Bağırsak bariyeri sorunlu ise Covid-19 daha ağır geçiyor

Bağırsak bariyeri sorunlu ise Covid-19 daha ağır geçiyor

Bağırsak bariyeri sorunu ise yani disbiyozis varsa Covid-19 hastalığı ağır geçiyor, komplikasyon riski de artıyor. Bağırsaklarımızı onarmak şimdi çok daha önemli

Covid-19 daha çok akciğerleri tutan bir hastalık oluşturmakta. Ancak son yapılan araştırmalara göre bağırsak bakteri dengesinin bozuk olması hastalığın daha ağır geçmesine neden oluyor.

Hastaneye yatan Covid-19'lu 100 hastanın bağırsak mikrobiyotasının incelendiği son çalışmada bağışıklık sistemini düzenlediği bilinen Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale and bifidobacteriaların sayısının azaldığı tespit edilmiş.

Disbiyozisin derecesine bağlı olarak Covid hastalığını geçirdikten sonraki 80 gün boyunca yorgunluk, solunum sorunları, eklem ağrıları devam edebiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, sosyal medya hesabından yaptığı dikkat çekici paylaşımda, "Sonuçta yapabileceğimiz; bağışıklık sistemimizi dengeleyecek beslenme planı, bağırsaklarımızdaki bakteri dengesini kurmak, bariyeri sağlamlaştırmak" diyerek çözüm önerilerini de şöyle sıralıyor:
 

Eğer bağırsaklarda sorun varsa: 5R protokolü

1. sorunlu besinleri beslenmeden çıkar (çoğunlukla gluten, şeker, rafine, katkı ve koruyucu besinler)

2. Eksik enzim ve kimyasalları yerine koy

3. Prebiyotik ve probiyotik

4. Bağırsak astarını onar (D vitamini, çinko çok önemli)

5. Yaşam şeklini düzenle (stres ile başetme yollarını kuvvetlendir, egzersiz yap, gerekiyorsa destek al).

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.