Bakan Akdağ'ın Konya ziyareti

Bakan Akdağ'ın Konya ziyareti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hedeflerinin, bakanlığa ait bütün sağlık binalarının 2015'in sonuna kadar ya yeniden yapılmış ya da yenilenmiş hale getirmek olduğunu dile getirdi.

Sağlık binaları ya yenilenecek ya da…

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: 2015'in sonuna kadar bütün sağlık binalarını ya yeniden yapılmış ya da yenilenmiş olarak standartlara uygun hale getirmeyi hedefliyoruz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hedeflerinin, bakanlığa ait bütün sağlık binalarının 2015'in sonuna kadar ya yeniden yapılmış ya da yenilenmiş hale getirmek olduğunu dile getirdi. Bir dizi toplantıya katılmak üzere Konya'ya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk olarak Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ı ziyaret etti. Valilik önünde merasim mangasını selamlayan Bakan Akdağ, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Valilik makamında Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Akdağ, bakanlık olarak Türkiye çapında bir hedefleri olduğunu belirterek, "Bu hedef 2015'in sonuna kadar bütün sağlık binalarını yeniden yapılmış ya da yenilenmiş olarak bizim ortaya koyduğumuz kriter ve standartlara uygun hale getirmek. Bir kısım binamız tamamlandı, bir kısmının yapımı devam ediyor. Konya'da da Numune Hastanesi'nin bulunduğu yerde mükemmel bir hastane kompleksi yapacağız. Karatay'da 300 yataklı bir hastanenin yapımı söz konusu" dedi. Ambulans ve hava ambulansların aktif olarak çalışmaya devam ettiğini dile getiren Bakan Akdağ, "Hedefimiz Türkiye'nin neresinde olursa olsun kalp krizi geçiren bir vatandaşımıza 3 saat, bilemediniz 4 saat sonra kalp damarına müdahale edecek biçimde hastayı hazır hale getirmektir. Bu 2012'nin sonuna kadar büyük oranda hazır hale gelecek. Büyük bir mesafe aldık zaten. Ama bu konuda vatandaşlarımızın da üstüne düşen görevi yapması lazım. Lütfen göğüs ağrısını hafife almayın. Eğer göğsünüzde ya da yakınınızın göğsünde sıkıcı, boğucu bir ağrı başlamışsa ilk işiniz 112'yi aramak olmalıdır" şeklinde konuştu. 182 Randevu Sistemi hakkında da bilgi veren Bakan Akdağ, "Türkiye'nin neresinde olursanız olun herhangi bir sağlık kurumundan hizmet almak isteyen bir vatandaşımızın 182 numarasını araması kafi. Karşınıza iyi yetişmiş bir görevlimiz çıkacaktır. Vatandaşlık numaranızı yanınızda bulundurmanız daha iyi olur" dedi. Ziyaret sonunda Vali Doğan tarafından Bakan Akdağ'a ziyareti anısına ebru tablo hediye edildi.

Hareket etmiyoruz!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, insanların sağlıklı yaşayıp yaşlanması için şişman olmamak, yeterince gıda tüketmek, hareket etmek ve sigara, alkol kullanmamak gibi kriterlerin önemli olduğunu dile getirerek, bakanlık olarak bu konuda bir takım çalışmalar yaptıklarını ifade etti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya Valiliği ziyaretinin ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i ziyaret etti. Akdağ, burada yaptığı konuşmada, 7-13 Nisan arasının Sağlık Haftası olarak kutlandığını dile getirerek, "Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yılki teması 'Sağlıklı Yaşa, Sağlıklı Yaşlan.' Her insan ölümü tadacak bu bir gerçek. Ancak insan yaşarken sağlıklı bir yaşam seçebileceği de bir gerçek. Bu bizim irademizle alakalı bir konu. Toplumlar artık şunu anlamış durumda. Türkiye'de biz sağlıkta dönüşüm programına koruyucu sağlık hizmetlerini yerine getirirken doğrudan doğruya ferdin kendi hayatıyla ilgili değişiklikleri teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Son 10-15 yılda toplumumuz giderek şişmanlıyor. Biz bakanlık olarak bir takım tedbirler alıyoruz. Sağlık Bakanlığı insanların ne yiyip içeceğine doğrudan o kişi adına karar veremez. Bireyin kendisi buna karar verecek. Bu konuda 4 konuya itina etmeliyiz. Bunlardan birisi şişmanlamamak, eğer şişmansak kilo vermek. İkincisi çok yememek, gereksiz yememek. Üçüncüsü hareket etmek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada halkımızın yüzde 64'ü hareket etmiyor. Günlük işler için bir yerden bir yere giderken de araçla gidiyor. Televizyon ve bilgisayar başında çok zaman harcıyoruz. Dedeleri 10-15 kilometre yürüyen bu toplum bugün hareket etmiyor. Sonuncusu ise sigara ve alkol kullanımını bırakmak. Bu 4 hususa önem verildiği takdirde sağlıklı bir yaşam ve yaşlanmayı sağlayabiliriz" dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, Konya olarak belediyecilik alanında örnek çalışmalara imza attıklarını, her alanda şehir altyapısının iyileşmesi için büyük çaba gösterdiklerini söyledi. Ziyaretin sonunda Başkan Akyürek tarafından ziyaretleri anısına Bakan Akdağ'a çini sikke ve Mesnevi hediye etti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÜZERİNDE BÜYÜK BİR İŞ YÜKÜ VAR

Bakan Akdağ belediye ziyaretinin ardından Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen Konya İli Sağlık Çalışanları Toplantısı'na katıldı. Toplantıya, Konya'da faaliyet gösteren devlet ve özel sektöre ait sağlık kurumlarının müdürleri, başhekimleri ile sağlık çalışanları katıldı. Toplantının basına açık bölümünde bir konuşma yapan Bakan Akdağ, son 10 yılda sağlık alanında çok önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, "Bir dönem doğum vakaları için ambulans gönderilmezdi. Ticari taksilerde çok doğum vakası yaşandı. Köyden şehre gitmek istesek ambulans gelmezdi. İlçeye getirilen hastayı ile götürmek için mazot parası istenirdi. Eğer işçiysem SSK'ya git denilirdi. Bu konuda Konya'da bir hatıram var. Konya'yı bir ziyaretimde yaşlı şeker hastası bir amca yanıma geldi ve şeker ölçüm çubuğu almak için kendisinden istenen belgeleri gösterdi. Bu belgeleri toplamak için 3 gündür uğraştığını da dile getirdi. İstenilen belgelerin yazılı olduğu kağıdı 7 yıldır cebimde taşırım. İşte biz bu zihniyeti yenmeye çalıştık. Avrupa'ya kıyasladığımızda doktor, hemşire gibi personelde sıkıntı yaşıyoruz. Avrupa'da her 100 bin hastaya 350 doktor düşerken biz de bu rakam 160 doktor. Avrupa'da her 100 bin hastaya 700 hemşire düşerken Türkiye'de bu rakam 200'e kadar düşüyor. Bu şu demek: sağlık çalışanlarının üzerinde büyük bir iş yükü var demek. Eskiden yılda 6 bin 500 hemşire öğrencisi alınıyordu. Bugün bu rakamı 15 bine çıkardık. Hedefimiz ise 20 bin. Eskiden yılda 4 bin 500 tıp öğrencisi alınıyordu. Bugün bunu 9 bine çıkardık. Bu, uzun süre sağlık çalışanlarının üzerinde büyük bir yük olacağının göstergesi" diye konuştu.