Bakan Soylu Bulgaristan'da! +359 koduyla Türkiye'ye dadanan dolandırıcılar da gündeme geldi

İçişleri Bakanı Soylu, Bulgaristan İçişleri Bakanı Raşkov görüşmesinin ardından, Türkiye-Bulgaristan arasında Kırklareli'ndeki Rezve Deresi'nde yeni sınır kapısının gündemde olduğunu açıklandı. Görüşmede Türkiye'yi arayan dolandırıcılar da gündeme geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bulgaristan’da İçişleri Bakanı Boyko Raşkov ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye-Bulgaristan arasında Kırklareli'ndeki Rezve Deresi'nde yeni sınır kapısının gündemde olduğunu söyledi.

Görüşmede bir dönem neredeyse cep telefonu olan her Türk vatandaşının maruz kaldığı +359 kodlu dolandırıcılık aramaları da gündeme geldi. Bakan Soylu konuyla ilgili olarak, "Telefon dolandırıcılığı diye tarif edebileceğimiz, buradan Türk vatandaşlarına yönelik uzun zamandır gerçekleşen bir süreç söz konusuydu. Dolandırıcılar iyi bir operasyonla yakalandılar. Bu minimum düzeye indi" dedi

SINIR KAPILARI, GÖÇ, UYUŞTURUCU, ORGANİZE VE MALİ SUÇLARLA MÜCADELE GÖRÜŞÜLDÜ

Bulgaristan'ın başkenti Sofya’da Bulgaristan İçişleri Bakanı Boyko Raşkov ile bir araya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Komşu Bulgaristan ile çok sayıda ortak alanlarının olduğunu ifade eden Soylu, salgın döneminde ara verilen heyetler arası görüşmelere yeniden başladıklarını belirtti.

Görüşmede, sınır kapıları, göç, uyuşturucu, organize ve mali suçlarla mücadelenin görüşüldüğünü ifade eden Soylu, iki bakanlığın bugüne kadar imzaladığı anlaşmalar marjında ortaya konulan iş birliklerini yeniden gözden geçirdiklerini anlattı.

SOYLU: HEM BULGARİSTAN TARAFI HEM BİZLER BU GÖRÜŞMELERDEN ÇOK OLUMLU OLARAK AYRILIYORUZ

Sınırlarla ilgili atılabilecek adımların gözden geçirildiğini, başarılı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Soylu, "Hem Bulgaristan tarafı hem bizler bu görüşmelerden çok olumlu olarak ayrılıyoruz. Türkiye'de üretim ve ihracatın artmasından kaynaklanan sınır kapılarındaki yoğunluk ve aynı zamanda Bulgaristan'ın sınır kapılarında yaptığı teknik düzenlemeyle ilgili değerlendirmeleri ortaya koyduk. Ticaret Bakanımız yakın bir dönemde buradaydı. Hamzabeyli ve Kapıkule Sınır Kapıları'ndaki sürekliliğin nasıl sağlanabileceği hususunu gözden geçirdik. Bizden 5 gidiş var Kapıkule'de. Bulgaristan tarafında 2 gidiş var. İlk önce 3'e çıkıyor. Yakın zamanda 2 daha olması hususunda talebimiz oldu. Onu gözden geçirecekler. Büyükelçiliğimiz, Ticaret Bakanlığımız ve arkadaşlarımızın ortaya koyduğu çalışmalar çerçevesinde şu anda yaklaşık 30-35 kilometre olan tır kuyruğu 2-3 kilometrelere kadar düştü. İhracat açısından, ticaret açısından buradaki sürekliliğin devam edebilmesi önemli. Günlük geçişler en yüksek noktasında. Daha iyi bir noktaya gelebilmek için mutabakatımız ve takibimiz söz konusu olacak" açıklamasında bulundu.

KIRKLARELİ'NDEKİ REZVE DERESİ'NDE YENİ BİR KAPI KURULACAK

Türkiye ile Bulgaristan arasında bakan yardımcıları başkanlığında ortak mekanizma oluşturulacak
Bakan Soylu, görüşmede, Türkiye ile Bulgaristan arasında ortak mutabakata vardıklarını, bakan yardımcıları başkanlığında ortak bir mekanizma oluşturacaklarını aktardı. İki ülke arasındaki konularla ilgili altı ayda bir Bulgaristan ve Türkiye'de toplantılar yapacaklarını dile getiren Soylu, "Bu önemli bir adımdı. Kırklareli'ndeki Rezve Deresi'nde yeni bir kapı kurulması, bir köprü yapılması meselesi 5-6 yıl önce değerlendirdiğimiz bir meseleydi. Teknik toplantıda bir noktaya kadar gelindi. Hazırlıklar tamamlanırsa orada bir kapı daha açılmış olacak. Büyükelçimiz de meselenin takibini gerçekleştirecek. Mutabık kalacağımız mesele, yürüyüş olarak mı açılacak, yoksa küçük arabalar da gelip geçecek mi? İki ülke arasındaki bağların kuvvetleneceği, tarihi ve kültürel bağların çok daha iyi noktaya taşınacağı adımı atmış oluyoruz" dedi.

GÖRÜŞMEDE, TELEFON DOLANDIRICILIĞI ELE ALINDI
Kolluk Eğitim İşbirliği Mutabakat Zaptının süratlendirilmesi ve karşılıklı tecrübelerden istifade edilmesi konusunda adım attıklarını anlatan Soylu, "Telefon dolandırıcılığı diye tarif edebileceğimiz, buradan Türk vatandaşlarına yönelik uzun zamandır gerçekleşen bir süreç söz konusuydu. Dolandırıcılar iyi bir operasyonla yakalandılar. Bu minimum düzeye indi. Bu da iş birliğimizin somut bir göstergesi olarak durmaktadır" dedi.

"TIR KUYRUKLARIYLA İLGİLİ BULGARİSTAN TARAFI ÇOK OLUMLU VE ÇÖZÜME YÖNELİK ORTAK İRADE ORTAYA KOYDU"

Bakan Soylu, görüşmede Ukrayna ve Rusya meselesi ile göç meselesinin de değerlendirildiğini belirterek, "Hem Ukrayna'dan gelen göçleri hem de güneyimiz ve doğumuzdan gelen göçler konusunda sıkı iş birliği içerisinde olma mutabakatımızı teyit ettik. 2016 Kasım ayından bu yana sürdürdüğümüz ortak temas merkezimiz var. Bu merkezde önemli bir iş birliği ortaya koyuyoruz. Kapıkule'deki bu merkezde bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Göçmen kaçakçılığı ve diğer suçlar konusunda binlerce bilgi ve belge alışverişinde bulunduk. Bu konuyu da tekrar değerlendirdik. Gerek terör örgütleri gerek organize suç örgütleriyle ilgili coğrafyamızda kaldığımız süreci değerlendirmiş olduk. Çok verimli bir toplantı geçti. Tır kuyruklarıyla ilgili meselenin bir noktaya gelebilmesi açısından Bulgaristan tarafı çok olumlu ve çözüme yönelik yaklaşım ve ortak irade ortaya koydu. Bulgaristan ile yeni sınır kapısının açılması, ortak mekanizmanın harekete geçirilmesi ve yaşadığımız birtakım sorunların ortak çözülmesi yönünde fikir birliğine vardık" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.