Bakan Özlü Antartika seyrüsefer ekibini kabul etti

Bakan Özlü Antartika seyrüsefer ekibini kabul etti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:- "Bugüne kadar bilim insanlarımız, üniversitelerimizin kısıtlı desteği ve şahsi gayretleriyle diğer ülkelerin seyrüsefer ekiplerine veya üslerine katılarak bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir" - "Bakanlık olarak

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk bilim insanlarının bugüne kadar üniversitelerin kısıtlı desteği ve şahsi gayretleriyle diğer ülkelerin seyrüsefer ekiplerine katılıp bilimsel çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, "Bakanlık olarak bu yıldan itibaren bilimsel amaçlı seyrüseferlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesini sağlayarak bilimsel çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Özlü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Bakanlık uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen 1. Türkiye Antartika Seyrüsefer'ini gerçekleştiren Türk bilim insanlarını kabul etti.

Özlü, kabulde yaptığı konuşmada, seyrüseferde yer alan bilim insanlarını tebrik ederek, Türkiye'nin Antartika konusundaki bilimsel araştırmalara yaptığı değerli katkılarından dolayı şükranlarını sundu.

Seyrüsefer kapsamında ekibin Antartika kıtasında 4 bin kilometre yol kat ettiğini, 17 topografik kara ölçümü ile 38 alanda gözlemler yaptığını kaydeden Özlü, ekibin ayrıca 45 noktadan numuneler almak suretiyle toplam 2 milyon metrekarelik ölçüm alanında incelemeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Antartika'da Türk Bilim Üssü kurulması için seyrüsefer kapsamında elde edilen veri ve gözlemlerin önemine dikkati çeken Özlü, şöyle devam etti:

"Bunları önümüzdeki süreçte planlanan üssün yapısını ve konumunu belirlerken dikkatle değerlendireceğiz. Tabii ki Antarktika'da üs kurmamızın ana nedeni ülkemizin bu alandaki bilimsel araştırma çalışmalarını kurumsal bir çatı altında sürdürülebilir hale getirmektir. Bunu da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bilim insanlarımızla işbirliği içinde ve onların katkıları ile biz yapacağız.

Son yıllarda bilimsel araştırmalara daha fazla önem veren bir ülke olarak, bu alandaki gelişimimizi sürdürmek için desteğimizi artıracağız. Bugüne kadar bilim insanlarımız, üniversitelerimizin kısıtlı desteği ve şahsi gayretleriyle diğer ülkelerin seyrüsefer ekiplerine veya üslerine katılarak bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bakanlık olarak bu yıldan itibaren bilimsel amaçlı seyrüseferlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesini sağlayarak bilimsel çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz."

Özlü, Türkiye'nin kutup araştırmaları alanında ulusal bir bilim programına ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, programı oluşturmak için 12-13 Nisan tarihlerinde İstanbul'da çalıştay düzenleneceğini bildirdi.

Antartika'da başta iklim değişikliği olmak üzere, ekoloji, biyoçeşitlilik, jeoloji, tıp, astronomi gibi pek çok alanda önemli araştırmalar yürütüldüğünü kaydeden Özlü, çalıştayda Türk bilim insanlarının hangi bilimsel alanlarda yoğunlaşacağı konusunun tartışılacağını belirtti.

Çalıştay sonunda uluslararası bilim camiasında kabul görecek kutup araştırmaları bilim programını oluşturacaklarını kaydeden Özlü, "Bu alanda atılan bir önemli adım kıtayı barış ve bilime adayan Antarktika Andlaşması Çevre Koruma Protokolüne katılmamızın TBMM'de uygun bulunarak kısa bir süre önce yasalaşmasıdır. Atılan tüm bu adımlarla kıtayı yöneten ülkelerin oluşturduğu Antarktika Andlaşmalar sistemi içinde yer almayı ve söz sahibi olmayı hedeflemekteyiz. Bu sebeple yapılan tüm çalışmalar Mayıs ayında Pekin'de yapılacak olan Antarktika Andlaşması Danışma Toplantısı'nda sunularak diğer ülkeler nezdinde çalışmalarımız ortaya konulacaktır." ifadelerini kullandı.

Özlü, seyrüseferin hayırlı olmasını ve araştırma ekibinin başarılarının devamını diledi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :