Baba, Konya'nın başkent olmasını önlemiş

Baba, Konya'nın başkent olmasını önlemiş

Demirel'in, Konyalılara “Ne yani, siz ikinci başkent mi istiyorsunuz?” demesine ne sebep oldu?

Şair ve mütefekkir Sezai Karakoç Ankara ziyaretinde, "Başkentler" bahsinde Konya'ya değindi ve dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'le Konyalılar arasında geçen ilginç bir olayı aktardı.

 

İşte Karakoç'un anlattıkları:

"Osmanlının ilk başkenti Söğüt, sonra Yenipazar'dır.(Bursa'nın ilçesi) Bursa fethedilince burası, daha sonra Edirne başkent oldu. Bütün bunlar İstanbul'u arayış çabalarıdır. İstanbul fethedilince de yüzyıllarca Osmanlı'yı ayakta tutmuştur. Ben yıllar önce İstanbul'un başkent olması gerektiğini dergimde yazmıştım. Ancak bugünkü politikalarla İstanbul da başkent olamaz.

 

Yeni İstanbul Gazetesi bu teklifimi o zaman haber yaparken muhabir 'ya dergin 2. baskı yapar ya da sen içeri girersin.' demişti. Oysa ne dergim ikinci baskıyı yaptı, ne de ben içeri girdim. Bilindiği gibi bu konuda Anayasamızda 'Başkentimiz Ankara'dır. Değiştirilmesi teklif dahi edilemez' denilir. Oysa bu sadece milletvekilleri için geçerlidir. Ama millet teklif edebilir. O yazının çıktığı günlerde (1966) Konyalı tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı birkaç arkadaşıyla ziyaretime gelerek şunları söylemişti;

 

'Bu teklifi siz mi yazdınız, Demirel mi yazdırdı? Zira biz Konyalılar olarak seçimden zaferle çıkıp 2. dönemine başlayan Demirel'e (başkent Konya olsun) teklifiyle başvurduğumuzda reddedince 'O zaman bazı bakanlıklar bizde, bazıları sizde olsun' demiştik. O da bize 'Ne yani, 2. başkent mi istiyorsunuz?' şeklinde cevap vermişti. Tam da bu günlerde sizin 'İstanbul' teklifiniz ortaya çıkınca 'Bu olsa olsa Demirel'in oyunudur' diye düşündük."

 

Habervaktim