Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

Bakan Kurtulmuş, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

"(CHP'li Tezcan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleri) Siyaset yapacaksanız doğru bir şekilde siyaset yapın. Faşist, diktatör vesaire demenin de zemini yok. Halk tarafından seçilmiş birisi. Türkiye'de herkesin siyaset yapma zemini açık. Diğer ülkeler

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Siyaset yapacaksanız doğru bir şekilde siyaset yapın. Faşist, diktatör vesaire demenin de zemini yok. Halk tarafından seçilmiş birisi." dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

- ABD'deki terör saldırısı

Bakan Kurtulmuş, ABD'nin New York eyaletinde yaşanan 8 kişinin hayatını kaybettiği ve ABD'yi yeni önlemler almaya yönelten terör saldırısına ilişkin bir soru üzerine, şunları söyledi:

"Terör uluslararasılaşmıştır, hedefleri ve kaynakları bakımından. Hedefleri bakımından Amerika'da da bir terör saldırısı olabiliyor. Birkaç gün evvelinde Somali'de de terör saldırısı oldu. Hiçbir yer güvenli değil. Dünyanın en güvenli, en rahat şehri neresi diyorsanız, orası da terörün muhatabıdır. Terör hedefleri bakımından artık hiçbir yer ayırt etmiyor. Hiçbir yerin kendisini güvenli hissetmemesi gerekir. Bu önemli bir gelişmedir. Daha önce öyle değildi. Terör lokaldi, Afganistan, Pakistan, bazı Ortadoğu ve bazı Latin Amerika ülkelerindeydi. Yani şu ırktan şu milletten yok. Her ırktan her bölgeden terörist var."

Kurtulmuş, DEAŞ ve PYD gibi örgütlü terör gruplarının yanında bir de son zamanlarda "yalnız kurt" diye tabir edilen, tek başına olan, teröre meyilli insanların olduğunu, bunların sayısının bilinmediğine işaret etti.

Bu kadar çetrefilli hale gelen bir konunun uluslararası düzeyde çok yakın bir işbirliği gerektirdiğine değinen Kurtulmuş, sorunun tam da burada olduğunu ifade etti.

- "Somali'de bombalar patlıyor, kimsenin kılı kıpırdamıyor"

Bakan Kurtulmuş, herkesin teröre karşı işbirliği yapalım dediğini ancak işbirliğine gelince terörü tasnif etmeye başladığını belirterek, şöyle devam etti:

"(Bize zarar vermeyen teröristler, zarar veren teröristler, hatta bizim kullanabileceğimiz teröristler) diye tasnif yapıyor. Hatta terör bölgelerini tasnif ediyor. 'Şu bölgede terör çıkarsa bu bizi ilgilendirmez' diyor. Somali'de bombalar patlıyor, yüzlerce insan ölüyor, kimsenin kılı kıpırdamıyor. Çünkü orası Somali. Ayrıca daha vahimi maalesef örgütler üzerinden bazı güçler vekalet savaşları veriyor. Ekmek, su bulamayan Somali'deki insanları nerden oluyor da yüz binlerce dolarlık ölüm silahlarını alıyorlar. Tonlarca bomba. Böyle baktığımız zaman esas vahim taraf, sorun terör grupları ya da bireysel teröristlerden ziyade terörün bu anlamda desteklenmesini sağlayan anlayıştır. Terörün desteklenmesini sağlayan anlayış bitirilmediği takdirde, burada samimi bir uluslararası diyalog oluşturulmadığı takdirde terörü önlemek son derece zordur. Herkes lamı cimi olmadan vekalet savaşlarından elini çekecek. Hiçbir teröristten hiçbir ülkeye fayda gelmez."

Kurtulmuş, Avrupa'nın birçok ülkesinden maalesef PKK'nın açıktan faaliyette bulunduğunu, siyasi bürolar kurduğunu gördüklerini bildirdi.

"Çok sayıda insanın kanı elinde olan bir örgüt nasıl olur da siyasi parti gibi Avrupa'da karşılık bulabilir." diyen Kurtulmuş, teröre karşı herkesin samimi davranması gerektiğini vurguladı.

- CHP'li Tezcan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleri

"CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ağır ithamlarda bulundu. CHP yöneticilerinden gelen son dönemdeki bu açıklamaların amacı nedir, neyi hedefliyorlar? sorusuna karşılık Kurtulmuş, bunların hiçbir amacının olmadığını, bir çaresizliğin sonucu olduğunu aktardı.

Kurtulmuş, "Son derece seviyesiz, terbiyesiz, siyasi etikle bağdaşmayan ifadeler." dedi.

- "Yolunu kaybetmiş bir siyasetçinin söyleyeceği bir şey"

Partilerin, görüşlerinin farklı olabileceğine ama siyasetin bir nezaket içinde yürütülmesi gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, nihayetinde 80 milyonu temsil eden bir kişi. Onun şahsından öte şahsı manevisinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Burada doğrudan doğruya Cumhurbaşkanına hakaret içeren bu sözler kabul edilemez. Bu doğru değildir. Siyaset yapacaksanız doğru bir şekilde siyaset yapın. Faşist, diktatör vesaire demenin de zemini yok. Halk tarafından seçilmiş birisi... Türkiye'de herkesin siyaset yapma zemini açık. Diğer ülkelerle kıyasladığınız zaman en aşırı uçların bile rahatlıkla görüşünü ifade ettiği bir ülke. Sayın Tezcan'ın bu kadar terbiyesizce bir sözü bile bu kadar açıkça meydanlarda söyleyebileceği bir ülke. Dolayısıyla burada herhangi bir diktatörlükten bahsetmek aklını peynir ekmekle yemek gibi bir şeydir. Kabul edilemez, çirkindir, yanlıştır. CHP'ye de, millete de, Türkiye'ye de faydası yok. Şaşkınlıkla ya da yolunu kaybetmiş bir siyasetçinin söyleyeceği bir şeydir bu. Söylersiniz, eleştirirsiniz, icraatlarını eleştirirsiniz... Eyvallah. Buna hiç birimizin bir şey demeye hakkı olmaz."

- "Sokak üslubu"

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, karanlık odakların Türkiye düşmanlığına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Zaten dünyada karanlık bir odak Türkiye'yi izole etmeye çalışıyor. Esas üzerinde durulması gereken noktanın burası olduğunu düşünüyorum. Türkiye'yi ne ile suçluyor? Diktatörlükle, üçüncü dünya ülkesi olmakla suçluyor. Türkiye'yi her alanda köşeye sıkıştırarak o içinde gizledikleri İslam karşıtlığının dışa vurumu da Türkiye düşmanlığı olarak. Bunun çok somut hali de Erdoğan düşmanlığı olarak ortaya çıkıyor. Zaten, belki onlarca farklı merkezde üretilmiş bir İslam, Türkiye karşıtlığı var. Türkiye'nin içerisinden birilerinin de 'Biz muhalefet yapacağız' diye bu karanlık odakların işine alet olması kabul edilebilir bir şey değildir. Bunu referandum öncesinde ve sonrasına söylediler. Referandumda 'evet' oyu çıktı. 'Hayır' oyları çıksa aynı şeyi söyleyecekler miydi? 'Hayır' oyu çıkabilirdi. Millet oy verdi, kimse zorla oy vermedi ki. Bütün demokratik süreçleri tıkır tıkır işleyen bir ülkeyiz? Sokak üslubu ile diktatör, faşist vesaire dersen bunun dinlenebilir tarafı yok. Türkiye düşmanı çevrelerin ekmeğine yağ sürüyorlar."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler