Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)- "İncirlik bir Türk üssü, altını bir kere daha çizmek isterim. İncirlik'in yönetimi tamamen Türkiye'nin kontrolündedir. Dolayısıyla burada biz şimdilik, ortadaki bu meseleler dururken bir Alman heyetin

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Almanya'nın İncirlik Üssü'ndeki unsurlarını çekeceği" iddiasına ilişkin, "İncirlik bir Türk üssü, altını bir kere daha çizmek isterim. İncirlik'in yönetimi tamamen Türkiye'nin kontrolündedir. Dolayısıyla burada biz şimdilik, ortadaki bu meseleler dururken bir Alman heyetinin İncirlik Üssü'ne gelmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu tabii kendi kararlarıdır, bundan sonra İncirlik Üssü'nden çekilip çekilmeme kararı tamamıyla Almanya'nın tek taraflı olarak alacağı bir karardır. O karara bizim söyleyecek bir şeyimiz yok." dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin "Almanya'nın İncirlik Üssü'nden ayrılacağı ve unsurlarını buradan çekeceği"ne yönelik iddialara yönelik sorusu üzerine Kurtulmuş, "İncirlik bir Türk üssü, önce onun altını bir kere daha çizmek isterim. İncirlik'in yönetimi tamamen Türkiye'nin kontrolündedir. Diğer üslerdeki gibi NATO üssü değildir. Dolayısıyla burada biz şimdilik, tekraren ifade ediyorum, ortadaki bu meseleler dururken bir Alman heyetinin İncirlik Üssü'ne gelmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu tabii kendi kararlarıdır, bundan sonra İncirlik Üssü'nden çekilip çekilmeme kararı tamamıyla Almanya'nın tek taraflı olarak alacağı bir karardır. O karara bizim söyleyecek bir şeyimiz yok." karşılığını verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in bu yönde açıklamasının olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "Nihayette, Alman Parlamentosu buna karar verecek. Alman Parlamentosu'nda konu gündeme gelir. İncirlik'ten çekilip çekilmeme kararı bizim dahil olabileceğimiz bir karar değil, Almanya'nın kendi kararıdır." diye konuştu.

- "Kabine değişikliği" iddiaları

Aynı gazetecinin Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarını hatırlatarak kabine değişikliğinin gündemde olup olmadığı yönündeki sorusuna karşılık Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Başbakanımız çok kısa, kestirme ve meseleyi açıklayan bir şey söyledi. Ben de yanındaydım o açıklamayı yaptığında. Siyasetin doğası gereği bir takım görevler bazı insanlara tevdi edilir, daha sonra başkalarına da tevdi edilir. Dolayısıyla kabine revizyonu, bakan değişmesi, siyasi partilerde yönetim değişmeleri, bunlar siyasetin doğasında olan şeylerdir. 'Bunlar konuşulmaz.' Hakikaten doğru. Gerek duyulursa ihtiyaç ortaya çıkarsa nihayetinde bir hükümet, sadece kişilerden ibaret görmeyin, her hükümetin bir hedefi var, gitmek istediği bir istikamet var, hükümet programı var. Bu hükümet programı çerçevesinde, şöyle değil de böyle olsun diye karar verilirse bu yapılır. Bunun üzerine konuşmaya hakikaten gerek yok, Türkiye'nin gündemini de meşgul etmemize gerek yok."

- Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin sorulması üzerine Kurtulmuş, Ortadoğu'nun karışık bir durumda olduğuna, birçok ülkede siyasi istikrarsızlıkların yaşandığı bir dönemden geçildiğine dikkati çekti.

Büyük çatışmaların yanı sıra işgallerin, bir takım kavga ve gürültünün yaşandığı Ortadoğu'nun yeni bir krizi kaldıracak noktada olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Ortadoğu'da yeni ve büyük bir krizin ortaya çıkmaması için ilgili bütün tarafları teenni ve aklıselimle hareket etmeye davet ederiz." dedi. Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak biz Katar ile de irtibatlı bir şekilde, diplomasi kanallarının açık tutularak bu süreçle diplomasi yoluyla bir çözüm yolu bulunmasının önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız, İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanı sıfatıyla da bugün de başlamıştır, çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla bunların bir kısmı İslam ülkeleridir, bir kısmı Batı ülkeleridir, ikili telefon görüşmeleri yaparak sorunun çözülmesi için aktif bir şekilde sürecin içine dahil olmuştur. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın başta yürüttüğü ve bundan sonra bugün içerisinde yürüteceği telefon görüşmeleriyle birlikte ümit ediyoruz ki belli bir mesafe alınır. Ayrıca Dışişleri Bakanımız da ilgili muhataplarıyla konuyu gündeme getiriyor. Dolayısıyla önemli bir kriz gibi görünüyor, bunun daha fazla büyümeden çözülmesi gerekir. Bölgede, Ortadoğu'da daha fazla gerginliklerin oluşmaması gerekiyor. Türkiye olarak bu sorunun çözülmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Tekraren ifade ediyorum, asıl olan diplomasi kanallarının açık tutulmasıdır. Bu konuda da Katar ile irtibatlı olarak diplomasi kanallarının açık tutulmasına gayret sarf ediyoruz."

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, konuşmasının sonunda uzun yıllar sonra İzmir temsilcisi bir takımın Spor Toto Süper Lig'e yükselmesinden dolayı Göztepe'yi tebrik etti, başarı diledi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler