Bahçeli'nin 'Püskevit'i onlara yaradı

Bahçeli'nin 'Püskevit'i onlara yaradı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bisküviden bazı bölgelerde halk arasında söylenen şekliyle 'püskevit' diye söz etmesi, Adana'da unutulmaya yüz tutan bir geleneği canlandırdı.

Adanalı 65 yıllık lokumcu Yeni Uğur’un işletmecisi Adnan Özdoğru, ’püskevit’ dağıtarak hemşehrisi Bahçeli’ye destek verdi.

Adana’da bisküviye ’püskevit’ denildiğini, ayrıca iki bisküvi arasına lokum konularak mevlitlerde, düğünlerde ikram edildiğini belirten Özdoğru, bu geleneği işyerinin bulunduğu tarihi Kazancılar Çarşısı’nda canlandırdı.

Hazırlanan ’püskevit’ler Adana’nın en eski çarşısında esnafa ve vatandaşlara ikram edildi. Sürpriz püskevit partisi en çok yaşı 50 ve üzerindeki Adanalıları gülümsetip, nostalji yaşattı. Bazı Adanalılara yedikleri şeyin adını soran Özdoğru, ’püskevit’ karşılığını alınca, "Bravo, alkış!.. Bizim burada bunun adı püskevittir. Herkes bunu böyle bilir. Devlet Bahçeli de hemşehrimizdir, püskevit demesi gayet doğal" dedi.

BAHÇELİ NEDEN KULLANDI

Yozgat’taki mitingde AK Parti hükümetini eleştiren Bahçeli, ekoniminin bozulduğunu, sıkıntı içindeki vatandaşın çocuklarının ihtiyaçları karşılayamadığını belirtirken, "Reklamlarda çocuklar ellerinde çikolatalarla şakalaşıyor. Onları izleyen çocuklar anne babalarına soruyor. ’Anne bana niye çikolata almıyorsunuz? Baba bana niye püskevit almıyorsunuz?’" dedi. Bahçelinin bu sözleri sanal alemde paylaşım sitelerinde hızla yayılırken, video görüntüsünün altına müzik döşenerek hazırlanan remiksi de tıklanma rekorları kırdı.

OSMANİYE 15 YIL ÖNCE ADANA’NIN İLÇESİYDİ

Aslen Osmaniyeli olan Devlet Bahçeli, 1996 yılına kadar bu ilin daha önce Adana’ya bağlı ilçe olması nedeniyle Adanalı olarak da kabul ediliyor. Adanalılar, bu nedenle Devlet Bahçeli için, ’Hemşerimiz’ ifadesini kullanıyor.

Bahçeli, kullandığı yerel sözcüğün bir anda sanal alemde tıklanma rekorlarına ulaşması üzerine yaptığı açıklamada, kendisinin ’püskevit’ dediğini, piskevüt veya piskevit de denildiğini belirtmişti.

ASLI FRANSIZCA

Türk Dil Kurumu (TDK) kaynaklarına göre bisküvi Fransızca kökenli olup, Türkçe’ye kazandırılmış bir kelime. Un, şeker, tuzla yapılan, gevrek, kuru pasta türü yiyecek olarak bilinen bisküvi, çayın yanında misafirlere ikram ediliyor.

Çukurova bölgesinde, özellikle iki bisküvi arasına lokum konularak da yapılan ikram misafirlerin tercihi oluyor. İnternetteki forum sitelerinde, ’piskevit’ veya ’püskevit’ Çukurova’da, özellikle de Bahçeli’nin doğduğu yer olan Osmaniye bölgesinde, yöresel bir ağızdan çıkmış haliyle bisküvi anlamında kullanıldığı belirtiliyor. Bisküvi, TDK kaynaklarına göre Diyarbakır yöresinde ’biskivit’, Kırşehir yöresinde ’büsgüvüt’, Kütahya yöresinde ’püsküvüt’ olarak da kullanılabiliyor. Halk dili üzerine çok sayıda kitabı bulunan Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Artun’un ’Adana ve çevresinde gelenek ve görenekler’ adlı kitabında da, düğün sonrası geleneğiyle ilgili olarak, "Gerdeğin ertesi günü duvak günüdür. Bu günde konuklara bu gün için kesilen davardan öğle yemeği ikram edilir. Kasaba ve şehirlerde, gelenlere bisküvi-lokum ikramı yapılır" deniyor.

GAVURDAĞI BÖLGESİ’NDE YAYGIN

Devlet Bahçeli’nin aile kökünün bulunduğu Osmaniye’nin Bahçe İlçesi’nin yer aldığı Toros dağlarının uzantısı olan Gavurdağı bölgesinde, ’Gavurdağı ağzı’ olarak bilinen dilde de ağırlıklı olarak bisküviye ’piskevit’ denilmekle birlikte, bu bölgedeki 38 ayrı köyde dahi farklı 3 söyleyişi olduğu biliniyor. Bunlar püskevit, püskevüt, biskivit ve ses uyumu daha kolay olan püsküvüt.
Adana’da bu konuda araştırmaları ile tanınan ve yayınları bulunan yazar ve araştırmacılar Çetin Yiyenoğlu, Animal Akdamar ve Ali Ozanemre, ’piskevit’in yanısıra, bölgelere göre bazı harfler değişerek kullanıldığını da, kente doğru inince bisküvi denildiğini belirtiyor