Bafra Pidesi, Dünyanın En İyi Ekmeği Seçildi

Bafra Pidesi, Dünyanın En İyi Ekmeği Seçildi

Dünyanın en iyi ekmeği olarak seçilen Bafra Pidesi'nin yaklaşık 100 yıllık lezzeti, Şef Tolga Kuru tarafından anlatıldı. Şef Kuru, "Ustalarımız bir gün boyunca bu hamuru dinlendiriyorlar" dedi.

Lezzet eleştirmenlerinin görüşlerine yer veren uluslararası bir internet sitesi, dünyanın en iyi ekmeklerini sıraladı. Dünyanın birçok ülkesinden farklı lezzetlerin bulunduğu listede Bafra Pidesi ilk sırada yer aldı. Bu tarihi lezzetin özelliklerini Şef Tolga Kuru detaylandırdı.

Şef Tolga Kuru: "Hamurda Maya Faktörü Çok Önemli"

Konuya ilişkin açıklama yapan Şef Tolga Kuru, Bafra Pidesi'nin başarısından büyük gurur duyduğunu belirtti. Şef Kuru, "Gerçekten gurur verici bir durum. Bafra pidemiz Türkiye birinciliğinden sonra dünya birincisi de oldu. Bu lezzeti tüm dünyaya duyurmak için çok çabaladık. Babam Coşkun Kuru'dan aldığım bu bayrağı 2024 yılında böyle bir dereceyle taçlandırdığımız için çok gurur duyuyorum. Gelecek nesile de müthiş bir miras bırakacağız," dedi.

Kuru, hamurun mayalanma sürecinin önemine vurgu yaparak, "Ustalarımız bir gün boyunca bu hamuru dinlendiriyorlar. Öyle bir kıvama geliyor ki olay dünya birinciliğine kadar gidiyor. Hamurun mayalanması çok önemli. Bu mayalanma esnasında içeride mikrotüneller oluşuyor ve ortaya müthiş bir kıvam çıkıyor. Adeta meşe ve gürgen odunu, mayalanmış bu güzel hamurla dans ederek ortaya muazzam bir lezzet çıkartıyor," ifadelerini kullandı.

100 Yıllık Lezzet Geleneği

Cumhuriyet yıllarından itibaren Bafra'da yapılan bu pide, yaklaşık bir asırlık geçmişe sahip. Şef Kuru, "Babam bu işi Bafra'daki pide fırınlarında öğreniyor. Yaklaşık bir asırlık bir lezzet. Demek ki zaman içerisinde turistler Bafra Pidesi'ni yiyordu ve netice itibarıyla araştırıldı. Sonuç olarak ise birincilik layık görüldü. Bu geleneğin ve kültürün devam etmesi bizi motive ediyor. Biz bu durumu akademik boyuta da taşıdık. Üniversitelerde öğrencilere Bafra Pidesi'ni anlatıyor ve öğretiyoruz. Çünkü milli değerler, geleneklerimiz bizim için çok önemli," diye konuştu.

Bafra Pidesi'nin dünya çapında bu kadar büyük bir başarı elde etmesi, yerel bir lezzetin nasıl uluslararası bir üne kavuşabileceğini gösteren güzel bir örnek oldu. Bu başarının arkasında yatan emeğin ve geleneğin korunması ise gelecek nesiller için büyük bir değer taşıyor.

Bafra Pidesi, Dünyanın En İyi Ekmeği Seçildi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.