Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: (3)- "Türkiye teröristbaşı Fethullah Gülen'in iadesini, Türkiye ve Amerika arasındaki ikili anlaşmaya uygun şekilde istemiştir. Her şey kurallara uygun yapılmıştır, usul açısından eksiklik ve yanlışlık

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Türkiye, teröristbaşı Fethullah Gülen'in iadesini Türkiye ve Amerika arasındaki ikili anlaşmaya uygun şekilde istemiştir. Her şey kurallara uygun yapılmıştır. Usul açısından eksiklik ve yanlışlık yoktur." dedi.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu, soruları cevapladı.

"Teröristbaşı Fetullah Gülen'in Amerika'dan iadesinin usulüne uygun istenmediğine dair tartışmalar vardı. CHP'ye çağrıda bulunup Adalet Bakanlığına gidip dosyayı inceleyebileceklerini söylemiştiniz. Bugün o ziyaret gerçekleşti. Görüşmeye ilişkin bilgi aldınız mı?" sorusuna Bozdağ, "Türkiye teröristbaşı Fethullah Gülen'in iadesini Türkiye ve Amerika arasındaki ikili anlaşmaya uygun şekilde istemiştir. Her şey kurallara uygun yapılmıştır. Usul açısından eksiklik ve yanlışlık yoktur." yanıtını verdi.

Bozdağ, ABD tarafının teröristbaşı Gülen'i ve bütün teröristbaşının teröristlerini himaye ettiğini, Gülen'i Türkiye'ye iade etmemek için ipe un serdiğini söyledi.

Türkiye'nin bu noktada üzerine düşen her şeyi eksiksiz yerine getirdiğini vurgulayan Bozdağ, eğer hukuk uygulanıyorsa ABD'nin derhal teröristbaşı Gülen'i Türkiye'ye iade etmesi gerektiğini kaydetti.

Bozdağ, "Maalesef ABD, Türkiye ile müttefik olmasına rağmen teröristbaşını iade etmediği gibi teröristbaşı Gülen'in ABD'den FETÖ/PDY terör örgütünü yönetmesine, müttefiki olduğu Türkiye'ye karşı dışarıda ve içeride saldırıda bulunmasına müsaade ediyor. Orada rahat, özgür biçimde terör faaliyetlerine FETÖ/PDY kurucusu ve yöneticisi teröristbaşı Gülen devam etmektedir. Bu, iki ülke arasındaki hukuka da iki ülkenin çıkarlarına da müttefikliğe de uygun bir durum değildir." diye konuştu.

- "Umarız bu değerli hukukçular gördükleri karşısında hakkı teslim ederler"

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin "Usulüne uygun istemediler." iddiası üzerine Adalet Bakanlığının davette bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, bugün CHP adına, Bakanlığa milletvekilleri ve Ankara Barosu avukatlarının bulunduğu heyetin geldiğini söyledi.

Adalet Bakanlığında uzunca bir görüşme yapıldığını anlatan Bozdağ, Adalet Bakanlığı bürokratlarının bu konunun esas uzmanları olduğunu vurguladı. Bozdağ, bu konunun Türkiye'de herkes tarafından bilinen bir konu olmadığını, uluslararası hukuka göre iade usullerini Adalet Bakanlığının bildiğini ifade etti.

Yargı makamlarının dahi Adalet Bakanlığı kadar bu işi bilmediğini dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Çünkü yargı makamı sadece iade talebine karar veriyor. Bunun uygulaması, usulü nasıl olacak, evrakların tanzimi, bunların karşı tarafa usule uygun iletilmesi işi, Adalet Bakanlığı tarafından deruhte edilmektedir. Kendilerine bugüne kadar teröristbaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle, geçici tutuklanma talebiyle ilgili sadece darbe teşebbüsü değil diğer dosyalarla ilgili neler yapıldığına dair sunumlar yapıldı. Ayrıca evrakların tamamı sayın vekillerin ve beraberindeki avukatların incelemesine de sunuldu. Sunumu dinlediler, sorularını sordular, evrakları incelediler, kendi notlarını da aldılar. Arkadaşlarımıza teşekkür edip ayrıldılar. Bundan sonrası onlara kalmıştır, ne açıklama yapacaklar onu göreceğiz. Çıkışta bir açıklama yapmadılar. Sayın cumhurbaşkanı adaylarına, Genel Başkanlarına konuyu ileteceklerini ondan sonra açıklama yapılacağını ifade ettiler. Adalet Bakanlığı da görüşmeye dair kısa bir açıklama yaptı. Bizim beklentimiz vicdan ve hakkaniyet sahibi biri olarak hakkı teslim etmeleridir. Başka bir beklentimiz yoktur. Çünkü Türkiye bu konuda çok nettir, doğruları yapmıştır. Yanlış, eksik olan bir şey kesinlikle yoktur. Her şey kitabına, usulüne uygundur. Umarız ki bu değerli hukukçular gördükleri karşısında hakkı teslim ederler."

- "Hepimiz için büyük bir şeref"

Bir basın mensubunun, son Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığını hatırlatması üzerine Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün 65. Bakanlar Kurulu toplantısının gerçekleştirildiğini belirtti.

Büyük ihtimalle parlamenter hükümet sistemi içerisinde bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının son toplantı olduğunu bildiren Bozdağ, bunun toplantıda konuşulduğunu aktardı.

Bozdağ, toplantıda Başbakan Binali Yıldırım'ın 65. Hükümet'in çalışmalarına ilişkin sunum yaptığını, bakanların da duygularını dile getirdiğini ve duygusal anlar yaşandığını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Hepimiz için büyük bir şeref, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hükümetlerinde görev almak. Bu aziz millete ve devlete hizmet etmek bizim, ailelerimiz için, hepimiz için büyük bir onurdur. Bizlere bu onuru yaşatan Rabb'ime bir kez daha hamdediyoruz, şükrediyoruz." şeklinde konuştu.

Haziran ayının 24'ünden sonra Türkiye'nin yeni bir döneme başlayacağını, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'yle yoluna devam edeceğini hatırlatan Bozdağ, yeni dönemin de ülke ve millet için hayırlı olması temennisinde bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :