Bakan Albayrak ve Bilal Erdoğan'a hakaret edilmesi davası

Bakan Albayrak ve Bilal Erdoğan'a hakaret edilmesi davası

Yazdığı kitapla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve İHH yönetim kuruluna hakaret ettiği, silahlı terör örgütü PKK/PYD propagandası yaptığı iddia edilen Hamide Yiğit ve yayınevi sahibinin, bu suç

İSTANBUL (AA) - Yazdığı kitapla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) yönetim kuruluna hakaret ettiği ve silahlı terör örgütü PKK/PYD propagandası yaptığı iddia edilen Hamide Yiğit ve yayınevi sahibinin, bu suçlardan yargılanmasına başlandı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuksuz sanıklar Yiğit ile yayınevi sahibi Gülhanım Akkaya katılmadı. Şikayetçi Albayrak ve Erdoğan ile İHH'yi avukatları temsil etti.

Duruşmada, şikayetçilerin davaya katılma talepleri alındı. Şikayetçi olduklarını belirten ve davaya katılmak istediklerini söyleyen Berat Albayrak ve Bilal Erdoğan'ın avukatlarının bu talebi kabul edildi. İHH yönetim kurulu üyeleri adına avukatın katılma talebinin ise kimlik bilgilerine ilişkin eksikliğin giderilmesinin ardından değerlerlendirilmesi kararlaştırıldı.

- "Terörü övme gibi bir amacım yoktur"

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce talimatla ifadesi alındığı belirtilen sanıklardan Hamide Yiğit'in savunması okundu. Yiğit'in savunmasında, akademisyen geçmişi olan bir araştırmacı-yazar olduğunu ve dava konusu kitabını 2 yıllık çalışma sonunda 300'ü aşkın kaynakçadan yararlanarak yazdığını belirterek, "Terörü övme gibi bir amacım yoktur. El Kaide ve IŞİD'i anlattım. Ortadoğu'nun barışına hizmet etmek için bu eseri yazdım. Kimseye hakaret etme kastım yoktur. Kitapta sadece PYD'nin durumunu anlattım. Terör örgütü olup olmadığını anlatmadım. Lehime olan kanun hükümlerinden yararlanmak istiyorum." dediği kaydedildi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Hamide Yiğit'in "basın yoluyla alenen hakaret ve kamu görevlisine alenen hakaret" suçlarından oluşan dava dosyasıyla ilgili görevsizlik kararı vererek, bu suçlar yönünden dosyanın yetkili İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Heyet, "silahlı terör örgütü propagandası yapma" suçu yönünden ise yargılamanın bu mahkemede devam etmesini karara bağladı.

- 14 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Hamide Yiğit'in yazdığı, "Tekmili Birden IŞİD, El Kaide'den IŞİD'e Amerika için Cihat" isimli kitapta kullandığı ifadelerle, Bakan Albayrak'a yönelik "kamu görevlisine kamu görevinden dolayı alenen hakaret", Bilal Erdoğan ve İHH'ya yönelik ise "alenen hakaret" suçlarını işlediği kaydediliyor.

Sanık Yiğit'in kitabında ayrıca terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı niteliğinde olan PYD'ye ilişkin yazdığı ifadelerle de "silahlı terör örgütü propagandası" yaptığı öne sürülüyor. Yiğit'in, bu suçlardan 2 yıl 4 aydan 14 yıl 6 aya kadar hapis, yayınevi sahibi Gülhanım Akkaya'nın ise 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılması talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :