Bakan Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bakan Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Adalet Bakanı Bozdağ: (3)"(FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi) Bugün akşam ABD Adalet Bakanı'yla bir telefon görüşmemiz olacak. Bu konuyu tekrar kendileriyle görüşeceğiz"- "Bugün Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun da ABD'de, Washington'da bazı temas

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin, "Bugün akşam ABD Adalet Bakanı'yla bir telefon görüşmemiz olacak. Bu konuyu tekrar kendileriyle görüşeceğiz. Ayrıca bugün Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Washington'da bazı temasları olacak. Bu çerçevede büyük ihtimalle Adalet Bakanı'yla da konuşacak, bu konuları görüşme ve oraya birinci elden Türkiye'nin beklentilerini ve hassasiyetleri aktarma imkanı bulacaktır." dedi.

Bozdağ, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

ABD'deki FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin süreçte gelinen son duruma yönelik soru üzerine Bakan Bozdağ, terör örgütü elebaşı Gülen'in iadesi konusunda Türk ve ABD adli makamları arasındaki sürecin usul açısından devam ettiğini belirtti.

Bununla ilgili şu ana kadar netice alınmadığını vurgulayan Bozdağ, "Türkiye olarak geçici tutuklama talebi dahil, başka konularla ilgili iade dosyalarını ABD Adalet Bakanlığına ilettik. Onların da adli makamlara iletmesi gerekir." diye konuştu.

Bozdağ, geçen sene ekim ayında ABD'ye gittiğini, Adalet Bakanı ile bizzat görüştüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

"Türkiye'nin beklentilerini, bu konudaki hassasiyetini kendisine aktardık. Elimizdeki bütün bilgileri, belgeleri zaten vermiştik, ilave götürdüklerimizi de kendileriyle paylaştık. Daha sonra da yeni Adalet Bakanı'nın göreve başlaması üzerine de bazı ilave, onların talep ettiği bilgi ve belgeleri ABD Adalet Bakanlığına gönderdik. Terörist başı Gülen'in bu darbeyi yaptığı çok açık, net ortada ve bizim gönderdiğimiz belgeler de bunu açıkça ispat eder nitelikte belgelerdir. Biz bu belgelerin ABD adli makamlarına, yani yargı makamlarına gönderilmesini talep ettik ama gönderilmedi. Yeni Adalet Bakanı göreve başladıktan sonra da Sayın Bakan'a tebrik ve başarı dileklerimi ileten bir mektup yazdım. Mektupta da bu konudaki hassasiyetimize vurgu yaptım. Ayrıca telefonla da hem tebriklerimi iletmek hem de Türkiye'nin bu konudaki beklentisini aktarmak maksadıyla görüşme talebini ilettik. Bugün akşam inşallah ABD Adalet Bakanı ile bir telefon görüşmemiz olacak, bu konuyu tekrar kendileriyle görüşeceğiz."

- "Gerekirse biz de gidip bizzat görüşebiliriz"

ABD'ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bugün Washington'da bazı temaslarının olacağını bildiren Bozdağ, "Bu çerçevede büyük ihtimalle Adalet Bakanı ile de konuşacak ve bu konuları görüşme ve oraya birinci elden Türkiye'nin beklentilerini ve hassasiyetlerini aktarma imkanı bulacaktır. Biz yeni yönetim döneminde bu konuda yeni bir anlayış beklediğimizi ve farklı bir uygulama olacağı beklentimizi çok yüksek olduğunu her defasında ifade ettik. Umarız beklediğimiz gibi bir sonuç çıkar." ifadelerini kullandı.

Bekir Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile bu akşam yapacağı telefon konuşmasında baş başa görüşme planlamasının olup olmayacağı sorusuna, "Kendisine yazdığımız mektupta da kendisini Türkiye'ye davet etmiştik, oraya da tabii gidebiliriz, kendisiyle de yüz yüze görüşebiliriz." yanıtını verdi.

Görüşmesinde Sessions'ı Türkiye'ye davet edeceğini dile getiren Bozdağ, "Türkiye'de kendisini ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacağımızı kendilerine ifade edeceğim. Eğer gelirse Türkiye'de ağırlayıp bu konuları konuşma imkanımız olacak. Gerekirse tabii biz de gidip bizzat görüşebiliriz" diye konuştu.

- "Bu propogandayı FETÖ yaptırıyor"

Alman dış istihbarat birimi BND'nin Başkanı Bruno Kahl'in, "Darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğuna dair kanıt olmadığı" yönündeki açıklaması ve FETÖ'yü dini ve seküler eğitim için çalışan sivil bir cemaat olarak tanımlamasına ilişkin görüşleri sorulan Bozdağ, söz konusu değerlendirmeleri "Türk halkının aklıyla alay etmek" olarak nitelendirdi.

"Almanya istihbarat örgütünün başındaki zat, Alman halkına da Türk halkına da bütün dünyaya da gözünün içine baka baka yalan söylüyor." diyen Bakan Bozdağ, ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı'nın da dün "benzer bir yalanı" söylediğine dikkati çekti. Yalanların istihbarat örgütleri başkanları tarafından tekrarlanmasının onları gerçek yapmayacağını vurgulayan Bozdağ, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ben Alman istihbarat başkanının ve ABD istihbarat örgütlerinin elinde bu işi FETÖ'nün yaptığını, kendi adlarını nasıl biliyorlarsa o şekilde onlara öğreten, gösteren yeterinden fazla delil olduğuna da inanıyorum. Çünkü güçlü ülkelerin istihbaratları bunları bilir. Yani ABD'de FETÖ olacak, bu kadar dünyanın dört bir yanında örgüt yapısı olacak, bu kadar şey olacak, ABD istihbaratının böyle bir örgütü takip etmediği ve onun görüşmelerine dair bilgi sahibi olmadığını düşünmek pek akıllıca bir şey değil. Çok net. O yüzden ben bu ülkelerin yetkilileri açısından bu işin arkasında FETÖ olduğu konusunda herhangi bir tereddüt olduğu kanaatini asla taşımadım, hala da taşımıyorum. Alman istihbarat başkanı bakımından da taşımıyorum. Onlar FETÖ'nün görüşlerini Almanya-Türkiye arasında yaşanan gerginlikler nedeniyle, FETÖ'nün safında onun görüşlerini dillendirerek Türkiye'ye zarar vereceklerini düşünüyorlar belki ama yanlış düşünüyorlar. Bununla Türkiye'ye zarar vermeleri söz konusu değildir. Bu propogandayı FETÖ yapıyor, yaptırıyor. Başka yerlerde de bunu yapıyorlar."

- "Milletin aklıyla alay ediyorlar"

Darbe girişiminin FETÖ kurucusu ve yöneticisi Gülen'in emir ve talimatları doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki örgüt üyesi askerlerle bunlara eklenen örgüt üyesi olan, olmayan sivil ve polislerle yapıldığını belirten Bakan Bozdağ, "Sevk ve idaresi Gülenciler tarafından bizzat yapılmıştır. Güneşin varlığını ispat için uğraşmak ne kadar abesse bunun doğru olup olmadığını ispat için uğraşmak da o kadar abes." dedi.

Darbe girişimine katılan generallerin tamamına yakınının FETÖ üyesi olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Hani bu FETÖ'nün iddia, iftira ettiği gibi olsa o zaman bütün bu FETÖ'cü generalleri kim ikna etti darbe yapmaya? Feto'nun emriyle ölmeyi, öldürmeyi cennete gidecek en büyük amel kabul eden bu haşhaşilerin hepsini darbenin aktörü haline kim getirdi? Kendilerini sürekli gizleyen, takiyeyle başka başka yollara sevk edenler nasıl oldu da hep beraber bu darbe teşebbüsünün içerisinde rol aldılar?" diye sordu.

Özellikle terör örgütüne yakın olanların darbe girişimine yönelik, "FETÖ'cülerin kökünü kazımak için senaryo" iddialarını hatırlatan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Şunu soruyorum. Bu FETÖ'cülerin kökünü kazımak için bir senaryo ise bu senaryoda FETÖ'cülerin tamamı niye rol almışlar o zaman? Yani 'Tayyip Bey bizim kökümüzü kazımak için zorlanıyor, biz hep beraber bir darbe teşebbüsü yapalım, asker, polis, sivil hep beraber. Bütün FETÖ'cüler olarak bunu yapalım, ellerini güçlendirelim, darbe başarısız olduktan sonra kimimizi hapse koysunlar, kimimizi işten uzaklaştırsınlar, hepimizi tarumar etsin.' diye böyle mi anlaşıp da Tayyip Bey'in emrine girdi bu zavallılar. Böyle bir şey olabilir mi? Milletin aklıyla alay ediyorlar. FETÖ elebaşı Gülen, kafasını uyuşturduğu adamlar gibi herkesi zannetmemeli. Başka ülkeler de öyle zannetmemeli, milletin aklıyla alay etmemeli."

Darbe girişiminin FETÖ tarafından gerçekleştirildiğine yönelik yüzlerce delilin olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Bozdağ, "Bu kadar delili reddeden birisine söyleyecek bir lafımız yok. Terör örgütlerinin güdümüne girmişler, onların dedikleriyle konuşuyorlar, onların sufleleriyle açıklama yapıyorlar. Bu fevkalede yanlış bir şey. Büyük ülkelerin bir terör örgütünün sözcüsü gibi konuşmasını, hele hele istihbarat örgütünün, FETÖ'nün bir sözcüsü gibi konuşmasını anlamakta gerçekten zorlanıyorum, Almanya adına üzülüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :