Bakan Yumaklı'dan 2050 senaryosu: Yüzde 55 daha fazla suya ihtiyaç var

Bakan Yumaklı'dan 2050 senaryosu: Yüzde 55 daha fazla suya ihtiyaç var

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal üretim stratejisinin geleceğe yönelik önemine vurgu yaparak, su ve gıda üretiminin stratejik önemini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mersin'de düzenlenen "Topraktan Geleceğe" temalı Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi'nde tarımsal üretimin önemini vurguladı.

Yumaklı, konuşmasında, dünyanın son dönemdeki gidişatına bakıldığında, tarımsal üretimin stratejik öneminin belirgin bir şekilde hissedildiğini söyledi. Yumaklı, "Artık enerji için olan dünya ülkeleri arasındaki rekabet ve çekişme, bundan sonra su için olacak. 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar, Türkiye'nin nüfusu ise 105 milyon olacak. Nüfus artışına bağlı olarak 2050 yılında yüzde 55 daha fazla suya, yüzde 65'te daha fazla gıdaya ihtiyacımız olacak" dedi.

Bakan Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının önemini vurgulayarak, "Tarımsal üretim planlaması, suyu merkeze alarak hangi alanda, hangi ürünü ne kadar üretmemiz ve nasıl üretmemiz gerektiğini ortaya koyan bir programdır" diye konuştu.

Türkiye'nin su stresi altında olan bir ülke olduğunu belirten Yumaklı, "Türkiye, 1313 metreküp ile su stresi altında olan ülkelerden bir tanesi. Eğer bizler hiçbir şeye dokunmayıp, bu şekilde devam edersek, 2030 yılında bin metreküpün altına düşüyoruz" dedi.

Yumaklı, arazi toplulaştırma çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Yumaklı, "Arazi toplulaştırma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

2023 yılında tarımsal desteklere ayrılan bütçenin 64 milyar lira olduğunu belirten Yumaklı, "2024 yılında bu rakam 91,5 milyar liraya çıkacak" dedi.

Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada da 10. sırada yer aldığını söyledi.

Yumaklı, "Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi, güçlü Türkiye'nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğine inanıyoruz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.