"Bağdat, Peşmerge güçlerine yardım etmeyecek"

"Bağdat, Peşmerge güçlerine yardım etmeyecek"

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Bacalan: - "İbadi açık ve bir net bir şekilde bundan sonra Bağdat'ın Peşmerge güçlerine yardım etmeyeceğini söyledi"- "İbadi, daha önce Kürtlere verilen Genelkurmay Başkanlığının artık Kürtlere verilme

BAĞDAT (AA) - Irak Parlamentosu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili, Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Kamuran Bacalan, "Irak Başbakanı Haydar el- İbadi, Bağdat'ın Peşmerge güçlerine bundan sonra yardım etmeyeceğini söyledi" dedi.

Bacalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile önceki gün yaptığımız toplantıda Irak'ın güvenlik durumu, Ramadi'de devam eden kurtarma operasyonu ve halen terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Musul'un kurtarılması operasyonu genel bir şekilde ele alındı" ifadelerini kullandı.

İbadi'ye toplantıda ekonomik krizden dolayı zor günler geçiren Peşmerge güçlerinin durumunun hatırlatıldığını belirten Bacalan, "İbadi açık ve bir net bir şekilde bundan sonra Bağdat'ın Peşmerge güçlerine yardım etmeyeceğini söyledi. Kürtler kendi petrolünü satıyor ve kendi giderlerini, maaşlarını karşılasın cevabını verdi" dedi.

Irak'ın Baas Rejimi'nden kurtarılmasından sonra geniş katılımlı bir hükümetin kurulması amacıyla Kürtlere merkezi hükümet içerisinde bazı önemli bakanlıklar ve askeri yetkilerin verildiğine değinen Bacalan, "Irak Genelkurmay Başkanlığı 2015 yılına kadar Kürtlere veriliyordu ancak İbadi'nin yaptığı reformlar çerçevesinde bu makam geri alındı ve halen verilmedi. Önceki gün İbadi ile yapılan toplantıda bu durum da gündeme getirildi. İbadi, bundan sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın Kürtlere verilmeyeceğini de teyit etti" şeklinde konuştu.

Bacalan, İbadi'nin aldığı kararların tamamen siyasi olduğuna vurgu yaparak, "Bu tutumla Kürtlerin Bağdat'ta kalması mümkün değildir. Merkezi hükümet Kürtleri elinin tersi ile itiyor. Alınan kararlar, Irak'ın ortak çıkarlarına hizmet etmiyor" dedi.

- Bağdat 2 yıldır Peşmerge maaşlarını göndermiyor

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Renas Cano ise Bağdat'ın yaklaşık 2 yıldır Peşmerge maaşları ve Kürt bölgesinin bütçe payını göndermediğinin altını çizerek, "Erbil bağımsız bir şekilde dünya pazarında sattığı petrolün gelirini Bağdat'a göndermediği sürece ne bütçe ne de memur maaşlarını alacak. Daha önce bu sorunun çözülmesi için Erbil ve Bağdat arasında bir anlaşmaya yapıldı ancak her iki tarafta buna sadık kalmadı. Irak Başbakanı bu sebepten dolayı tavır alıyor" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 2014 yılının ilk aylarında kendi bölgesinde çıkan petrolü Bağdat'tan bağımsız bir şekilde boru hatları ile Türkiye üzerinde dünya pazarında satmaya başladı. Bunun üzerine Bağdat merkezi hükümeti de Erbil'in yüzde 17'lik bütçe payını ve memur maaşlarının göndermeyi durdurdu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :