Bakan Şimşek Açıkladı: Vergi Affı Yok, Zorda Kalana Taksit Kapısı Açık!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergi affı ve yapılandırması tartışmalarına değinerek, vergisini zamanında ödemeyeni ödüllendirecek genel bir düzenlemeyi doğru bulmadıklarını açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Şimşek, gündemdeki vergi affı ve yapılandırması iddialarına ilişkin kesin bir duruş sergiledi.
"Zorda Olana Kapımız Açık, Genele Şamil Af Yok"
Vergi affı ve yapılandırması sorularına yanıt veren Bakan Şimşek, önceki dönemlerde yapılan düzenlemelerin vergi uyumunu bozduğunu net bir şekilde ifade etti. Şimşek, prensip olarak genel bir yapılandırmaya karşı olduklarını belirterek şunları söyledi:
"Eğer gerçekten bir mükellefimiz bilançosunu bize sunup zorda olduğunu gösterirse biz memnuniyetle taksitlendirme yapıyoruz. Dolayısıyla bu anlamda yapılandırma zordaki herkese açık. Bunun için bir yasal düzenleme gündemimizde yok. Yani genele şamil vergisini zamanında ödemeyeni ödüllendirecek bir düzenlemeyi ki biz doğru bulmuyoruz."
Bakan Şimşek, borçlarını ödemede zorluk çeken mükelleflerin rasyolarının elverişli olması halinde Gelir İdaresi'ne başvurmalarını ve kendilerine yardımcı olacaklarını yineledi. Öte yandan, vergisini zamanında ödeyen uyumlu mükelleflere halihazırda gelir ve kurumlar vergisinde beş puanlık indirim uygulandığını hatırlattı.

Deprem Bölgesi Öncelik, Mücbir Sebep Durumu
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerin ihyasının en büyük öncelikleri olduğunu belirten Şimşek, bugüne kadar bütçeden 90 milyar doların üzerinde, bu seneki fiyatla 3,6 trilyon liralık tahakkuk bazlı harcama yapıldığını açıkladı.
Deprem bölgesindeki mücbir sebep halinin 30 Kasım'da sona ereceğine dikkat çeken Şimşek, uzatma için yasal düzenleme gerektiğini; ancak mücbir hal sona erse dahi depremden etkilendiğini kanıtlayanların bu imkândan yararlanmaya devam edeceğini vurguladı.
Emek Yoğun Sektörlere İlave Tedbir Sinyali
Tekstil, mobilya, deri, konfeksiyon ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerde yaşanan sıkıntıları bildiklerini dile getiren Bakan Şimşek, bu zorlukları görmemezlikten gelemeyeceklerini belirtti. Şimşek, yıl başında çalışan başına KOSGEB üzerinden aylık 2 bin 500 liralık destek verildiğini hatırlatarak, bu sektörler için ilave tedbirler alacaklarını duyurdu.
Ekonomi Programı ve Enflasyon Değerlendirmesi
Ekonomi programının işleyişine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Şimşek, 90 milyar dolarlık deprem harcamasına rağmen bütçe açıklarını düşürdüklerini belirtti. 2024'te bütçe açığının büyük ihtimalle yüzde 3,5-3,6 civarında gerçekleşeceğini ifade ederek, "Bütçe açığı düşüyor. Bu anlamda program çalışıyor" dedi.
Makroekonomik verilerdeki ilerlemeye de değinen Şimşek, program sayesinde enflasyonun yüzde 32-33 civarına indiğini ve düşüş için şartların yerinde olduğunu, enflasyonun daha da ineceğini söyledi.
"Benden Sermayeci Çıkmaz" Vurgusu
Vergi harcamaları üzerinden gelen eleştirilere sert tepki gösteren Şimşek, "Benden burjuva sermayeci çıkartamazsınız" diyerek şu adımları kendisinin attığını hatırlattı:
Kurumlar vergisinin 5 puan artırılması.
Bankaların vergisinin yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarılması.
Yurt içi ve küresel şirketlere asgari kurumlar vergisi getirilmesi.
Kar paylarına stopajın yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılması.
Mevduat faizlerinden alınan verginin artırılması.
Şimşek, asgari ücretin vergi dışı bırakılması, yatırım teşvikleri ve çiftçilere yönelik destekler gibi vergi harcamalarının kanunla yapıldığını ve vergi borcu silme gibi bir durumun söz konusu olmadığını ekledi.
Görüşmelerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi ile bağlı ve ilgili kurumların bütçe ve raporları Komisyonda kabul edildi.
Kaynak:
