Bakan Çağlayan'dan yerli otomobil çağrısı!

Bakan Çağlayan'dan yerli otomobil çağrısı!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektörünü daha yüksek katma değerli ve daha yüksek teknolojili bir yapıya dönüştürmek istediklerini belirterek, sektörde yerli üretimi artıracak bir yapı arzu ettiklerini söyledi.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen "Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması" etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektörünü daha yüksek katma değerli ve daha yüksek teknolojili bir yapıya dönüştürmek istediklerini belirterek, sektörde yerli üretimi artıracak bir yapı arzu ettiklerini söyledi.

İYİ BİR YAN SANAYİMİZ VAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil çağrısını hatırlatan Çağlayan, artık Türkiye ekonomisinin gelmiş olduğu noktada bu çağrının bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Çağlayan, yerli otomobilden kastın isminin "Ali, Ahmet, Mehmet" konulması olmadığını belirterek, geçmişte Türkiye’nin "Doğan, Kartal, Serçe" isimleriyle bunu yaptığını, ancak gelinen noktada Türkiye’nin tasarımını, dizaynını Türk mühendisinin yaptığı, yerlilik oranının yüksek olduğu bir otomobil yapması gerektiğini anlattı.

Türk otomotiv sanayisinin kendi dizaynını ve tasarımını yapması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, "Fevkalade iyi bir yan sanayimiz var. Bugüne kadar geldiğimiz seviye iyi ama bugün otomotivi dış ticaret açığı veren konumdan uzaklaştıralım. Geçen sene 2 milyar dolar açık verdik. Bu bize yakışmıyor. Kamu borçları, ihracat büyümesi, turizm başta, her alanda ve yaptığı demokratik reformlarda örnek gösterilen Türkiye’nin tek kusuru cari açık. Bu suratta bir sivilce zaman zaman çıban olan bir şeydir. Biz bunu düzeltmeliyiz" dedi.

BİZ KİMSENİN KUCAĞINA FABRİKAYI KURUP DA VERMEYİZ

Çağlayan, teşvik sistemine de değinerek, şöyle konuştu:

"Aslan gibi teşvik sistemi getirdik. Yatırım indirimini geri getirdik. Otomotiv sektörünü büyük ölçekli ve stratejik yatırım başlığına aldık. Türkiye aktarma organı ve motora 6.7 milyar dolar ödeyerek istediğimiz noktaya gelemez. Bir yere gelemeyiz, bunları yapmadan. Biri bana ’Yüzde 100 yapalım mı?’ diye sordu. Benim güçlü yan sanayim var yüzde 85’ini yapabilir. Yüzde 85’ini yap ama Türkiye de yap. Stratejik yatırımda yüzde 50 yatırım indirimi verilecek. Yatırım anında kullanılabilecek. ’Yatırımı bitirin sonra gelin’ demiyoruz. Geçen günlerde okuyorum ki, son derece talihsiz açıklamalar, son derece yanlış değerlendirmeler, dersini çalışmamış birkaç arkadaşımız çıkıp, haksız bir şekilde teşvik sistemini eleştiriyor. Kimse kusura bakmasın biz kimsenin kucağına fabrikayı kurup da vermeyiz. Bunu sanayici yapacak. Biz size destekler vereceğiz. ’Fabrikayı yap kucağıma koy’ derseniz, bunlar geçmişte kaldı. Özel sektör ve kamunun bir arada çalıştığı ortam içindeyiz."

EXİMBANK’TAN YENİ BİR SİSTEM

Eximbank’ın yeni bir sistem geliştirdiğini de aktaran Çağlayan, "Diyoruz ki şirketlerimize, yurt dışında alacağınız, ortak olacağınız şirketlerle ilgili finansmana ihtiyaç varsa, Eximbank size iki tür vadeli kredi verecek. Birincisi 2 yıl ödemesiz, 7 yıl vadeli bir kredi olacak. Diğeri de 3 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli bir kredi. Bu kredilerin faizleri de piyasanın çok altında olacak. 10 milyon avroya kadar bu krediler Eximbank’ın genel müdürü yetkisinde. 10 milyon avronun üzerindeki kredilerde yönetim kurulunun alacağı kararla olacak" dedi.