Bakan Yıldırım, AA Editör Masası'na konuk oldu: (1)

Bakan Yıldırım, AA Editör Masası'na konuk oldu: (1)

"PYD'nin terör örgütü olduğunu kanıtlayan olay ve belgelere rağmen ABD'nin bu tutumunu anlamakta zorlanıyoruz"- "Rusya ve Amerika bölgede belli ki bazı konularda bir zımni anlaşma içerisine girmişler. Madem anlaşacaktınız 450 bin masum insanın ölmesine ni

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PYD'nin terör örgütü olduğunu kanıtlayan olay ve belgelere rağmen ABD'nin bu tutumunu anlamakta zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, Rusya ve Amerika'nın bölgede izledikleri politikalara ilişkin, "Rusya ve Amerika bölgede belli ki bazı konularda bir zımni anlaşma içerisine girmişler. Madem anlaşacaktınız 450 bin masum insanın ölmesine niye seyirci kaldınız. İnsanlık, dünya bunu soruyor" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Yıldırım, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sur ve İdil'de terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasına yönelik operasyonlara ilişkin soru üzerine Yıldırım, İdil'de operasyonların tamamlandığını ve bir süredir operasyon sonrası ortaya çıkan tahribatın giderilmesi, çukur ve barikatları temizlenmesi, hayatın normale döndürülmesine yönelik ilgili birimlerin müşterek çalışma yürüttüklerini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sur'da da büyük oranda operasyonlar tamamlandı diyebiliriz. Sur'un konumu itibarıyla operasyonlarda çok zorlanılıyor, otomobil dahi giremeyecek kadar dar sokaklar mevcut. Şu anda 4 bin konutun bulunduğu bir bölgede 140'tan daha az konutun bulunduğu kesimde temizlik harekatı sürüyor. Bu tamamlandıktan sonra bölgenin ihya edilmesi, tarihinin koruma altına alınması ama kuralsız, imarsız, sağlıksız yapılaşmanın önüne geçilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Kuralsız, imarsız, sağlıksız yapılaşmalar eskiden beri terörü besleyecek şekilde 80'li, 90'lı yıllarda köylerin boşaltılmasıyla adeta potansiyel olarak terörün merkezi haline gelmiş. 4 bin konutu farklı yerlerde kentsel dönüşümle yeni konut alanları geliştirerek yapılacak ve orada mağdur olan vatandaşlar o bölgelere yerleştirilecek. Sur'da tarihi dokusuna yakışır şekilde tekrar ihya edilip Diyarbakır'ın kültür ve tarih zenginliğine dahil edilecek."

- Amerika ve Rusya'nın PYD tutumu

Yıldırım, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Amerika ve Rusya tarafından destekleniyor olduğu görüntüsü ve Türkiye ile ortaya çıkan görüş ayrılıklarına yönelik soruya karşılık, PKK'nın dünyada terör örgütü olarak kabul edildiğini, konu PYD'ye gelince Türkiye'nin stratejik ortaklarının, özellikle Amerika'nın ısrarla "PKK ve PYD'yi eş tutmuyoruz" şeklindeki duruşunun kendilerini üzdüğünü söyledi. Yıldırım, şunları kaydetti:

"PYD'nin terör örgütü olduğunu kanıtlayan olay ve belgelere rağmen Amerika'nın bu tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. Amerika'nın aksini iddia etmesi ve bunda ısrar etmesi doğrusu stratejik ortaklığımıza, NATO içerisindeki ittifakımıza da zarar veriyor ama anlayacaklar. Bu duruşun uzun süreceği kanaatinde değilim. Çünkü en son Ankara saldırısı da nihayetinde gördük ki PKK, YPG, PYD içiçe girmiş karmaşık, acımasız bir terör örgütünün marifetidir."

Bakan Yıldırım, Rusya ve Amerika'nın bölgede izledikleri politikalara ilişkin, "Rusya ve Amerika bölgede belli ki bazı konularda bir zımni anlaşma içerisine girmişler. Madem anlaşacaktınız 450 bin masum insanın ölmesine niye seyirci kaldınız. İnsanlık, dünya bunu soruyor. Milyonlarca insan da hayatta kalabilmek için yerlerini yurtlarını terk etti. Bu konuda dünyaya en güzel örneği de Türkiye sergiliyor. 3 milyona yakın mülteciyi bağrına bastı, onlara kucak açtı, yaşamın sıcaklığını hissettirdi. Bu bölgedeki karışık ve huzursuzlukların son bulmasını istiyoruz. Yeterince acı yaşandı, bir an önce normal hayata dönülsün" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Bakan Yıldırım, AA Editör Masası'na konuk oldu: (1)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :