Bab'da eğitim seferberliği

Bab'da eğitim seferberliği

Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan Bab'ta eğitim hayatı da normale dönüyor- Milli Eğitim Bakanlığı ve Maarif Vakfının desteğiyle hasar gören okullar onarılarak ihtiyaçları karşılanıyor- Bab yerel meclisinde eğitim sorumlusu Kirız:

BAB (AA) - HALİT SÜLEYMAN/ SELEN TEMİZER - Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan Bab ilçesinde eğitim seferberliği başlatıldı. Türkiye'nin desteğiyle hasar gören okullar onarılıp ihtiyaçları karşılanarak eğitime hazır hale getiriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), 23 Şubat'ta Halep'in kuzeydoğusundaki Bab ilçesini DEAŞ'tan temizlemişti.

Ardından Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıktaki ilçede, örgütün karargah ve bomba imal yeri olarak kullandığı binalar patlayıcılardan arındırılmıştı.

DEAŞ kontrolünde 3 sene boyunca kalan ilçede hayat normale dönerken, Milli Eğitim Bakanlığı ve Maarif Vakfı desteğiyle eğitim alanında da önemli adımlar atılıyor.

Örgütün birçok okulu kapatması, kalanların da çatışmalarda hasar görmesi nedeniyle eğitimden mahrum kalan binlerce öğrenci, okullara dönüyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin talimatıyla 81 ildeki okullarda kullanılmayan sıra, yazı tahtası gibi derslik araç gereçleri Bab'a gönderildi. Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim dönemi için hazırlıklar hızla sürüyor.

Bab yerel meclisinde eğitim sorumlusu Ahmed Kirız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Bab'ta şu anda hizmet veren 8 okul bulunuyor. En az 9 bin öğrenci eğitim alıyor. Bu okullarda sabahçı ve öğlenci öğrenci sistemi uygulanıyor." dedi.

DEAŞ döneminde Bab’ta eğitimin durduğunu söyleyen Kirız, ''DEAŞ kendine has eğitim kurdu. Burada okullarında radikal din anlayışını öğretmeye başladı. DEAŞ, çocuklara, kılıçla kafa kesme ve her türlü işkence, ölüm türlerini öğretiyordu. Çocuklara şiddeti öğretti. İlçenin kurtarılmasından bu yana geçen 4 ay içerisinde öğrencilerin durumlarını düzeltmeye çalışıyoruz. Çocukların eğitim düzeyini belirlemeye çalışıyoruz.'' diye konuştu.

- "Türkçe öğretmek istiyoruz"

Kirız, öğrencilere ilk olarak temel Arapça, matematik ve biyoloji dersleri verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Müfredatta Fransızca dil eğitimi var. Bizler onun yerine Türkçe öğretmek istiyoruz. İleride Türkiye üniversitelerinde eğitim görsünler istiyoruz. İlçede 30 okul var, 8 okul nispeten az zarar görmüştü, 13 okul orta düzeyde zarar gördü, 9 okul tamamen yıkıldı. Yeniden yapılması gerekiyor. Türkiye’den okullarımız için bir şey istemimize gerek yok. Zaten ne ihtiyacımız varsa istemeden verdiler. 9 okulu restore işlerine başladılar, 5'i bitti. Diğer 4 okulu haftaya teslim alacağız."

Ailelerin çocukları DEAŞ'ın ilçeden çıkarılmasının hemen ardından okula gönderdiğini vurgulayan Kirız, "Eğitimde kayıp yıllarımızı kısa bir süre içerisinde telafi etmek zorundayız. Aileler çocuklarının okullara gösterdiği sevgiyi ve özlemi görüyordu. Aileler çok heyecanlı. Bu da (bizim için) motivasyon kaynağı oluyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

- "Sınıfların her şeyi var"

Şehit Abdullah İlköğretim Okulu'nda İngilizce öğretmeni Hatice Um Latif de "Sınıflarımızda artık tahtamız, sıralarımız var. Sınıfların her şeyi var. Işıklandırmalar yapıldı. Çocuklar sıcaktan bunalmasın diye tavanlara fanlar yerleştirildi. Türkiye’ye çok teşekkür ederiz. Her şeyimizi temin ettiler. Şu an geçici bir süreç yaşıyoruz. Her sınıfta yaklaşık 80 öğrenci olabiliyor. 2 öğretmen oluyor her sınıfta. İlerde sınıfları ayıracağız.'' ifadesini kullandı.

Okula gelen öğrencilerin sayısının her geçen gün arttığını belirten Um Latif, "Aileler çocuklarının, özellikle de kızlarının okumasını istiyor. 3 yıl kaybımız nedeniyle çocuklar yolda gördükleri levhaları okuyamıyordu. Çok şükür artık okuyup yazabiliyorlar. Sağlanan imkanlar ile çok şükür çocukların durumları düzelmeye başladı. Onlara sözlü, yazılı yapıyoruz. Eve gidip ders çalışıyorlar. İnşallah eskisine göre daha iyi oluyorlar. Yedinci ve sekizinci sınıflara fizik ve kimya dersleri veriliyor. İnşallah okullarda İngilizce ve Türkçe dersleri de verilir.'' dedi.

Şehit Abdullah okulunun öğrencilerden İntisaf Cuma da ''Bundan önce okula gidiyordum. İleride öğretmen olmak istiyorum. Burada okumayı öğrenip başkalarına da öğretmek istiyorum. Okul çok özel bir şey. Burada çok sayıda arkadaşım var ve mutluyum'' diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :