Bakan Işık, Oramiral Takei ile görüştü

Bakan Işık, Oramiral Takei ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Japonya Deni̇z Öz Savunma Kuvvetleri̇ Komutanı Orami̇ral Takei ile bir araya geldi- Bakan Işık: "Japonya ile savunma sanayi alanındaki ilişkilerimizi geliştirmek arzusundayız"

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Japonya Deni̇z Öz Savunma Kuvvetleri̇ Komutanı Orami̇ral Tomohisa Takei ile görüştü.

Bakan Işık, bakanlıktaki görüşmede, Türkiye ve Japonya arasında temeli Ertuğrul Fırkateyninin 1890 yılında Japonya açıklarında batması olayına kadar uzanan, karşılıklı güvene dayalı bir dostluk ilişkisi olduğunu belirtti.

Coğrafi uzaklığın Türkiye ve Japonya arasında güçlü dostluk bağlarının kurulmasına engel olmadığına dikkati çeken Işık, Asya kıtasının biri doğu, diğeri batı ucunda yer alan iki ülke olarak, bu ruhu muhafaza etmenin önemine değindi.

Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesine yönelik sağlam temellerin bulunduğuna dikkati çeken Bakan Işık, Japonya'nın, Türkiye'nin Uzakdoğu bölgesindeki üçüncü büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi.

Işık, Efes 2016 Tatbikatının bu yıl ilk kez 8 dost ve müttefik ülkenin katılımıyla birleşik ve müşterek olarak yapıldığını anımsatarak, Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kiyofumi Iwata'nın da tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü'ne iştirak ettiğini bildirdi.

- "Savunma sanayi alanındaki ilişkilerimizi geliştirmek arzusundayız"

Türkiye'de eğitim gören Japon askeri personel sayısını "oldukça az" olarak nitelendiren Bakan Işık, bu sayının gelecek dönemde artmasından ve askeri alandaki işbirliğinin gelişmesinden duyacağı memnuniyeti dile getirdi.

"Japonya ile savunma sanayi alanındaki ilişkilerimizi geliştirmek arzusundayız" ifadesini kullanan Işık, Türkiye'nin savunma sanayi altyapısının bilimsel gelişmelere öncülük edecek bir sektör haline gelmesi için çalıştıklarını bildirdi.

Türkiye'de havacılık, zırhlı araç, savunma elektroniği, roket sistemleri ve genel silah sanayi alanlarında son teknolojiye sahip sistemlerin üretildiğine dikkati çeken Işık, "Türk firmaları tarafından NATO standartlarında üretilen ürünler, TSK'nın ihtiyaçlarının büyük kısmını karşılamaktadır. Japonya'nın savunma sanayi işbirliği konusunda bugüne kadar ihtiyatlı bir yaklaşım benimsediğini biliyoruz. Ancak, son dönemde bu konuda bazı dikkate değer açılımlarda bulunduğunuzu da gözlemliyoruz." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında askeri ve savunma alanındaki işbirliğinin artırılmasına yönelik temennisini dile getiren Işık, kara araçları güç paketleri, TUSAŞ tarafından planlanan milli Muharip Uçak Projesi ve F-35 projeleriyle havacılık ve uzay sistemlerine ilişkin Ar-Ge konuları başta olmak üzere birçok alanda işbirliği yapılabileceğini belirtti.

Görüşmede, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler