bu mahiyette söyledim. Oradan böyle bir açıklama geldiği için bizim de açık olduğumuzu belli etmek için bunu ifade ettim. Eğer belli bir noktaya gelinirse, randevulaşılır ve Türkiye kamuoyunun önünde bu görüşme gerçekleşmiş olur."

- "Dolar sadece Türk parası karşısında değer kazanmıyor"

Dolardaki yükselişe yönelik bir önlem alınıp alınmayacağına ilişkin bir soruya Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Dolar sadece Türk parası karşısında değer kazanmıyor. Dolar, bugün özellikle Trump'ın seçilmesinden sonraki süreçte ciddi bir dalgalanma, dolar açısından pozitif bir dalgalanma içerisindedir. Ama doların bu kadar değerlenmesi, Amerikan ekonomisi için de pozitif bir durum değildir. Bu süreçte Amerikan ekonomisinin de kendi para birimiyle ilgili birtakım politika girişimleri içerisinde olacağını ümit ediyoruz." yanıtını verdi.

Türkiye'deki durumun da dünya piyasalarındaki gelişmelerden kaynaklı bir nitelik arz ettiğini anlatan Kurtulmuş, "Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlar dolayısıyla dolar değerlenmiyor. Bunun altını çizmek isterim. Eğer yapısal nedenlerle, Türkiye ekonomisinin zaafiyetinden dolayı ortaya çıkan bir durum olmuş olsaydı bu başka birşey. Bu konjonktüreldir yani geçicidir, dönemseldir. Bu dönemin şartları ortadan kalktıktan sonra Türk parası gerçek durumuna tekrar gelecektir." diye konuştu.

- "Telaşlanacak, korkacak, endişelenecek bir durum değil"

Doların belli bir seviyenin altına ineceğini dile getiren Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Telaşlanacak, korkacak, endişelenecek bir durum olmadığını söylemek isterim. Bunu da kamuoyunu yatıştırmak için söylemiyorum, ekonomik gerekçelerle bunu söylüyorum. Birden bu kadar doların pahalanması yeni bir tablo karşımıza çıkarıyor. Ama bu tablo ümit ediyorum ki kalıcı değil. Yakında uluslararası piyasalardaki durum ve Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlardaki gelişmeler daha olumlu noktaya gittikçe dolar belli bir noktaya oturacak. Yapısal zorluklarımızdan ya da sorunlarımızdan kaynaklanan bir durum değildir."

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler