Bakan Tunç'tan çocuk suçlulara ilişkin açıklama
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çocuk adalet sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 12 yaşından küçük çocukların hapis cezası almayacağını belirten Tunç, 12-15 yaş arasında ise işlenen suçun niteliğine göre cezaların değiştiğini söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul ve Ankara’da devam eden siyasi soruşturmalar, çocuk adalet sistemi ve terörle mücadele konularına değinen Tunç, yargı kararlarına saygının hukuk devleti ilkesi olduğunu vurguladı.
"12 yaşından küçük çocuklara hapis cezası verilmez"
Çocuk adalet sistemiyle ilgili soruları yanıtlayan Bakan Tunç, Türkiye’nin çocuk yargılamalarında uluslararası standartlara uygun hareket ettiğini belirtti. “12 yaşından küçük bir çocuk suç işlediğinde hapis cezası almaz. Onlara özgü tedbirler uygulanır,” diyen Tunç, çocukların suça sürüklenmesinin önlenmesine yönelik çalışmalara hız verdiklerini ifade etti.
“12-15 yaş arası çocuk, ağırlaştırılmış müebbetlik suç işlerse 12-15 yıl arası ceza alabilir” diyen Tunç, müebbet hapis cezası gerektiren suçlar için bu yaş aralığında 9 ila 11 yıl arası ceza uygulanabileceğini kaydetti. Süreli hapis cezalarında ise ceza 7 yılı aşamıyor.
Çocuk Adalet Merkezleri yaygınlaşıyor
Bakan Tunç, Bursa ve Erzurum’da açılan çocuk adalet merkezlerine dikkat çekerek, İzmir’deki merkezin de yakında faaliyete geçeceğini belirtti. “Bu merkezleri Türkiye genelinde yaygınlaştıracağız. Hem suça sürüklenen hem de mağdur çocuklar için özel süreçler işletilecek” dedi.
"Yargı süreci devam ediyor, kararlara saygı şart"
CHP İstanbul İl Kongresi’ne ilişkin yargı süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Tunç, davaların sürdüğünü ve “mahkeme kararlarına herkesin saygı göstermesi gerektiğini” vurguladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “mahkeme kararını tanımıyoruz” sözlerini "talihsiz ve hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmayan" bir açıklama olarak değerlendirdi.
“Terörsüz Türkiye süreci hayati önemde”
Tunç, terörle mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulundu. “Terör örgütünün kendini feshetmesi ve silahları bırakması önemli bir aşamadır” diyen Bakan, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, temel hak ve özgürlüklerin tüm vatandaşlar için güçlendirildiğini söyledi.
Kaynak:
